× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να φύγει, απλά για να περάσει ο επόμενος»

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος

Δημοσίευση 19/9/2023

«Να φύγει, απλά για να περάσει ο επόμενος»

Στη χώρα όπου οι πολιτικές που απευθύνονται στους λίγους προτιμώνται από του πολλούς, η παρούσα κυβέρνηση βρίσκει γόνιμο έδαφος αφενός να επανεκλέγεται και αφετέρου να παραχωρεί όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, που ανήκαν στο κράτος, σε ιδιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναζητά κανείς αγωνιωδώς την αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζαν μια καλή ευκαιρία για την ανίχνευση μιας τέτοιας εναλλακτικής. Η εξέλιξη, όμως, δεν φαίνεται να είναι η προσδοκώμενη. Φυσικά και είναι σημαντικό το γεγονός ότι, μετά από μια τέτοια εκλογική ήττα στις εθνικές εκλογές, προσήλθε στις κάλπες ένας μεγάλος αριθμός πολιτών. Αυτό είναι η μία ανάγνωση και, κατά πως φαίνεται, η επιφανειακή.Παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Η επικράτηση Κασσελάκη με τέτοια διαφορά στον πρώτο γύρο αναδεικνύει μια σειρά από παθογένειες, κομματικές και κοινωνικές. Ως προς τις κομματικές, είναι αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία ένα πρόσωπο που μόλις τρεις μήνες πριν τοποθετήθηκε σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, καταφέρνει να διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του προέδρου. Και θα σκεφτεί κάποιος: «ναι, αλλά το κόμμα γίνεται ανοικτό και προσβάσιμο, κατ’ αυτόν τον τρόπο». Βέβαια, απορώ, πραγματικά, αν θα μπορούσε κάποιος άλλος, που δεν έχει τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες και το ίδιο προφίλ, να διεκδικήσει με τους ίδιους όρους το αξίωμα.

Ως προς τις κοινωνικές, οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι κριτήριο για την πολιτική προτίμηση δεν είναι τόσο τα προγράμματα και οι πολιτικές θέσεις που θα εκφράσει ένας υποψήφιος, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα προβληθεί στο κοινό. Η πλαισίωση ενός υποψηφίου με ένα ικανό επικοινωνιακό επιτελείο φαντάζει ικανή προϋπόθεση, προκειμένου να έχει πιθανότητες εκλογής.

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολειπόταν στον τομέα της επικοινωνίας. Ωστόσο, η θυσία των πολιτικών προγραμμάτων και της ουσίας στο βωμό της επικοινωνίας δε θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη που συμφέρει τον πολίτη. Και, ναι, δε θεωρώ προφανώς επιτυχημένη την παρούσα κυβέρνηση. Κάθε άλλο μάλιστα. Ωστόσο, το να φύγει αυτή η κυβέρνηση, απλά για να έρθει ο επόμενος …ακης, ως αυτοσκοπός και χωρίς προϋποθέσεις και προτάσεις ουσίας, προσωπικά δεν με ικανοποιεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου