× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αλλο θαύμα και άλλο θέαμα»

Μια επίκαιρη παρέμβαση από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Γιουσμά με αφορμή το «θαύμα» των δύο εικόνων στον Ιερό Ναό του Αγίου Εφραίμ που «κλαίνε»

Δημοσίευση 5/6/2023

«Αλλο θαύμα και άλλο θέαμα»

του π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΟΥΣΜΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή αρκετοί ρώτησαν την γνώμη μου σχετικά με αυτό που ακούγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην πόλη μας με το «θαύμα» των δύο εικόνων στον Ιερό Ναό του Αγίου Εφραίμ, θέλησα να καταθέσω τα εξής:

Δεν αμφισβητώ την παντοδυναμία του Θεού. Ζούμε, όμως, σε εποχές όπου το οποιοδήποτε λ.χ. στην περίπτωσή μας υγρό, άνετα μπορεί ένας ειδικός να το ερευνήσει και να αποφανθεί αν είναι δάκρυ, αίμα, νερό, βερνίκι ή μπογιά. Κάνουμε αυτό πρώτα και μετά μιλάμε περί θαύματος.

Προ ετών και εγώ κάτι παρατήρησα στην εικόνα του Αγίου Ιγνατίου στο τέμπλο του Ναού μας. Χωρίς να πω σε κανέναν τίποτα κάλεσα έναν φίλο συντηρητή εικόνων, είδε το φαινόμενο και μου εξήγησε σε ποιο φυσικό γεγονός οφειλόταν η ροή κατά μήκος της εικόνας, αυτού του για μένα παράξενου υγρού. Συντήρησε την εικόνα και το θέμα έκλεισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θαύμα, φίλοι μου, είναι το ανεξήγητο, και το όντως θαύμα περικλείει ένα θεϊκό μήνυμα που απευθύνεται σε συγκεκριμένο ή όχι πρόσωπο. Άλλο θαύμα και άλλο θέαμα. Και οι δυο λέξεις μπορεί να αρχίζουν με το ίδιο γράμμα της αλφαβήτου, αλλά η κάθε μία έχει τη δική της έννοια και σημασία.

Στη Μεσσηνία ζούσε ένας Άγιος και φωτισμένος Γέροντας ο π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος (1901-1966), ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής εκκλησιαστικής ζωής. Άνθρωπος ασκητικός με σπουδαίο ερμηνευτικό και εξηγητικό έργο στις γραφές και ιδιαίτερη στην Παλαιά Διαθήκη. Κάποτε ήταν μέσα στο λεωφορείο, όταν απότομα στην είσοδο ενός χωριού σταμάτησε η κυκλοφορία. Ρωτώντας ο οδηγός τι συμβαίνει, πήρε την απάντηση πως: Στην εκκλησία του χωριού δάκρυσε η εικόνα της Παναγίας. Όλοι οι επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και ζήτησαν να πάνε «να προσκυνήσουν». Πράγματι όλοι έτρεξαν, εκτός από τον Γέροντα Ιωήλ. Όταν γεμάτος απορία ο εισπράκτορας ρώτησε τον π. Ιωήλ γιατί εκείνος μόνο δεν μετακινήθηκε από τη θέση του, ο Γέροντας απάντησε: «Παιδί μου, εγώ πιστεύω δεν έχω ανάγκη θαύματος». Και χωρίς άλλη κουβέντα, έβγαλε από την τσάντα του την Καινή Διαθήκη κι άρχισε να την διαβάζει. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου