× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ενημερώθηκαν οι αλιείς για την επιχείρηση «Καθαρά δίχτυα‑ Ζωντανές θάλασσες»

Εκδήλωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2023

Ενημερώθηκαν οι αλιείς για την επιχείρηση «Καθαρά δίχτυα‑ Ζωντανές θάλασσες»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων Ιωάννης Παυλακέλλης του Επιμελητηρίου Λέσβου, στη Μυτιλήνη, η εκδήλωση ενημέρωσης ευαισθητοποίησης με θέμα «Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος- Ο ρόλος των αλιέων».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με συμμετοχή του Τμήματος Αλιείας και είχε ως στόχο να ενημερωθούν οι επαγγελματίες αλιείς για την υλοποίηση του συστήματος συλλογής και διάθεσης των αλιευτικών απορριμμάτων Επιχείρηση «Καθαρά Δίχτυα- Ζωντανές Θάλασσες» που θα αναπτυχθεί πιλοτικά με την παρούσα πράξη στο νησί της Λέσβου .
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο Πανάγος Κουφέλος ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εισήγηση της επιστημονικής υπευθύνου του έργου της Δρ. Χατζηαντωνίου Μαρίας μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το σύστημα συλλογής και διάθεσης των θαλάσσιων απορριμμάτων και ειδικών αποβλήτων με τίτλο Επιχείρηση «Καθαρά Δίχτυα- Ζωντανές Θάλασσες», το οποίο θα αναπτυχθεί πιλοτικά σε 8 σημεία αλιευτικού ενδιαφέροντος στο νησί της Λέσβου. Στη συνέχεια ο κ.Σαρελάκος Γεώργιος εκ μέρους της AegeanRebreath παρουσίασε την εισήγηση του με τίτλο «Συνέργειες για την αποτελεσματική διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων και αλιευτικών εργαλείων εστιάζοντας στις δυνατότητες συνεργειών μεταξύ των πιλοτικών σημείων ανακύκλωσης που θα δημιουργηθούν στην Λέσβο και της πρωτοβουλίας «Δίκτυο Μπλε Δήμων» της οποίας είναι συντονιστής η AegeanRebreath .
Τέλος, η κ. Νικητοπούλου Έλια εκ μέρους της εταιρείας BlueCycle με την εισήγηση της με τίτλο «Ο Αλιευτικός Εξοπλισμός στην κυκλική Οικονομία» παρουσίασε αναλυτικά την δυνατότητα αξιοποίησης και ανακύκλωσης των παροπλισμένων αλιευτικών εργαλείων ιδιαίτερα των διχτυών, για την παραγωγή νέων προϊόντων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας .
Στην ανοιχτή συζήτηση –στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τα σχετικά θέματα της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κος Πασπάτης Μιχάλης, o Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κος Γεώργιος Λαγουτάρης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΑΛ ΑΕ κος Αναστάσιος Περιμένης, επαγγελματίες αλιείς και εκπρόσωποι των σωματείων τους, εκπρόσωποι της Λιμενικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιο-επιστημών Καθηγητής Κουτσούμπας Δρόσος, ερευνητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων κλπ.
Η πράξη «Ενέργειες Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης, Προστασίας, Παρακολούθησης & Βελτίωσης του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Λέσβου» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 – 2020» , Τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADERμε φορέα υλοποίησης το Τμήμα Αλιείας Λέσβου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και τη συμμετοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξισωτική αποζημίωση: Μεγάλος κίνδυνος προστίμων

Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατάρρευση το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

Πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ. στον αγροτικό χώρο βλέπει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καυστική απάντηση Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη

Πολιτική κόντρα για την ευρώ-επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πανικό η ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρασί: Μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών

Παρά την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. συνεχίζεται η εφαρμογή της απόσταξης κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ