Δύο λεπτά αύξηση στο γάλα
Από την εταιρεία του Τρικαλινού επιχειρηματία Μπαταγιάννη που δραστηριοποιείται στο Μανταμάδο
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/6/2021
Δύο λεπτά αύξηση στην τιμή του γάλακτος έδωσε η εταιρεία Μπαταγιάννης η οποία δραστηριοποιείται εδώ και δύο χρόνια στο νησί μας. Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα έχει μισθώσει τις εγκαταστάσεις του τυροκομείου Δούκα στο Μανταμάδο και έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι της παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Φέτος ως γνωστόν η τιμή του πρόβειου γάλακτος κινείται μεταξύ 90 και 91 λεπτών το κιλό και πλέον με τη μικρή αύξηση από την εταιρεία του Τρικαλινού επιχειρηματία μπορεί να φτάσει και τα 93 λεπτά. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αρκετά σημαντική και είναι η πρώτη φορά στην αγορά του νησιού μας που σημειώνεται αύξηση στην τιμή του προϊόντος λίγες εβδομάδες πριν το κλείσιμο της γαλακτοκομικής περιόδου.
Η γαλακτοκομική περίοδος ολοκληρώνεται συνήθως τον Ιούλιο ή το αργότερο μέσα στον Αύγουστο ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος από τους κτηνοτρόφους του νησιού. Φέτος έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τα περισσότερα τυροκομεία θα κλείσουν το κύκλο της παραγωγής το αργότερο έως τέλος Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως παρά το γεγονός ότι φέτος η τιμή του γάλακτος ήταν ικανοποιητική και θα περίμενε κανείς πως αυτή η εξέλιξη θα βοηθούσε τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε. Η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών αναφέρουν τα στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, εξανέμισε το όποιο κέρδος θεωρητικά είχαν οι κτηνοτρόφοι με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία τους να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση για άλλη μία χρονιά.