× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 10/5/2024

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Περίοδος ανακατατάξεων θα έλεγε κανείς ότι είναι αυτή που διανύουμε στην αγορά της Μυτιλήνης και κυρίως στον εμπορικό δρόμο της Ερμού, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούσαν για αρκετά χρόνια μέσα στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μια  βόλτα στην Ερμού από τα Κεντρικά Λύκεια έως το καφενείο Ερμής στην Επάνω Σκάλα διαπιστώνει κανείς ότι τα άδεια μαγαζιά αυξάνονται καθημερινά. Aκόμη και τα λεγόμενα φιλέτα που βρίσκονται στο κέντρο της Ερμού και παραμένουν ξενοίκιαστα για πολύ καιρό.

Την ίδια ώρα μέσα στην αγορά φυτρώνουν νέες επιχειρήσεις οι περισσότερες από αυτές με ρούχα, αξεσουάρ, καλλυντικά, χειροποίητα είδη και μικρά καφέ, τα οποία όπως σε πολλές περιπτώσεις έχουν μικρό χρόνο ζωής και δεν προλαβαίνουν να συμπληρώσουν πενταετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαινόμενο των κλειστών καταστημάτων στην Ερμού, άρχισε να γίνεται πιο έντονο την δεκαετία της οικονομικής κρίσης και κυρίως μετά το 2012 όπου τα καταστήματα ήρθαν αντιμέτωπα με την κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής κίνησης.

Η πανδημία του κορονοϊού που ακολούθησε το 2020 και αμέσως μετά η κρίση ακρίβειας με ντόμινο αυξήσεων κυρίως στην ενέργεια προκάλεσε νέο κύμα λουκέτων το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μορφή επιδημίας.

Ένας από τους βασικούς λόγους που κλείνουν τα καταστήματα αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης είναι τα ακριβά ενοίκια τα οποία για ένα μέσο κατάστημα της αγοράς,  ξεκινούν από 1.200 ευρώ και για τα μεγαλύτερα και πιο κεντρικά μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 5.000 ή 8.000 ευρώ. Μάλιστα κατάστημα κεντρικό που έκλεισε πρόφατα στην Ερμού, πλήρωνε ενοίκιο 5.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ζήτημα με τα υψηλά ενοίκια, σημειώνει ο Γιάννης Μουτζούρης είναι ότι δεν είναι εύκολο να πληρωθούν από τους επαγγελματίες και για το λόγο αυτό οι περισσότεροι αναζητούν οικονομικότερα καταστήματα. Την ίδια ώρα και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης τα οποία είναι ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού επαγγελματικών χώρων μέσα στην Ερμού, το τελευταίο διάστημα επιβάλλουν μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια και σε κάποιες περιπτώσεις εξαναγκάζουν τους εμπόρους να αναζητήσουν νέα στέγη. Δυστυχώς αντί να στέκονται στο πλευρό των επαγγελματιών σε αυτή την δύσκολη στιγμή, όπως κάνουν αρκετοί ιδιώτες ιδιοκτήτες, ασκούν μεγάλες πιέσεις οδηγώντας τους καταστηματάρχες σε αδιέξοδο».

Μελετώντας ωστόσο πιο προσεκτικά το φαινόμενο των λουκέτων θα έλεγε κανείς ότι αρκετές επιχειρήσεις από αυτές που έκλεισαν τελευταία,  αντιμετώπισαν από το 2010 και μετά πολλές απανωτές κρίσεις με αποτέλεσμα την τελευταία διετία μετά το άνοιγμα των καταστημάτων από τον κορονοϊό να μην έχουν πλέον δύναμη να αντέξουν τα νέα δεινά, όπως οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και σε όλα τα προϊόντα γενικότερα, τα συσσωρευμένα χρέη κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μουτζούρης η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και ίσως να οδηγήσει σε κλείσιμο και άλλες επιχειρήσεις είναι ο νέος νόμος για την φορολογία των Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο οποίος βάζει φορολογία καπέλο στις επιχειρήσεις που λειτουργούν για πολλά χρόνια και απασχολούν έστω 2-3 άτομα προσωπικό.

«Το παρήγορο βέβαια είναι ότι ανοίγουν και νέες επιχειρήσεις στην αγορά, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα επιβιώσουν και θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στην Ερμού. Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα δίνονται σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη, χωρίς να μπαίνουν φίλτρα και κόφτες που θα λειτουργούν απαγορευτικά. Οι τράπεζες και η πολιτεία ίσως πρέπει να κάνουν έναν νέο σχεδιασμό σε αυτό το επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά της Μυτιλήνης ελπίζουμε κι ευχόμαστε να στηριχθεί τα επόμενα χρόνια από τον τουρισμό και τους ντόπιους καταναλωτές για να μπορέσει να επιβιώσει».

Αναφερόμενος στα λουκέτα της αγοράς ο γνωστός επαγγελματίας και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Μπάμπης Αράπης, ο οποίος για πολλά χρόνια εργάζεται στον τομέα της προβολής επιχειρήσεων, σημειώνει ότι η παγκοσμιοποίηση και η τάση που υπάρχει πανευρωπαϊκά για τον περιορισμό των μικρών επιχειρήσεων είναι μια από τις βασικές αιτίες που έχει πληγεί η αγορά της Μυτιλήνης.

«Το διαδίκτυο, σημειώνει, που είναι μια τεράστια παγκόσμια αγορά με αμέτρητα καταστήματα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των φυσικών καταστημάτων σε κάθε γωνιά του κόσμου και φυσικά η Μυτιλήνη σε αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

Δυστυχώς οι πολιτικές που εφάρμοσε η Ευρώπη και η Ελλάδα είχαν ως στόχο το κλείσιμο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών.

Αυτό δυστυχώς το φαινόμενο επεκτείνεται σταδιακά και στη δική μας αγορά η οποία έχει βέβαια τις δικές της παθογένειες και προβλήματα, ακολουθεί όμως  και την παγκόσμια τάση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2η η Πανεπιστημονική για την κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στη Λέσβο

Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην παράταξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στη Λέσβο

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί το νησί την Παρασκευή 24 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Απόστολος Πατέστος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Εκλέχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο κύκλος του νερού

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

17 ‑ 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες KRAVARA ENDURO ΜΤΒ 2024

Σημαντικές επιτυχίες για τους αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου Βασίλη Βουρσούκη, Παναγιώτη Δελημήτρο, Λευτέρη Τιτιρέκη και Δημήτρη Καραντώνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια κάρτα, μια ποια κάρτα; Μια κάρτα Πειραιώς!

Με «υπογραφή» του Εμπορικού Συλλόγου, η προκυμαία Μυτιλήνης φιγουράρει σε κάρτες ΑΤΜ σε μια φωτογραφία αρκετά παλιά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό περίπτερο και περιοδείες από τη Νέα Αριστερά

«Θα διεξάγονται συναντήσεις και εκδηλώσεις για τις οποίες θα ενημερώνεται το κοινό»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Βραβείο Μπότση» στο Στρατή Μπαλάσκα

Το κορυφαίο «ειδικό βραβείο περιφερειακού ρεπορτάζ» απονεμήθηκε σήμερα στο Μυτιληνιό δημοσιογράφο, σε τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεμινάριο μητρικού θηλασμού για έγκυες και νέες μητέρες

Με τη μαία, Εριφύλη Κώστογλου, στο Λευκό Χαρτί στην Επάνω Σκάλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψέμα της ΝΔ ότι οι δομές‑ φυλακές προσφύγων θα είναι άδειες»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης στη συνέντευξη που έδωσε στο «Ν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο ατύχημα στον Καρά Τεπέ

Την Δευτέρα 20 Μαΐου το πρωί
ΧΩΡΙΑ

Χαρμόσυνα νέα για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης αναλαμβάνει την χρηματοδότηση της ανακαταστκευής του θεάτρου και της αντικατάστασης του εξοπλισμού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ