GeoΣυμβουλευτική: Το ελαιόλαδο στη Λέσβο
«Η όρεξη των νέων παραγωγών σε συνδυασμό με τις συμβουλές και τις οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής των ειδικών, στρώνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης του τόπου μας παγκοσμίως»
Δημοσίευση 9/5/2024
Το ελαιόλαδο ως βασικό θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής αποτελεί εδώ και χρόνια «σήμα κατατεθέν» του νησιού μας. Η ελαιοπαραγωγή είναι μια αναλλοίωτη στο χρόνο παράδοση της λεσβιακής κοινωνίας. Μια τέχνη που μεταλαμπαδεύεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους. Τι κάνει όμως το ελαιόλαδο της Λέσβου τόσο ξεχωριστό; Οι διαφορετικές ποικιλίες του προσδίδουν αυτή τη μοναδικότητα τόσο στη γεύση όσο και στην όψη του. Στα νότια κυριαρχεί η "κολοβή" ενώ στα βόρεια η "αδραμυτιανή".
Παρόλες τις διαφορές που εμφανίζουν οι δύο ποικιλίες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα ελαιόλαδα που παράγονται εμφανίζουν και ομοιότητες. Το χρυσαφένιο χρώμα, το μοναδικό άρωμα και η γευστικότητα που διαθέτουν τους χαρίζουν μια από τις υψηλότερες θέσεις στην πανελλήνια κατάταξη ελαιολάδων. Το ενδιαφέρον για το λεσβιακό λάδι δεν περιορίζεται μόνο εντός συνόρων καθώς αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα διατροφής σε πολλές χώρες της Ευρώπης κερδίζοντας συνεχώς έδαφος αφού μπαίνει στα ράφια όλων και περισσότερων μαγαζιών και εστιατορίων της υφηλίου.
Η νέα γενιά ελαιοπαραγωγών του νησιού λαμβάνοντας τα "ηνία" από τους παλαιότερους, στοχεύει τόσο στη βιολογική παραγωγή όσο και στην τυποποίηση με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Συμβουλεύεται και ακολουθεί οδηγίες από επιστήμονες επαγγελματίες του χώρου. Η ευαισθησία για οικολογικά ζητήματα μαζί με το μεράκι τους είναι ικανά να προωθήσουν σταδιακά το λεσβιακό ελαιόλαδο σε παγκόσμιο επίπεδο, επιφέροντάς του την αναγνώριση που του αξίζει.
Η όρεξη των νέων παραγωγών σε συνδυασμό με τις συμβουλές και τις οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής των ειδικών, στρώνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης του τόπου μας παγκοσμίως.
GEOΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
ΜΑΡΤΙΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΗΛ.ΕΠΙΚ: 6974126857, 2251041567
EMAIL : [email protected], [email protected]