× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας στους τέσσερις κατοίκους του βορείου Αιγαίου αντιμέτωπος με την φτώχεια

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 37,7%

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2023

Ένας στους τέσσερις κατοίκους του βορείου Αιγαίου αντιμέτωπος με την φτώχεια

Στο 24,6% ανέρχεται το ποσοστό του πληθυσμού του βορείου Αιγαίου που αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας είναι 18,8%. Το βόρειο Αιγαίου είναι μια από τις  8 περιφέρειες της χώρας που υπερβαίνουν τον πανελλαδικό μέσο  όρο, ενώ μόλις πέντε περιφέρειες είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στο σύνολο της χώρας το ποσοστό του πληθυσμού που είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας αν αφαιρεθούν κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις ανέρχεται στο 46,1%, αν στο διαθέσιμο εισόδημα προστεθούν οι συντάξεις τότε το ποσοστό πέφτει στο 23,6%. Κι όταν προστεθούν και τα κοινωνικά επιδόματα το ποσοστό πέφτει στο 18,8%.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2022 είναι υψηλότερο για τις γυναίκες (19,4%) σε σχέση με τους άνδρες (18,2%).

 

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους άνδρες και για τις γυναίκες μειώθηκε κατά 0,4 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα το 2022 σε σχέση με το 2021. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται σε 17,6% για τις γυναίκες και σε 13,6% για τους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 16,8%, ενώ για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 19,1% .

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 19,5%, ενώ για τους άνδρες της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας εκτιμάται σε 13,0%.

 

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 37,7%, ενώ των νοικοκυριών με τρεις ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά ανέρχεται σε 21,7% και των νοικοκυριών με δύο ενήλικες και 2 εξαρτώμενα παιδιά σε 18,9%.

 

Οι εργαζόμενοι 18 ετών και άνω αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (νοικοκυρές κ.λπ.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους 18 ετών και άνω ανέρχεται σε 10,6%, σημειώνοντας μείωση κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το έτος 2021. Μείωση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τις εργαζόμενες γυναίκες 18 ετών και άνω, ενώ μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους άνδρες, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 7,7% και 12,7%.

 

Για τους ανέργους, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κίνδυνος φτώχειας είναι σημαντικά μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 43,6%, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (51,8% και 37,0% αντίστοιχα). Ο κίνδυνος φτώχειας για όσους είναι οικονομικά μη ενεργοί (μη συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων) αυξήθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 και ανήλθε σε 29,1 %.

 

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους 18 - 64 ετών ανέρχεται σε 10,6%, σημειώνοντας μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το έτος 2021. Μείωση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τις εργαζόμενες γυναίκες 18 - 64 ετών, ενώ μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους άνδρες 18 - 64 ετών, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 7,8% και 12,6%.

 

Ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 9,9%, ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 18,4%.

 

 Στην περίπτωση των νοικοκυριών που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία, ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 18,8%, ενώ για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 19,0%. Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0 - 17 ετών που η κατοικία τους είναι ιδιόκτητη ανέρχεται σε 23,6%, ενώ για τα άτομα της ίδιας ομάδας ηλικιών που η κατοικία τους είναι ενοικιασμένη, ο κίνδυνος ανέρχεται σε 19,9%. Ο κίνδυνος φτώχειας ατόμων ηλικίας 18 - 64 ετών που η κατοικία τους είναι ιδιόκτητη ανέρχεται σε 19,0%, ενώ για τα άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας που η κατοικία τους είναι ενοικιασμένη, ο κίνδυνος εκτιμάται σε 18,8%.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση για την Παλαιστίνη

Πέμπτη 16 Μαΐου, στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης, στις 6:30 το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ανακοίνωσε ο Βαρτζόπουλος

Με κινητοποίηση διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον υφυπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέσβου στην Καλλονή
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η μετακόμιση της ψυχιατρικής κλινικής Μυτιλήνης

Ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών

Οι μεσίτες της χώρας απέκτησαν το δικό τους πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις για την Μάχη του Σκρά

Τίμησαν τους 338 Λέσβιους πεσόντες της Μεραρχίας Αρχιπελάγους
ΥΓΕΙΑ

Σε συνέδριο για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη ο Καμπούρης

Ο πρόεδρος και διοικητής του Νοσοκομείου παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεταξύ άλλων την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΥΓΕΙΑ

Ανελέητο «φόρο» καταβάλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Εξηγούν στους ασθενείς τους στη Λέσβο γιατί διαμαρτύρονται, την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας τους «εκβιάζει», όπως λένε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρώματα ρίγανης στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μοσχομύρισε το σχολείο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης ευαισθητοποίησης για την διατροφική αξία των αρωματικών φυτών και την συμβολή τους στην ιατρική
ΥΓΕΙΑ

Επιχείρηση μεταφοράς ασθενή, μέλους πληρώματος δεξαμενόπλοιου

Την Τετάρτη τα ξημερώματα ένας 29χρονος λιπαντής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Υποδοχή Βαρτζόπουλου με κινητοποίηση στην Καλλονή

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου πραγματοποιεί την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;