× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μεγάλη αύξηση στην μεταφορά οχημάτων

Φορτηγά, Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες ενίσχυσαν τα έσοδα των πλοίων που εξυπηρετούν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/6/2023

Μεγάλη αύξηση στην μεταφορά οχημάτων

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η διακίνηση φορτηγών, Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών από και προς τα λιμάνια της Λέσβου το 2022. Οι μεταφορές οχημάτων είναι η μόνη πηγή εσόδων για τα πλοία τύπου Ro – Ro.  Για τα πλοία της ακτοπλοΐας που μεταφέρουν επιβάτες και οχήματα η μεταφορά οχημάτων είναι η κύρια πηγή εσόδων τους χειμερινούς μήνες όταν η επιβατική κίνηση είναι πολύ μικρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στα 32.523 ανήλθαν τα φορτηγά από διακινήθηκαν από τα λιμάνια της Λέσβου το 2022 με τα πλοία που εξυπηρετούν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού. Το 2021 είχαν διακινηθεί 30.756 και το 2020 είχαν διακινηθεί 30.076. Η αύξηση των διακινηθέντων φορτηγών το 2022 αποτυπώνει την αύξηση της εμπορικής κίνησης μετά την άρση του περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στην λειτουργία του εμπορίου κατά την διάρκεια της πανδημίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως το 2016 ο αριθμός των φορτηγών οχημάτων που είχαν διακινηθεί από τα λιμάνια της Λέσβου ήταν 35.613. Ήταν η καλύτερη χρονιά στην μεταφορά φορτηγών με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

 

Επιβατικά Ι.Χ. και μοτοσικλέτες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στα 68.242 ανήλθαν τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που διακινήθηκαν τον το 2022 από τα λιμάνια της Λέσβου με τα πλοία της ακτοπλοΐας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ στην διακίνηση Ι.Χ. αυτοκινήτων από το 2015 και έπειτα.  Το προηγούμενη ρεκόρ ήταν 61.853 Ι.Χ. και είχε καταγραφεί το 2019.  Το αρνητικό ρεκόρ, στη μεταφορά Ι.Χ. καταγράφηκε το 2020 και ήταν 38.598.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η διακίνηση μοτοσικλετών, οι οποίες ανήλθαν σε 11.296 το 2022. Σε αυτή την κατηγορία οχημάτων το ρεκόρ καταγράφηκε το 2015 και ήταν 12.511 μοτοσικλέτες. Το αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε και πάλι το 2020 όταν από τα πλοία της ακτοπλοΐας είχαν διακινηθεί μόλις 7.563 μοτοσικλέτες από και προς τα λιμάνια της Λέσβου.

 

Ο κύριος όγκος των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μεταφέρθηκαν από και προς την Λέσβο το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου , όπως συνέβη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός Ι.Χ. αυτοκινήτων που μεταφέρθηκαν εξηγεί τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν το καλοκαίρι του 2022 στην μεταφορά φορτηγών, ιδιαίτερα εκείνων που ήταν φορτωμένα με ζωοτροφές.

 

Η αυξημένη ζήτηση για μεταφορά οχημάτων επιβάλει να γίνουν αναπροσαρμογές στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών προκειμένου να εξυπηρετούνται τόσο οι επισκέπτες του νησιού όσο και οι ανάγκες τροφοδοσίας των εμπορικών επιχειρήσεων, των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των μεταποιητικών επιχειρήσεων.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ