× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταργούν το Μεταφορικό Ισοδύναμο;

Η Κυβέρνηση δεν αποπληρώνει επτά εκατομμύρια ευρώ που οφείλει στους Αιγαιοπελαγίτες επιβάτες χρήστες. Ο Γιάννης Μπουρνούς με άλλους 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν το θέμα στη Βουλή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2020

Καταργούν το Μεταφορικό Ισοδύναμο;

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και άλλοι 14 βουλευτές του κόμματος φέρνουν στη Βουλή το θέμα των οφειλόμενων ποσών προς τους Αιγαιοπελαγίτες επιβάτες που χρησιμοποιούν το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ο κ. Μπουρνούς υπογραμμίζει με δήλωση του, «είναι φανερό πλέον, ότι η Κυβέρνηση υποσκάπτει τη λειτουργία και αποδοτικότητα του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ένα μέτρο το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών και των αναγκών των νησιωτών για μετακινήσεις, καλύπτοντας μεταφορικό κόστος που για χρόνια επιβαρύνονταν τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί φορείς των νησιών, λόγω των χειρισμών του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχει υποπέσει σε καθεστώς αδράνειας».

Όπως είναι γνωστό, έντονες είναι πια οι διαμαρτυρίες των νησιωτών άλλα και όλων των επαγγελματιών δικαιούχων του μέτρου (καθηγητών, δασκάλων, γιατρών, εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, κτλ), για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή των χρημάτων τους από πραγματοποιημένα ταξίδια. Περαιτέρω, το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει καμία σχετική απόφαση πληρωμής, αναφορικά με τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, ενώ η τελευταία απόφαση πληρωμής οφειλών προς επιβάτες ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές σημειώνουν πως σύμφωνα με αναγωγή και σύγκριση της χρήσης του μέτρου αντίστοιχων μηνών, έχοντας συνυπολογιστεί και το διάστημα των μη πραγματοποιηθέντων ταξιδιών, λόγω των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται ότι το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς τους νησιώτες επιβάτες και τους λοιπούς δικαιούχους του μέτρου, ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό, ότι το υπέρογκο αυτό οφειλόμενο, από την Κυβέρνηση, ποσό, επηρεάζει αρνητικά τις νησιωτικές οικογένειες και τους εργαζόμενους που διαμένουν και εργάζονται στα νησιά, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας και φέρνει στα όριά τους, τους νησιώτες. Τα επτά εκατομμύρια ευρώ αποτελούν χρήματα που οι νησιώτες και οι υπόλοιποι δικαιούχοι έχουν ήδη πληρώσει για τα αεροπορικά και ακτοπλοΐα ταξίδια τους, ενώ η αναμενόμενη επιστροφή αποτελεί απαραίτητη ενίσχυση για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, όπως σημειώνει ο Γιάννης Μπουρνούς «το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση των συνθηκών Νησιωτικότητας και της ανάγκης των νησιωτών για συνεχείς μετακινήσεις ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Το μέτρο αυτό, που σχεδίασε και υλοποίησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και θεωρείται πλέον απαραίτητο εργαλείο για την ενίσχυση των νησιωτικών επιχειρήσεων, των ίδιων των κατοίκων των νησιών αλλά και των εργαζομένων σε κομβικές δομές των νησιών (Νοσοκομεία, Αγροτικά Ιατρεία, Σχολεία, κτλ), ιδίως μέσα στην κρίση λόγω πανδημίας που εξελίσσεται.

Η Κυβέρνηση, έχοντας επιδείξει μεγάλη ολιγωρία και ασυνέπεια στην στήριξη των νησιών το τελευταίο διάστημα, οφείλει να είναι, τουλάχιστον, συνεπής ως προς της υποχρεώσεις της που απορρέουν από το  Μεταφορικό Ισοδύναμο και να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές της εμμονές για κατάργησή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 15 βουλευτές ρωτάν τον υπουργό ναυτιλίας:

1.     Γιατί δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση σχετικά με την πληρωμή επιβατών για το έτος 2020;

2.     Γιατί το αρμόδιο Υπουργείο έχει καθυστερήσει τόσο πολύ στην απόδοση των οφειλόμενων χρημάτων προς τα νησιωτικά νοικοκυριά και τους λοιπούς δικαιούχους του μέτρου, τα οποία ξεπερνούν τα επτ΄’α εκατομμύρια ευρώ;

3.     Πότε προτίθεται το Υπουργείο να εκδώσει την απόφαση για αποπληρωμή του ποσού επιδότησης επί των πραγματοποιηθέντων, ήδη, ταξιδιών των νησιωτών επιβατών και των λοιπών δικαιούχων;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσχηματική προσαγωγή και αστυνομικοί τσαμπουκάδες στην Χίο

Καταγγελία του Κοινωνικού Χώρου Αντίβαρο για τα όσα έγιναν στην Χίο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικεία υπόθεση οι δουλειές του σπιτιού

Το βάρος των οικιακών εργασιών εξακολουθεί να πέφτει κατά κύριο λόγο στις γυναίκες στα κράτη-μέλη της Ευρώπης
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεύθυνη οδήγηση αλλά φταίνε οι άλλοι...

Τι δείχνει ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες
ΚΟΣΜΟΣ

Τριετία λιτότητας στην Τουρκία

Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και πάγωμα του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχισε η αποστολή των φακέλων στους εκλογείς της επιστολικής ψήφου

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που λαμβάνουν οι 202.556 ψηφοφόροι για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασε η Μαρίνα Σάττι, 11η στη Eurovision

To Νέμο από την Ελβετία έσπασε τα κοντέρ του διαγωνισμού καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 591 βαθμούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ