× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο «Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την Καταστροφή»

Πρωτότυπες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό περιλαμβάνει το βιβλίο του Στρατή Χαραλάμπους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2024

Μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο «Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την Καταστροφή»

Με την συμμετοχή δεκάδων Μυτιληνιών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την Καταστροφή» του Αντιστράτηγου ε.α. Στρατή Χαραλάμπους, το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο συγγραφέας σε δήλωση του στην κάμερα του «Ν» τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για εμένα. Μετά από μια δεκαετή και πλέον έρευνα, πάνω στο θέμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Καταστροφής που ακολούθησε, κατόρθωσα με την οικονομική στήριξης της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, να εκδοθεί το βιβλίο μου το οποίο αν κρίνω από την παρουσία των αρχών και του κόσμου της Μυτιλήνης στην παρουσία του θα είναι πάρα πολύ επιτυχημένο. Η έρευνα ξεκίνησε, πριν από 10 χρόνια περίπου, σε Ελληνικές, Τουρκικές και Αγγλικές πηγές. Κατόρθωσα και συγκέντρωσα όλα τα στοιχεία, το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο είναι από το αρχείο του κ. Αναγνώστου (σ.σ. αναφέρεται στον Πρόεδρο της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Στρατή Αναγνώστου) και ορισμένες άλλες που αγόρασα εγώ. Είναι πρωτότυπες οι φωτογραφίες όπως και όλα τα συνοδεύτηκα αρχειακά έγγραφα (αναφορές, εκθέσεις κλπ)».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Στρατής Αναγνώστου τόνισε: «Παρουσιάσαμε σήμερα το βιβλίου του Στρατή Χαραλάμπους, είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο, για την ιστορία της χώρας μας και της Λέσβου, αφού η Λέσβος δέχθηκε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και τον ηττημένο στρατό. Είναι ένα βιβλίο πάρα πολύ αξιόλογο, στηρίζεται στην Ελληνική και την Τουρκική βιβλιογραφία, πρέπει να το διαβάσει όλος ο κόσμος για να δούμε πια ήταν τα λάθη που κάναμε εκείνη την εποχή ώστε να μην τα επαναλάβουμε.


Θελήσαμε να κάνουμε μια πρωτοτυπία και στο βιβλίο βάλαμε ανέκδοτες φωτογραφίες που για πρώτη φορά θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Κι επειδή είχα στο προσωπικό μου αρχείο πολλές φωτογραφίες από την Μικρασιατική Εκστρατεία βάλαμε αυτές τις φωτογραφίες, αγοράσαμε και κάποιες άλλες από δημοπρασίες, τις βάλαμε και αυτές για να εμπλουτίσουμε την έκδοση.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης τόνισε πως πρέπει να διαβαστεί το βιβλίο για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην άμυνα της χώρας και των νησιών σημειώνοντας «Ο Τούρκος φοβάται την στρατιωτική ισχύ. Με δυνατή στρατιωτική ισχύ και μονοιασμένο τον Ελληνικό λαό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».
Ομιλητές στην παρουσία του βιβλίου ήταν ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτης Γρηγορίου, ο Δρ. Θεολογίας του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Καλαμάτας και ο Δρ. Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Στρατής Αναγνώστου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έδωσαν χαρά στα παιδιά της Κυψέλης

Επίσκεψη του Σμήνους Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο ΜΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Κυψέλη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης