× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγριολούλουδα κι «αγριολέξεις»

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Δημοσίευση 9/3/2024

Αγριολούλουδα κι «αγριολέξεις»

Σωπάστε, επιτέλους. Ας ακούσουμε την Άνοιξη που έρχεται με όλη της την ορμή. Εδώ συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και ανατροπές, είναι απρόβλεπτο το κάθε ξημέρωμα και συ μιλάς για κελαηδισμούς και μυρωδιές, θα πείτε. Μα αυτό είναι τούτη η εποχή. Η δύναμη των πραγμάτων, της ανατροπής για άλλη μια φορά. Όλοι οι πολιτισμοί του κόσμου την προτάσσουν, πατούν πάνω της και εφορμούν προς τη ζωή. Μήπως δεν είναι μια διαρκής επανάσταση η άνοιξη; Κάθε χρόνο, τις ίδιες μέρες πάνω κάτω, ξεπηδά η ζωή από κάτι που θεωρούμε ως νεκρό ή τουλάχιστον εν υπνώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σ' ένα οικόπεδο, παραμελημένο, ανάκατα χώματα με τσιμέντο, ποικιλόμορφα μπάζα, και σκουπίδια σπιτιών, ξεπηδάνε αγριολούλουδα, τσουκνίδες και μολόχες, αλλά και αγκάθια. Όλα, μα όλα βγάζουν το ανθάκι τους. Δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, παρά μόνο με τον χρόνο και τις ασχήμιες των ανθρώπων. Πού και πού φυτρώνει και κάνα ήμερο λουλούδι. Είναι το πεταμένο λούλουδο κάποιου σπιτιού. Αυτό που δεν μας αρέσει πλέον.
Από πού αντλούν τη δύναμη, ποια πηγή τα δροσίζει; Να 'ρχεται κάποιος μεταμεσονύκτιος κηπουρός, μιας άγνωστης υπερκόσμιας υπηρεσίας κήπων και τα φροντίζει; Ίσως να περνά από πάνω τους το αόρατο χέρι του, και τότες μια άγνωστη, υπερουράνια ενέργεια, σαν χάδι, πέφτει πάνω τους. Η ίδια που τα προστατεύει στο κατόπι. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς τούτη η ανάδυση της ζωής. Ζωοδότρα είναι η φύση, σαν την αφήσουμε στην ερημία της και δε θελήσουμε να την προστατεύσουμε. Όπως κάνουν, οι ονομαζόμενες δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες. Πώς τα καταφέρνουν καθετί το πράσινο ή το λουλουδιστό και το πνίγουν απ' τη φροντίδα τους, είναι ν' απορείς.

Αλλά περισσότερο μένεις με ανοιχτά το στόμα και τα μάτια απ' τα γραφόμενα στους διαδικτυακούς κοινωνικούς χώρους. Τα πληκτρολόγια έχουν μετατραπεί σε σκανδάλες όπλων, απ' όπου εκτοξεύονται δολοφονικές λέξεις και φράσεις. Τι ευκολία είναι αυτή, πώς αποκτήσαμε τόσους επίδοξους γραφείς; Το γράψιμο, οι λέξεις ξεπηδάν απ' τις οθόνες όπως τα αγριολούλουδα απ' το εγκαταλειμμένο οικόπεδο. Μόνο που είναι ακανθώδη, όχι για να προστατέψουν τον λόγο, τον διάλογο, τους ανθρώπους, αλλά για να τριβελίσουν κάποιους. Κι όσο περνά η ώρα όλο και κάποιος αδειάζει μαυρίλα στον κάδο του διαδικτύου. Κι αυτό αποκαλείται έκφραση άποψης, γνώμης και ελευθερίας.

Πώς αλήθεια φτάσαμε απ' τα όμορφα αγριολούλουδα στις “αγριολέξεις” των ανθρώπων; Γιατί σκοτώνουν με τις λέξεις, μαζί κι αυτές χωρίς να τους φταίνε. Μπορούμε να αναζητήσουμε έναν άλλο κόσμο, ήρεμο και ήμερο ή χάθηκαν τα πλουμιστά χρώματα των λέξεων και της ζωής; Πού θα βρούμε την απάντηση, πόσο μπορεί να βοηθήσει η άνοιξη; Δεν γίνεται πρέπει να ξεπηδήσουν λέξεις γλυκύτητας. Αλλιώς, ας σωπάσουν κάποιοι να ακούσομε τουλάχιστον την Άνοιξη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος