× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η εμπέδωση του συναισθηματικού καπιταλισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δημοσίευση 19/9/2023

Η εμπέδωση του συναισθηματικού καπιταλισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η υπεροχή του κ. Κασσελάκη συνιστά ένα ισχυρό γεγονός για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονα, ένα κοινωνικό φαινόμενο για την ελληνική κοινωνία. Οι συνολικά 147.000 που ψήφισαν για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, με τους/ις 40.000 να πραγματοποιούν την εγγραφή τους ως νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασαν, δια της ψήφου, την προτίμηση και την κρίση τους απέναντι σε υποψηφιότητες που, με έναν ειδικό τρόπο, η καθεμιά χωριστά συνιστά μια συμβολική ταξινόμηση, και ως τέτοια, διαθέτει έναν συναισθηματικό πυρήνα. Η θεμελίωση της νεοτερικότητας με την άνοδο του καπιταλισμού και τις έννοιες της υπεραξίας, του καταμερισμού της εργασίας και της συγκρότησης του ορθολογικού υποκειμένου έχει εγκαταστήσει την ιδεολογική υποδομή για την ιδέα και την πολιτισμική πρακτική ενός ξέφρενου και αχαλίνωτου ατομικισμού. Μεταξύ της σχέσης του συμβόλου και των πολιτισμικών νοημάτων που αντιστοιχούν στις διαφορετικές υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και της συναισθηματικής κουλτούρας του ψυχρού ατομικισμού διαμέσου της εκλογικής βάσης, αναπτύσσονται κριτήρια τα οποία δεν μπορεί να είναι απομακρυσμένα από τον τρόπο που συντίθεται ο σύγχρονος εαυτός και η σύγχρονη εαυτή, από τα περιεχόμενα και τις πρακτικές του πολιτισμού και της κοινωνίας. Οι πολιτικές της αφηγηματικής ταυτότητας και της εμπειρίας, οι δικαιωματικές προσεγγίσεις του πολιτικού γίγνεσθαι συνέβαλαν καθοριστικά στην εμπέδωση μιας αϊστορικής κοινωνικής σχέσης με το πολιτικό πράττειν. Τα 40.000 νέα μέλη διεκδίκησαν να προσφέρουν στον ιδιωτικό τους εαυτό μια στιγμή δημόσιας παρουσίας στο παραβάν της κάλπης και να εκτονώσουν συναισθήματα ποιοτικά διαφοροποιημένα από τις παλιές γενιές των Αριστερών, όλων εκείνων που βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, και της δημοκρατίας.


Την σύγχρονη εποχή μιας άφθονης και παραζαλισμένης από τα καταναλωτικά και εικονικά πρότυπα κοινωνίας, τα συναισθήματα δεν αποτελούν υποκειμενικές αόρατες, και αφηρημένες ψυχολογικές καταστάσεις, αλλά βαθιά εσωτερικευμένες και εκούσιες μορφές δράσης, έντονα εξειδικευμένες συναισθηματικές κουλούρες, όπως πολύ εύστοχα, τα έχει περιγράψει στο έργο της η Eva Illouz. Η κατανόηση του φαινομένου της υπεροχής ενός υποψηφίου άνευ τεκμηρίων πολιτικής επίδοσης και ώσμωσης, μας διδάσκει πολλά για τις νέες προκλήσεις της πολιτικής σφαίρας, οι οποίες είναι απολύτως ανησυχητικές ως προς το αξιακό σύστημα και το ιστορικό παρελθόν της Αριστεράς. Η πείνα για κοινωνική αναγνώριση και μια θέση στην κοινωνική διάταξη χορταίνει από το φαντασιακό της οθόνης, του στυλ ζωής και της επικοινωνιακής άνεσης και από την αφηρημένη προσμονή μιας ψυχολογικής υπεξαίρεσης όλων αυτών των προτύπων κάμπτοντας την ορθολογική κρίση για το πραγματικό συμφέρον μιας αξιοβίωτης ζωής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Η… «Αγιο‑ βασιλίτσα» Ζωή!

Για τη μεγάλη δράση διανομής τροφίμων που σχεδιάζει για Ακράσι, Αμπελικό, Παλαιοχώρι, Μεγαλοχώρι με την «Άμπελο» μας μίλησε η αεικίνητη Ζωή Λειβαδίτου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διεθνώς αχώνευτοι..

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 27/11/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι «Ιστορίες στο ΝΗΣΙ» ανοίγουν το κεφάλαιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με τον αντιστράτηγο ε.α. Στρατή Χαραλάμπους, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του με τίτλο : «Μικρασιατική Εκστρατεία: Τα βήματα προς την καταστροφή»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η σιωπή είναι χρυσός;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΛΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παλιές (;) φωτογραφίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η απηνής τρομοκρατία των ισχυρών…

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Κατοικώντας στις παρυφές της πόλης» με τη Δήμητρα Γλεντή

«Ιστορίες στο Νησί», η εκπομπή του Δημήτρη Μάντζαρη
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Τα 20α γενέθλια του πρωτοπόρου Μεταπτυχιακού για το Φύλο

Ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής του Τμ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Κώστας Κανάκης μιλά στην Ανθή Παζιάνου για τις διήμερες εκδηλώσεις
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Περί Νοσοκομείου και δημόσιας Υγείας ο λόγος!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παγκοσμίων Ημερών το ανάγνωσμα…

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*