× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκλογικά έλαια και σπορέλαια

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Δημοσίευση 20/9/2023

Εκλογικά έλαια και σπορέλαια

Ανοίγω ξανά, μεγαλώνω την εικόνα στον υπολογιστή. Δεν έκανα λάθος, στα εγκαίνια του υποψήφιου – δημάρχου ή περιφερειάρχη δεν έχει σημασία – έκαναν αγιασμό, συμμετείχαν τέσσερις παπάδες! Τι να πεις και τι να πρωτοσχολιάσεις;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άντε για να δείξεις την καλή σχέση σου με τα θεία, την εκκλησία, τη θρησκεία να καλέσεις έναν παπά για να αγιάσει το εκλογικό σου κέντρο. Αλλά τέσσερις; Τι θα σου προσφέρουν παραπάνω; Αλλά κι οι ίδιοι, οι ιερωμένοι, δεν σκέφτονται τι κάνουν, πώς εμπλέκουν τα εγκόσμια με τα υπερκόσμια και μάλιστα με τα θεία. Τώρα σώθηκες, μου λέει ο φίλος μου ο Βαγγέλης, αν ήταν ορθολογιστές θα έπρατταν αλλιώς.

Σε άλλα εγκαίνια παραβρέθηκαν δύο ή τρεις ιερωμένοι.

Το ερώτημα είναι ποιος θα πάει καλύτερα στις επερχόμενες εκλογές. Και προχωρώντας τη – βέβηλη – σκέψη μου, ποιον θα βοηθήσει, ποιον θα πριμοδοτήσει ο καλός θεούλης, από τους υποψήφιους του ίδιου πολιτικού και κομματικού χώρου. Κι αν σε κάποια εγκαίνια παραβρεθεί κι ένας δεσπότης, ο υποψήφιος αυτός κι η παράταξή του θα πάνε καλύτερα; ''Μη με κολάζεις ανιψιέ'', έλεγε, όταν τη ρωτούσα, σε τέτοιες περιπτώσεις η θεια – Μαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποτε, πριν τριάντα πέντε χρόνια περίπου, ένας υποψήφιος πρόεδρος σε μια μικρή κοινότητα του νησιού μας μου είπε: ''για να βγω εύκολα πρόεδρος βάζω στο ψηφοδέλτιο ένα – δυο δεξιούς μαζί με κάποιον κουκουέ, που έχουν μεγάλα σόγια κι έτσι με ψηφίζουν απ' όλα τα κόμματα''.

Σε τούτες τις εκλογές έχει διαπιστωθεί μια πέρα του συνηθισμένου μετατόπιση υποψηφίων και ένταξη τους σε παρατάξεις και ψηφοδέλτια. Αναρωτιέσαι, για ποιους λόγους έγιναν αυτές οι ''μεταγραφές''. Μάλλον, μόνο, μία απάντηση υπάρχει.

Γιατί νομίζουν, υπολογίζουν ότι αυτή η παράταξη θα πλειοψηφήσει, έτσι θα λάβουν κάποια θέση αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχου ή κάτι ανάλογο. Ο αντίλογός τους υποστηρίζει ότι όπως πάντα θέλουν το καλό της πόλης, του νησιού και δεν κοιτάζουν κόμματα και παρατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παλιά, πριν ενενήντα χρόνια περίπου επιχειρήθηκε, στη Λέσβο, η ένταξη κάποιων πολιτευτών στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Αυτό θεωρήθηκε παράλογο.

Και μια που το νησί παράγει διαχρονικά εξαιρετικά λάδια, ένας τοπικός δημοσιογράφος μετέφερε σε κείμενό του την ευφυή φράση που άκουσε από γηραιό αγρότη του νησιού: «Δεν ξέρουμε εμείς τέτοια πράματα. Δεν μας αρέσουν τα μπερδέματα. ''Ανάμιξις σπορελαίων με το ελαιόλαδο απαγορεύεται''».

Τώρα, σε τούτες τις εκλογές δεν ενώθηκαν μόνο έλαια και σπορέλαια, αλλά παλιόλαδα, βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, ακόμα και ορυκτέλαια. Τι να πούμε, τι να περιμένουμε στην εποχή μας; Μόνο τον ονομαζόμενο κυρίαρχο λαό να θυμηθεί τη δύναμή του. Αλλιώς βοήθειά μας!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου