× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που ξεχώρισα για τις όμορφες μέρες που έρχονται

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 27/4/2024

Βιβλία που ξεχώρισα για  τις όμορφες μέρες που έρχονται

Εγώ είμαι ο αρχηγός, της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, σε εικονογράφηση του Σπύρου Γούση, είναι ένα βιβλίο που ξεχώρισα από την σειρά της αγαπητής κυρίας Ζαΐρη, με ηρωίδα την κουνελίτσα που ακούει στο όνομα Ντανιέλα! Όπως μου είπε η συγγραφέας όλες οι ιστορίες ξεπήδησαν από πραγματικά καθημερινά περιστατικά, από αυτά παίρνει τα ερεθίσματα της, παλαιότερα σαν μητέρα κι σήμερα σαν γιαγιά! Το σημειώνω αυτό, διότι το εκτιμώ και καταλαβαίνω απόλυτα (κρίνοντας και εξ ιδίων)!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει φτάσει φέτος που ανατυπώθηκε, για άλλη μια φορά, στην 11 χιλιάδα, κυκλοφορεί από το 2008, τίποτα από αυτά τα δύο δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Μιλά για την τάση που έχουν κάποια παιδιά να θέλουν να είναι μόνιμα οι αρχηγοί της παρέας! Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό; Αρέσει στα άλλα παιδιά; Μήπως είναι καλύτερα οι διαδικασίες να είναι δημοκρατικές και οι αποφάσεις ομαδικές; Από την συγκεκριμένη σειρά το πιο καινούργιο βιβλίο είναι το ‘’Η Ντανιέλα και ο νταής του σχολείου’’ το οποίο μιλάει για το πώς είναι καλό να βάζουμε τους ‘’νταήδες’’ στην θέση τους! Το ξεχώρισα και αυτό και το προτείνω! Αξίζει να αναζητήσετε όλη την σειρά, από την οποία κυκλοφορούν επίσης τα: ‘’Η Ντανιέλα λέει όχι!’’, ’’Είμαι θυμωμένη!’’, ‘’Δε φοβάμαι τα μικρόβια!’’, ‘’Η Ντανιέλα και οι Επτά Χιονάτες!’’.
Περιγραφή: Η Ντανιέλα, η μικρή κουνελίτσα, θέλει να είναι πάντα η αρχηγός. Της αρέσει να διατάζει τα άλλα κουνελάκια, να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στα παιχνίδια τους και να κάνει πάντα το δικό της. Όταν όμως μένει χωρίς φίλους, τότε καταλαβαίνει πως φιλία σημαίνει μοιράζομαι. (Για παιδιά από 5 ετών).

Απίστευτο και όμως αληθινό το γεγονός ότι, τα κουνουπάκια είναι πλέον στην καθημερινότητα μας και πάλι... ‘’Πάκη Κουνουπάκι’’, λένε τον πρωταγωνιστή του βιβλίου που έχω να σας προτείνω, μιλάει για την αιμοδοσία και είναι μέρος της σειράς βιβλίων με ‘’Ιστορίες για τη καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης’’ των εκδόσεων ΝΑΜΑ. Ας το γνωρίσουμε ! Πάκη Κουνουπάκη, τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Της Ιωάννας Σκαρλάτου, σε εικονογράφηση της Ζωής Χωριατέλλη. Όμορφη και ταιριαστή εικονογράφηση και με το θέμα και με την προτεινόμενη ηλικία των παιδιών, ανοιξιάτικη θα την έλεγα, με τα λουλουδάκια, και τις πασχαλίτσες, τις μελισσούλες, πεταλούδες και τα άλλα εντομάκια! Για παιδιά από 3 ετών. Ένα κείμενο που προάγει την αρετή της συμπόνιας! Την αξία της αγάπης, της θετικότητας και της δοτικότητας! Περιλαμβάνει και δραστηριότητες!
Περιγραφή: Πρώτη ημέρα στο Ζουζουνοσχολειό!
«Πάκη Κουνουπάκη, τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»
«Καλή μου δασκάλα, οι γονείς μου μού έχουν δώσει μια ευχή! Ό,τι και αν κάνω, να προσθέτω αγάπη πολλή! Να βοηθώ χωρίς να σκέφτομαι την καλοπέραση, τον ίδιο μου τον εαυτό! Μόνο έτσι θα νιώθω χαρούμενος, αληθινός!»
«Έχω μια ιδέα! Συμφωνείτε να φιτάξουμε της αγάπης το σχολειό;»
«Φύγαμε!»
Μια πρωτότυπη ιστορία για την καλλιέργεια της αρετής και της συμπόνιας στην παιδική ηλικία.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ 100 λέξεις που πρέπει να κατανοεί κάθε παιδί, ένα υπέροχο μικρό ‘’λεξικό’’ για μικρά παιδιά! Κείμενο Joanne Ruelos Diaz, εικόνες Annelies Draws, μετάφραση Βασιλική Νίκα. Ένα υπέροχο βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη! Αγοράστε το, χαρίστε το, χαρείτε το μαζί με τα παιδιά και εκείνα τα ίδια με το καινούργιο τους λεξιλόγιο!
Περιγραφή: Σκληρόδετο και πολύχρωμο για παιδιά από 3 ετών!
Οι λέξεις μετράνε. Εσύ μετράς! Διάλεξε τα λόγια σου με σοφία.
Στο βιβλίο αυτό υπάρχει μία συλλογή από 100 λέξεις που βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν πόσο πολύ μετράει η κάθε λέξη στη ζωή μας: από την περιγραφή ενός συναισθήματος μέχρι την αποδοχή όσων μας ενώνουν και όσων μας κάνουν να διαφέρουμε.
Διαθέτοντας ένα σημείωμα-οδηγό για ενήλικες στο πίσω μέρος του βιβλίου, αυτό το περιεκτικό βιβλίο πηγή πληροφοριών είναι το τέλειο ξεκίνημα συζήτησης για οικογένειες και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των παιδιών όλων των ηλικιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ, ένα βιβλίο διαφορετικό και ξεχωριστό! Ένα graphic novel που δημιουργήθηκε μετά τα τραγούδια του από τον Κώστα Μακρυγιαννάκη, καθηγητές και στη συνέχεια οι μαθητές έβαλαν το μεράκι και την αγάπη τους! Είναι τόσο σπουδαίες από κάθε άποψη αυτές οι συνεργασίες! Το θέμα του οι μέρες όπου δεν έχουν μάθημα τα παιδιά, για όποιον λόγο και αν γίνεται αυτό! Λόγω διακοπών Πάσχα, Χριστούγεννα, λόγω χιονιά ή άλλων καιρικών φαινομένων! Ένα είναι σίγουρο, είναι οι πιο δημιουργικές τους μέρες! Αυτό μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ, η παρέα που το δημιούργησε, σε κείμενα της Αναστασία Αστερίου, σε εικόνες του Δημήτρη Λιμνιώτη , τις μουσικές, τις οποίες μπορούμε να ακούσουμε σκανάροντας τον κωδικό του βιβλίου. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα και εξέδωσαν το βιβλίο!
Περιγραφή: Μια ξαφνική κακοκαιρία και μια ανακοίνωση από το υπουργείο, αναγκάζει τους μαθητές μιας σχολικής τάξης να περιμένουν για μερικές ώρες τους γονείς τους να έρθουν να τους πάρουν. Προσπαθώντας να διασκεδάσουν ξεκινούν να παίζουν μουσική να τραγουδούν και να χορεύουν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθούμε τις ξεχωριστές ιστορίες των παιδιών και μαθαίνουμε για τις μεταξύ τους σχέσεις. Καθώς οι ώρες περνούν βλέπουμε τα παιδιά να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και να ανακαλύπτουν πως τελικά έχουν πολλά να πουν και να κάνουν, ακόμα και με εκείνους τους συμμαθητές τους, που μέχρι τότε δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση.
Ώρα για τακτοποίηση στο σπίτι! ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, από την ειδικό σε θέματα οργάνωσης Γκούντα Μπόργκεεστ, με εικόνες της Κάτια Μένσινγκ, μετάφραση Μαρία Μαντή. Να ένα βιβλίο δώρο για όλη την οικογένεια, στην ουσία! Περιλαμβάνει οδηγίες για όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών, από 2 ετών. Με ιστοριούλες, μουσικές, παιχνίδια και ποικίλους άλλους ευχάριστους τρόπους! Αναζητήστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Περιεχόμενο:Γιατί είναι η μπότα στο κρεβάτι;Πού πήγε πάλι ο σκούφος μου; Είδατε πουθενά τη βούρτσα μου;

Η καθημερινότητα μιας οικογένειας δεν είναι πάντα εύκολη. Και η κατάσταση επιδεινώνεται όταν στα δωμάτια κανείς σκοντάφτει σε σκόρπια αντικείμενα ή όταν δεν βρίσκει αυτό που χρειάζεται. Πώς όμως θα μπει τάξη στο χάος;
Ο οδηγός αυτός φέρνει τη λύση: η τάξη διευκολύνει τη ζωή μας και η τακτοποίηση μπορεί να έχει πλάκα! Ακολουθήστε τις πρακτικές συμβουλές του και μυήστε τα παιδιά σας από μικρή ηλικία στις αρχές της οργάνωσης.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Aνοιξε το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πέθανε η Αννα Παναγιωτοπούλου

Η αγαπημένη Μαντάμ Σουσού, μία από τις τρεις Χάριτες, βασικό μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών και εφήβους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Κινηματογραφική προβολή οργανώνει η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βιβλιοδεσία, μια «χειρουργική τέχνη»!

H Δέσποινα με το εργαστήρι της «tortuguita» συστήνει πλέον τη μαγική τέχνη της βιβλιοδεσίας στο κοινό
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου