× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το παλάτι της ματαιοδοξίας του Δεσπότη

Μια ιστορία ενός αρχοντόσπιτου στο Μοσχονήσι που ανήκε σε ένα ζάμπλουτο Δεσπότη που σκότωσαν ληστές για να του κλέψουν 15.000 χρυσές λίρες!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 10/5/2020

Το παλάτι της ματαιοδοξίας του Δεσπότη
Το παλάτι του Δεσπότη σε φωτογραφία πριν τα έργα αναστήλωσης του

Οι ταξιδιώτες με καράβι από τη Μυτιλήνη για το Αϊβαλί, στα αριστερά τους στο δρόμο για την πολιτεία, σαν το καράβι μπει στην τελική ευθεία στο στενό Ταλιάνι ανάμεσα στους «φάρους» που οριοθετούν το βαθύ του κομμάτι, θα περάσει δίπλα από το Μοσχονήσι. Τη μεγάλη Πολιτεία, τη θαλασσοκράτειρα της περιοχής, τη ζηλευτή «αντίπαλη» μέσα στο Ρωμαίικο του καρσινού της Αϊβαλιού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τέλος αυτής της Μοσχονησιώτισσας Πολιτείας οριοθετούσε ένα μεγάλο πυργόσπιτο, που οι μακαρίτες πια παππούδες Αϊβαλιώτες και Μοσχονησιώτες πρόσφυγες που ‘χα την τύχη να ταξιδέψω μαζί τους τα χρόνια τα παλιά,  μου το έδειχναν ονοματίζοντας το «παλάτι του Δεσπότη».

Χρόνια τώρα αυτό το πυργόσπιτο κατέρρεε. Οπότε ο δρόμος με έφερε δίπλα του, μια δυο φορές το χρόνο, χρόνια τώρα ψάχνοντας - σήμερα λέω πως ακόμα δε κατάλαβα τι - ντουβάρια και θεμέλια, έμπαινα μέσα, και περιδιάβαινα την ιστορία του. Ήταν, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα σπίτια του Μοσχονησιού.

Χαμογελούσα από μια στιγμή και μετά. Προπάντων σαν έμαθα και διασταύρωσα κι απέδειξα πως ετούτο το αρχοντόσπιτο ανήκε σε ένα Δεσπότη. Που στέγασε σε αυτό τα τελευταία χρόνια μιας ματαιόδοξης αν και καλογερικής, ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παραλιακή περιοχή ανατολικά από το Μοσχονησιώτικο τσαρσί δημιουργήθηκε μια νέα γειτονιά, σιγά σιγά στα μέσα του 19ου αιώνα και σίγουρα μετά την επιστροφή των Μοσχονησιωτών από την πρώτη καταστροφή, το μεγάλο «τζουλούσι», τη σφαγή του 1821 λόγω της συμμετοχής στην επανάσταση των Ραγιάδων. Η «εαρινή συνοικία με ναόν της Αγίας Ειρήνης» καταπώς μαρτυρεί το 1888 ο Ευστράτιος Δράκος. Στη θέση αυτή, το 1825, οι πρώτες οικογένειες  που επέστρεψαν στον οικισμό μετά την καταστροφή του 1821 «συναθροισθείσαι …εποίησαν εν τω γηλόφω της αγίας Ειρήνης γενικήν συνέλευσιν, εάν έπρεπε να κατοικήσωσιν επί την ερειπίων της καταστραφείσης πόλεως, ή να νεοδμήσωσι πόλιν επί των ερειπίων της επί του Ταλιάνι υπαρξάσης ποτέ κατά τον μεσαίωνα, προβλέποντες ότι η τελευταία θα έδιδεν αυτοίς ως ναυτιλλομένοις μέλλον λαμπρότερον και ζωήν καλλιτέραν’ ένεκα όμως των προτέρων φόβων απεφασίσθη να κατοικισθή πάλιν η επί της παλιγγενεσίας καταστραφείσα». Που πάν να πουν όλα τα παραπάνω πως οι Μοσχονησιώτες είπαν σαν γύρισαν να χτίσουν ξανά την Πολιτεία τους παραπέρα από την κατεστραμένη στο τζουλούσι. Είπα τελικά όμως, να μείνουν και να ξαναχτίσουν την παλιά που καταστράφηκε στην «παλιγγενεσία».

Στο ανατολικότερο άκρο της συνοικίας της Αγίας Ειρήνης, που όμως δεν έγινε ποτέ της ανεξάρτητη ενορία, χτίσθηκε το 1863 «το μεγαλοπρεπές παλάτιον … του συμπολίτου αρχιερέως Αγαθονικείας Γρηγορίου» κατά τον Ευστράτιο Δράκο. Αυτό είναι το λεγόμενο «Παλάτι του Δεσπότη», που ο σύντροφος και συνοδπιπόρος μου, ο αξέχαστος Δημητρός Ψαρρός λέει πως είναι «το πρώτο καθαρά  νεοκλασικό μέγαρο του Μοσχονησιού, του οποίου όμως ο αρχιτέκτονας παραμένει άγνωστος».

Και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη μετατροπή του σε «μπουτίκ οτέλ»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επίσκοπος Αγαθονικείας Γρηγόριος ήταν διαχειριστής των  κτημάτων του Παναγίου Τάφου και της Μονής Σινά στη Ρουμανία με έδρα το Βουκουρέστι. Ήταν πάμπλουτος κι ένας Θεός ξέρει γιατί έχτισε αυτός ο καλόγερος ετούτο το παλάτι για να κατοικήσει μόνιμα στη γενέτειρά του, το Μοσχονήσι.

Βρήκε όμως τραγικό θάνατο το 1877, όταν κάποιοι  αϊβαλιώτες λαθρέμποροι, ή κατ’ άλλους παλαιοελλαδίτες ληστές, τον βασάνισαν  για να τους αποκαλύψει πού έκρυβε τους θησαυρούς του. Ο Ευστράτιος Δράκος αναφέρει σχετικά: «υποφωσκούσης της 8 Ιανουαρίου 1877 εδολοφόνησαν τον αρχιερέα τούτον εν τω παλατίω καίτοι αντεστάθη ήρπασαν δε ως λέγεται οι κλέπται  15.000 λίρας μετρητάς».

Μετά τη δολοφονία του επισκόπου Γρηγορίου, το Παλάτι του Δεσπότη πουλήθηκε από τους κληρονόμους του στην οθωμανική κυβέρνηση «αντί 350 λιρών!  ό κατέστη αμέσως διοικητήριον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παραλία, λίγο πέρα από το Παλάτι του Δεσπότη, χτίστηκε αργότερα ένα μικρό τζαμί για τους μουσουλμάνους Οθωμανούς υπαλλήλους που έμεναν στην πόλη που σώζεται ως τα σήμερα. «Είναι κτίσμα της εκλεκτικιστικής περιόδου, με οξυκόρυφα νεογοτθικά τόξα στην πρόσοψη. Μια μαρμάρινη επιγραφή με χρονολογία 1286 Εγίρας (1905) το αναφέρει ως Χαμιντιέ Τζαμί.» λέει ο Δημητρός Ψαρρός.

Τώρα και με το δίκιο σας θα αναρτιόσαστε. Γιατί ετούτη η αναφορά στο «παλάτι του Δεσπότη». Τι με έπιασε εμένα το «μεσόγαιο» να κατηφορίσω στο Αιβαλιώτικο ταλιάνι και να γράψω για… παλάτια.

Μια φωτογραφία σε μια Αιβαλιώτικια ιστοσελίδα μου ‘βγαλε μια διαφήμιση. Το παλάτι του Δεσπότη που κατέρρεε ανακαινίσθηκε κι έγινε ένα ακριβό σύγχρονο «μπουτικ οτέλ» με πισίνα περικαλώ δίπλα στη θάλασσα. Δε ξέρω πώς το βάφτισαν. Άμα με ρωτούσαν πάντως θα τους πρότεινα να το βαφτίσουν «η ματαιοδοξία του Δεσπότη».

Όλα καλά. Να περάσει κι ετούτη η μπόρα του κορονοϊού να ξανανοίξουν τα σύνορα να βρεθούμε στο Μοσχονήσι να ‘χουμε λόγο να γκρινιάξουμε. Σιγά μη δε βρούμε λόγο…

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία των Λαδάδικων της Μυτιλήνης

Μια ιστορία για το πράσινο χρυσάφι της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

9 Μαΐου 1945: Μια σημαντική επέτειος που επιβάλλεται να θυμόμαστε!

Γιατί «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πάσχα 1913 ‑ Το Πάσχα της λεφτεριάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εργατικές Πρωτομαγιές στη Λέσβο

Από το πολύτιμο αρχείο των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έξι μάρτυρες από τη Λέσβο στο «θυσιαστήριο της λευτεριάς»

Πρωτομαγιά 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτη νίκη της ζωής

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λέσβο και στη Μικρασία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ