× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θιασώτες σε κακοπαιγμένο έργο

Γράφειο ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2024

Θιασώτες σε κακοπαιγμένο έργο

Ήδη από το 2015, σε αυτόν εδώ τον τόπο κάποιες συντονισμένες και υποκινούμενες μειοψηφίες προχωρούσαν τακτικά σε επιθέσεις προσώπων με βασικό κριτήριο τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Πολλοί από τους… τοπικούς πολιτικούς παράγοντες είδαν αυτή την κοινωνική παθογένεια ως ευκαιρία, καβάλησαν το κύμα του ρατσισμού και κεφαλαιοποίησαν τη στάση τους αυτή, εξαργυρώνοντας πολιτικά γραμμάτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι αντίστοιχο συνέβη αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες ενός όχλου, ενός εσμού να επιτίθεται σε δύο άτομα λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού είναι τουλάχιστον τρομακτικές και προβληματικές. Κι αν απευθυνθεί κάποιος σε όλες αυτές τις τσογλανοπαρέες, ρωτώντας τους για ποιο λόγο επιδίδονται σε αυτή την ωμή βία εναντίον προσώπων τα οποία δεν γνωρίζουν και με τα οποία από τύχη δεν έχουν ίδια χαρακτηριστικά, είναι σίγουρο ότι δεν θα ξέρουν τι να απαντήσουν.

Το ανησυχητικότερο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτού του όχλου ήταν ανήλικα παιδιά, τα οποία κάποιος τα ανέθρεψε, προκειμένου να έχουν τέτοια συμπεριφορά. Ωστόσο, πέραν από τους γονείς που είναι οι άμεσα υπεύθυνοι και οι οποίοι σίγουρα φέρουν ευθύνες για τέτοιες συμπεριφορές, υπάρχουν και οι έμμεσα υπεύθυνοι. Εκείνοι, δηλαδή, που προσπαθούν να… χαϊδέψουν αυτιά ακραίων φωνών εντός της κοινωνίας. Αυτοί που θα ποντάρουν στα ταπεινότερα των ενστίκτων της κοινωνίας, με σκοπό να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Αυτοί που θα λαϊκίσουν, για να ακουστούν ευχάριστοι στα αυτιά περιθωριακών μονάδων.

Είναι, ακριβώς, εκείνοι οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που καθ’ υπόδειξη, όχι κάποιου παρατυχόντα, αλλά του ίδιου του Πρωθυπουργού, απείχαν από την ψηφοφορία -και άλλοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο- σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια. Αποδεικνύοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την προσχηματική στάση της κυβέρνησης. Είναι η, ηπίως χαρακτηριζόμενη, προβληματική στάση, και πάλι σε σχέση με το ανωτέρω νομοσχέδιο, εκείνων των βουλευτών που ανήκουν σε κατ’ επίφαση προοδευτικά κόμματα και οι οποίοι επίσης απείχαν. Και, τέλος, δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά τη σκοταδιστική στάση της εκκλησίας που συνιστά ένα κράτος εν κράτει και γαλουχεί τις συνειδήσεις πολλών από τους μαυροφορεμένους. Σήμερα, φυσικά, όλοι οι παραπάνω καταδικάζουν τα περιστατικά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα κάποιος ο οποίος ντύνεται και συμπεριφέρεται όπως αισθάνεται χαρούμενος και ευτυχισμένος θα πρέπει να απολογείται σε όλους εκείνους τους ακραίους. Και όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που το κράτος παραχωρεί όλο και περισσότερες αρμοδιότητές του σε ιδιώτες και οι ίδιοι οι πολίτες παρουσιάζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν ανενόχλητα σημαντικές κρατικές παροχές. Η αντίσταση σε αυτό το υπό διαμόρφωση δυστοπικό περιβάλλον θα προσφερθεί μόνο από αυθεντικά προοδευτικές δυνάμεις που θα προτείνουν υλοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις.

*Ο Στράτος Μαρινάτος είναι δικηγόρος στη Μυτιλήνη 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου