× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια...

Μείωση κατά 42,06% στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων τον Οκτώβριο ανακοίνωσε το Υπουργείο μετανάστευσης συγκρίνοντας τες... με αυτές του Σεπτεμβρίου. Το Δεκέμβριο σίγουρα θα μηδενιστούν!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 2/11/2023

Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια...

«Αν θες να πεις ψέματα χρησιμοποίησε αριθμούς. Όλοι θα νομίζουν ότι λες αλήθεια». Η βασική αυτή αρχή της δημοσιότητας φαίνεται ότι εμπνέει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου του οποίου ο λαλίστατος (όταν είναι κατά μόνας) Υπουργός Δημήτρης Καιρίδης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 31 Οκτωβρίου ότι «σημαντική μείωση, κατά 42,06%, καταγράφουν οι ροές παράτυπων μεταναστών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, τον φετινό Οκτώβριο καταγράφηκαν 6.581 αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, έναντι 11.470 αφίξεων που είχαν σημειωθεί ένα μήνα νωρίτερα τον Σεπτέμβριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακό δεν είναι; Διαβάζεις τα νούμερα που παραθέτει ο κ. Καιρίδης και μέλος της Κοινότητας των Ελλήνων λωτοφάγων όντας, λες ένα αυθόρμητο «μπράβο».

Μπράβο το λοιπόν κύριε Καιρίδη που μείωσες τις ροές κατά 42,6%. Αν και θα σου πρότεινα να τις συγκρίνεις με αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015. Εκεί να δεις ποσοστά επιτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής!

Σα να μην έφτανε ετούτο ο κ. Καιρίδης ανακοίνωσε ότι «οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Λέσβου στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) ήταν 5.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν μειωθεί στους 4.100 σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξανά «μπράβο».

Ναι μεν αλλά είναι έτσι τα πράγματα; Πέρυσι τον Οκτώβριο πόσοι ήταν οι διαμένοντες στον καρά Τεπέ;

«Η αποκλιμάκωση των ροών οφείλεται στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία» λέει ο κύριος Καιρίδης. Μόνο που ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και οι λεπτομέρειες λένε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ή όπως αυτό κατά καιρούς λεγόταν από δημιουργίας του έως και πρόσφατα, ανακοίνωνε ροές συγκρίνοντας τες με αυτές του αντίστοιχου μήνα τον περασμένο χρόνο. Γιατί βασική αρχή της στατιστικής επιστήμης – είναι πως ομοειδή χρονικά τουλάχιστον πράγματα συγκρίνεις πάντα, εκτός κι αν θες κάτι άλλο να πεις, και το λες με αριθμούς. Τους οποίους χρησιμοποιείς κατά το δοκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια που αποκρύπτει ο κ. Καιρίδης μέσω ενός «συναγερμού» επιτυχίας;

Στη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης στο Διαδίκτυο βλέπει κανείς ότι το Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκαν 6.581 αφίξεις όταν το Σεπτέμβριο του 2022 καταγράφηκαν 1.714 και τον Οκτώβριο του 2021 μετρήθηκαν 1.105 αφίξεις! Αυτά τα νούμερα αποκρύπτει ο κ. Καιρίδης συγκρίνοντας τον Οκτώβριο του 2023 με το Σεπτέμβριο του 2023. Φαντάζεστε όμως αν κατά τη αντίληψη στατιστικής του και Πανεπιστημιακού Υπουργού ανάλογα έπραττε το Υπουργείο αρμόδιο επί του Τουρισμού; Συγκρίνοντας τις αφίξεις επισκεπτών του Οκτωβρίου με αυτές του Σεπτεμβρίου θα μπορούσαμε να μιλάμε για καταστροφή του τουρισμού στην Ελλάδα!

Είναι όμως η πρώτη φορά που κυβερνητικός παράγοντας αλλοιώνει την πραγματικότητα περί του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και μάλιστα στη Λέσβο χρησιμοποιώντας κατά πως θέλει αριθμούς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιούλιο του 2019, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επίσημα και με τα χαρτιά εκείνων των ημερών παρέλαβε τον τότε καταυλισμό στη Μόρια με 5.676 διαμένοντες. (Κάπου τόσοι όσοι διέμεναν στον Καρά Τεπέ τον περασμένο μήνα φέτος). Εσείς πολίτες τι θυμόσαστε όμως;

Αν το ξεχάσατε εσείς, να σας το θυμίσω εγώ. Θυμόσαστε τη Μόρια με τα βουνά των σκουπιδιών και τους 23.000 εγκατεστημένους εκεί, εντός και εκτός καταυλισμού.

Επίσημα την πρωτοχρονιά του 2020 η Μόρια είχε 18.623 «κατοίκους» 3,5 φορές περισσότερους απ’ ότι είχε έξη μήνες πριν. Ένας «άλλος»... Καιρίδης, Κουμουτσάκος με τ’ όνομα αναπλήρωνε κι αυτός τον Υπουργό Εξωτερικών κινούμενος από χώρα σε χώρα προσπαθώντας να διεθνοποιήσει το ζήτημα. Κι οι αιτούντες άσυλο «παστώνονταν» στα πλαίσια και μιας λογικής ότι αν τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη θα σταματούσαν να έρχονται.

Κάπως έτσι η στατιστική άρχισε να θριαμβεύει όταν άρχισε ο καταυλισμός να αδειάζει, η Μόρια στο μεταξύ είχε καεί και στο δρόμο από τη Μόρια στον Καρά Τεπέ χάθηκαν κάπου 5.000 άτομα που κάπου «λιάζονται» και δαύτοι.

Τα νούμερα δε λένε πάντα την αλήθεια και οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν νούμερα για να ερμηνεύσουν παγκόσμιες καταστάσεις όπως η μετακίνηση πληθυσμών δε λένε ποτέ την αλήθεια. Πόσο μάλλον όταν διακατέχονται και από μια αγωνία... «επιτυχίας» και δεν κοιμούνται κατά το μακαρίτη το Θεμιστοκλή τα βράδια μια και δεν τον άφηνε να ησυχάσει ο θρίαμβος του Μιλτιάδη.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*