× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αγάπη για τη μουσική, γράφει ιστορία!

Ο ιδρυτής του Ωδείου Σκαλκώτα Γιώργος Παζαΐτης μιλά στο «Ν» 99 fm, για το παράρτημα της Μυτιλήνης που λειτουργεί από το 1994, την προσπάθεια που γίνεται σε αυτό και την μεγάλη του αγάπη για τη μουσική και τον πολιτισμό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/11/2023

Η αγάπη για τη μουσική, γράφει ιστορία!

 Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη δραστηριότητά του στο χώρο της μουσικής μέσα από το γνωστό Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας», παραχώρησε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του Γιώργος Παζαΐτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Παζαΐτης μιλώντας για την ενασχόλησή του με τη μουσική σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή ξεκίνησε από μικρή ηλικία με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως είπε η δεύτερη μεγάλη του αγάπη είναι ο αθλητισμός όπου έκανε ενόργανη γυμναστική και έπαιζε ποδόσφαιρο για πολλά χρόνια.

«Γιατί Νίκος Σκαλκώτας;»

«Το ωδείο σημείωσε ιδρύθηκε το 1981 στην Αθήνα και του έδωσα το όνομα του μεγάλου συνθέτη και δασκάλου Νίκου Σκαλκώτα ο οποίος αποτελεί μια τεράστια φυσιογνωμία στα μουσικά πράγματα της χώρας μας. Ουσιαστικά για μένα ήταν σαν ένα μικρό τάμα, όταν από παιδί άκουγα στη γειτονιά μου τα Εξάρχεια που μεγάλωσα να αναφέρονται υποτιμητικά για τον Σκαλκώτα οι άνθρωποι που δεν τον γνώριζαν. Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω μουσική και κατάλαβα πόσο σημαντική μορφή ήταν αποφάσισα τιμής ένεκεν να δώσω το όνομά του στο Ωδείο που ίδρυσα με στη συνέχεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παράρτημα του Ωδείου Σκαλκώτα στη Μυτιλήνη ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994 και από τότε ο κ. Παζαΐτης όπως μας εξομολογήθηκε έρχεται κάθε εβδομάδα στη Μυτιλήνη για να δει τους μαθητές, τους δασκάλους και τους συνεργάτες του και να επιβλέψει την όλη διαδικασία. Όπως ομολογεί, αγαπά τη Μυτιλήνη σαν δεύτερη πατρίδα του και το εβδομαδιαίο ταξίδι του είναι για αυτόν μια υπέροχη ψυχοθεραπεία.

«Η μουσική δεν έχει ηλικία»

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα στο Ωδείο Σκαλκώτα σημείωσε ότι υπάρχουν τμήματα για όλες τις ηλικίες ανθρώπων που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή και να μάθουν μουσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι η μουσική ανοίγει το μυαλό και τους ορίζοντες του ανθρώπου ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική εξασκούν σημαντικά το μυαλό τους και έχουν καλύτερη απόδοση και στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους».

Στο ωδείο Σκαλκώτα υπάρχουν τμήματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από τα οποία έρχονται σε επαφή με τη μουσική και επιλέγουν την κατεύθυνση και το όργανο που ενδιαφέρονται να μάθουν.

Υπάρχουν ακόμη τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων καθώς και τμήματα χορωδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η μουσική δεν έχει ηλικία σημείωσε. Όποιος επιθυμεί να μάθει μπορεί να το κάνει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του, αρκεί να το αποφασίσει και να προσπαθήσει ενεργά πάνω σε αυτό. Θυμάμαι με πραγματικό θαυμασμό την κ. Ζωή η οποία σε πολύ μεγάλη ηλικία αποφάσισε να μάθει να παίζει πιάνο και ερχόταν κάθε πρωί να μελετήσει στο ωδείο επειδή η ίδια δεν είχε όργανο. Μετά από μερικά χρόνια έπαιζε πολύ καλά δύσκολα κομμάτια κλασσικής μουσικής».

Στο Ωδείο στη Μυτιλήνη...

Όπως τόνισε ο κ. Παζαΐτης τα δημοφιλέστερα όργανα και εκείνα που επιλέγουν πιο συχνά τα παιδιά είναι το πιάνο, το αρμόνιο και η κιθάρα.

Μάλιστα σημείωσε ότι ο ίδιος διδάσκει κιθάρα και έχει τελειοποιήσει μία ταχύρυθμη μέθοδο με την οποία μαθητές  που θέλουν να μάθουν γρήγορα να παίζουν τραγούδια μπορούν να το κάνουν από το δεύτερο κιόλας μάθημα, με προσπάθεια και μελέτη φυσικά.

Το παράρτημα του Ωδείου «Νίκος Σκαλκώτας» της Μυτιλήνης λειτουργεί στην οδό Αεροπόρου Γιαναρέλλη 75, στη Λαγκάδα ενώ περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα και τις δραστηριότητες μπορείτε να παίρνετε στο τηλέφωνο:  22510-43880

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ