× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μνήμες Γαίας, Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας ‑ Κύπρου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/1/2020

Μνήμες Γαίας, Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας ‑ Κύπρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας - Κύπρου» το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η έκθεση είναι ένα ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο.
Ειδικά για σχολικές ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και ειδικές ομάδες επισκεπτών, το Μουσείο οργανώνει καθημερινά ειδικές ενημερωτικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία έως τις 29 Φεβρουαρίου μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα πέντε Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών.
Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι περιοχές:
1) η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),
2) το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
3) το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),
4) η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)
5) το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)
6) η περιοχή Τροόδους – Κύπρος (2015).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Στολισμός Επιταφίου όπως παλιά από τις γυναίκες του Ασώματου

Το «Ν» παρακολούθησε την παραδοσιακή τελετουργία του στολισμού στην εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ασώματο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έκτακτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή