× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η ΝΔ έτρεξε μόνη της την κούρσα των εκλογών… και βγήκε δεύτερη»

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ* διαβάζει το εκλογικό αποτέλεσμα

Δημοσίευση 20/10/2023

«Η ΝΔ έτρεξε μόνη της την κούρσα των εκλογών… και βγήκε δεύτερη»

Τέρμα πια οι εκλογές, αρκετά ζαλιστήκαμε, διάλειμμα για ένα εξάμηνο έως τις ευρωεκλογές, καιρός να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Ο νέος Δήμαρχος, όπως διαβάζουμε σε τοπικά σάιτ, έχει σηκώσει τα μανίκια (επειδή και ο καιρός είναι ακόμα ζεστός) και ετοιμάζεται πυρετωδώς για να κάνει θαύματα. Μεταξύ μας πραγματικά χρειάζονται θαύματα και τα σηκωμένα μανίκια δεν αρκούν, μάλλον απαιτούνται και σηκωμένα μπατζάκια ειδικά στην προκυμαία που κόντεψε να πλημμυρίσει με δυο στάλες νερό (λόγω της αρτιότητας του έργου της αναπλάσεως βεβαίως βεβαίως).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χειρότερα πάντως δύσκολα γίνονται τα πράγματα ειδικά με την απόλυτη άπνοια που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στα δημοτικά πεπραγμένα, οπότε ο νέος Δήμαρχος ξεκινά με πλεονέκτημα αρκεί να αποδειχτεί ελάχιστα σοβαρός αυτός και οι συνεργάτες του. Ίσως μάλιστα αυτή του η πρώτη επιλογή, της κατανομής καθηκόντων, να είναι και η σημαντικότερη όλης της θητείας του.


Ο Περιφερειάρχης μας πάλι δεν έχει να αντιμετωπίσει διλήμματα τέτοιου είδους, αυτουνού τα μανίκια ανεβασμένα ή κατεβασμένα, αρέσουν περισσότερο από τα γαλόνια του Στρατηγού που ηττήθηκε περήφανα και αναχώρησε για άλλες μάχες ή εκστρατείες. Όσο ευρεία και άνετα εξηγήσιμη ήταν η νίκη Χριστόφα τόσες διαφορετικές ερμηνείες δόθηκαν για την αναμέτρηση Μουτζούρη – Στεφανή. Ανάλογα με τα πολιτικά πιστεύω του καθενός ή τις συμπάθειες και αντιπάθειες του, γράφτηκαν και περισσότερο ακούστηκαν πολλά. Ωστόσο, τα νούμερα είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της πραγματικότητας και λένε μονάχα αλήθειες και για αυτό ας δούμε μερικά και ας επιχειρήσουμε την ερμηνεία τους.


Όσο αφορά το Δήμο είναι ολοφάνερο πως το πρόσωπο Χριστόφας επιλέχτηκε από μεγάλη μερίδα πολιτών ανεξάρτητα της πολιτικής τους ταυτότητας. Η σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές πριν λίγους μήνες, όπου η συμμετοχή ήταν σχεδόν η ίδια (στις δημοτικές ψήφισαν 1.300 παραπάνω) δείχνει την αλήθεια αυτού του επιχειρήματος. Ο κ. Χριστόφας έλαβε σχεδόν 15.000 ψήφους όταν όλες οι ψήφοι της κεντροαριστεράς πλην ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές δεν ξεπερνούσαν τις 9.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιθέτως ενώ η Δεξιά και τα Δεξιότερα κόμματα είχαν άθροισμα 14.000 ατόμων ο κ. Κουφέλος έμεινε στις 10.000 ψήφους. Κάποιοι δεξιοί λοιπόν αντέδρασαν αρνητικά στο άδειασμα Κύτελη ή στην επιλογή Κουφέλου και κάποιοι δεξιότερα της ΝΔ ψήφισαν Χριστόφα. Επιπρόσθετα 1.500 ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν ψήφισαν Τσιριγώτη (μόλις 2230 ψήφοι αντί 3743) και προτίμησαν Χριστόφα γεγονός που δεν αναφέρθηκε πουθενά. Καταληκτικά, η επιλογή υποψηφίων από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, η πικρία πολλών Νεοδημοκρατών, η φθορά της Δημοτικής Αρχής και οι Αντιδήμαρχοι της που έφυγαν για το ψηφοδέλτιο Κουφέλου, οι χαμηλοί τόνοι του υποψηφίου καθώς και η απουσία εναλλακτικών έδωσαν μια άνετη νίκη στον κ. Χριστόφα. Τώρα πλέον μένει να αποδείξει την επόμενη πενταετία με το έργο του πως άξιζε της εμπιστοσύνης που του δόθηκε απλόχερα.


Στην Περιφέρεια οι αριθμοί δείχνουν άλλα εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εντύπωση προκαλεί πως η νίκη Μουτζούρη προέκυψε όχι μόνο διότι ο Περιφερειάρχης αύξησε κατά 8.300 τις ψήφους του από την Α Κυριακή αλλά και πως ο αντίπαλος Στεφανής μείωσε τις δικές του ψήφους κατά 5.100. Εάν το τελευταίο δεν είχε συμβεί τότε η αναμέτρηση θα ήταν αμφίρροπή ως την τελευταία ψήφο. Ωστόσο και εδώ οι αριθμοί δίνουν μια αληθινή ερμηνεία. Ο κ. Μουτζούρης πήρε τους 8.000 επιπρόσθετους ψήφους του αποκλειστικά σε Λέσβο (4.400) και Χίο (3.400).

Αντιθέτως ο κ. Στεφανής έχασε τους δικούς 3.600 ψήφους στα ίδια νησιά (Λέσβος 2.800 και Χίος 800). Λέσβος και Χίος λοιπόν τα δύο μεγαλύτερα νησιά του Β. Αιγαίου άλλαξαν κατεύθυνση και έδωσαν τη νίκη στον Περιφερειάρχη. Οι λόγοι είναι μάλλον εύκολα εξηγήσιμοι και διαφέρουν από νησί σε νησί, έχουν όμως συνάρτηση με τις Δημοτικές εκλογές.
Στη Λέσβο και στους δύο Δήμους η ΝΔ χάνει (Κουφέλος, Αλατζάς) από ανεξάρτητους υποψηφίους κι ένας μεγάλος όγκος Κεντροαριστερών απέχει, για αυτό την Β Κυριακή ψηφίζουν 8.000 λιγότεροι ψηφοφόροι από τους 10.000 περίπου των άλλων παρατάξεων. Ωστόσο όσοι πήγαν να ψηφίσουν σίγουρα έριξαν Μουτζούρη. Οι Δεξιοί από την άλλη πλευρά δεν απέχουν αλλά 2.000 περίπου από αυτούς αλλάζουν στρατόπεδο και ψηφίζουν Μουτζούρη αντί Στεφανή και αυτό δεν μπορεί να ερμηνευτεί με κανένα άλλο τρόπο πέρα από την ήττα Κουφέλου. Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος που εδώ και μέρες έχουν βγει τα μαχαίρια στη ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στη Χίο που έχουμε την Β Κυριακή και δεύτερο γύρο εκλογών η άνοδος Μουτζούρη κατά 3.400 ψήφους δικαιολογείται λόγω της ψήφου Κεντροαριστερών ενώ η πτώση 800 ατόμων Στεφανή είναι αποτέλεσμα αποχής Νεοδημοκρατών που χάνουν το Δήμο και δεν έχουν διάθεση να ψηφίσουν.
Με απλά λόγια και για να ευθυμήσουμε και λιγάκι εμείς οι ουδέτεροι, στο Βόρειο Αιγαίο απουσία αντιπολίτευσης η ΝΔ έτρεξε μόνη της την κούρσα των εκλογών και βγήκε δεύτερη, διότι όταν η εξουσία είναι απόλυτη και ο αντίπαλος απουσιάζει τότε σε όλες τις ομάδες αρχίζουν οι φαγωμάρες για τα πρωτεία και απουσιάζει η συσπείρωση ενάντια στον ανύπαρκτο εχθρό. Έτσι αναδύονται εχθροί εκ των έσω και μικροί ηγεμονίσκοι που άλλος από την Αγ. Παρασκευή και άλλος από την Αγιάσο (τυχαία τα παραδείγματα) αγκαλιάζονται και φιλιούνται από μπροστά και μαχαιρώνονται από πίσω.


Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Στρατηγός έφυγε, έμεινε ο Πρύτανης και εγώ αναρωτιέμαι (ίσως και ηλιθίως) λέτε όλο αυτό που συνέβη στο νησί μας να είναι πείραμα και case study (που λένε και οι Υπερατλαντικοί φίλοι μας) για το πως μια ανύπαρκτη Αξιωματική Αντιπολίτευση διαλύει και σπείρει τη διχόνοια σε μια πανίσχυρη Κυβέρνηση; Απουσιάζουμε από παντού και αφού δεν έχουν με ποιον να μαλώσουν μαλώνουν μεταξύ τους. Περιμένω με αγωνία τον κ. Κασελάκη να το εφαρμόσει πανελλαδικά. Έχει σίγουρα τις ικανότητες και η Λέσβος του δίνει το Know how.

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ είναι Ταξίαρχος σε αποστρατεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας