× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κατακαίνουργιο» το Μουσείο Ελαιοτριβείο στον Παπάδο

Ο Νίκος Σηφουνάκης με την ιδιότητα της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» παρουσίασε τις εργασίες ανακαίνισης και τη νέα μουσειολογική παρουσίαση, ζητώντας τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2023

«Κατακαίνουργιο» το Μουσείο Ελαιοτριβείο στον Παπάδο

Με ιδιαίτερη αναφορά ότι «από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπήρξε  η παραμικρή οικονομική ή άλλη στήριξη» ξεκίνησε την ξενάγηση του στο ανακαινισμένο Μουσείο- Ελαιοτριβείο στον Παπάδο. Ο Πρόεδρος της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όμως, έσπευσε να τονίσει, ο Πολιτιστικός μας φορέας θα συνεχίσει να μεριμνά για την λειτουργία του Μουσείου- Μνημείου μέχρις ότου οι οικονομικές δυνάμεις μας το επιτρέψουν» και πρόσθεσε; «Για αυτό θέλουμε την συμπαράσταση των μελών του Φορέα των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. Να προτάξουν στα προγράμματα τους, και να στηρίξουν αυτό το Μνημείο με την μοναχική πορεία. Ζητάμε επίσης την συμπαράσταση των ΜΜΕ, για να κοινοποιηθεί στην κοινωνία, ότι αυτό το Μουσείο δεν είναι ένας Δημόσιος Οργανισμός αλλά δημιούργημα μιας μικρής ομάδας ενεργών πολιτών, και πρέπει να στηριχθεί, τουλάχιστον από την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Σηφουνάκης παρουσίασε το ιστορικό του έργου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και περιλάμβανε εργασίες πλήρους ανακαίνισης του Μουσείου, καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του.

Μεταξύ των έργων που εκτελέστηκαν είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Ανακατασκευή όλων των κεραμοσκεπών- στεγών (εμβαδού 1.267 τ.μ.),

- Αντικατάσταση όλων των 55 κουφωμάτων (θυρών και παραθύρων),

- Ανακατασκευή Βιομηχανικού Δαπέδου συνολικής επιφάνειας503,30 τ.μ.                     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Νέα κατασκευή και συντήρηση Ξύλινων Δαπέδων, καθώς και συντήρηση δαπέδων σε τμήματα της Αίθουσας Εισόδου και σε τμήματα του Εσωτερικού Καφενείου, αλλά και των ραμπών 80,12 τ.μ.

-   Αντικατάσταση των Ηλεκτρολογικών και Ηχητικών Συστημάτων,

-  Νέα εγκατάσταση Συστήματος Πυρόσβεσης με Νέο Εξωτερικό Δίκτυο, Νέο Πιεστικό Συγκρότημα, Νέα Δεξαμενή Νερού, κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-  Εξωραϊσμός των εξωτερικών χώρων στην Μεγάλη Αυλή, πέριξ των «Μπατών» της βόρειας εισόδου, του υπαίθριου μικρού θεάτρου έμπροσθεν των Μπατών, πέριξ της χαβούζας κ.α.

- Νέος φωτισμός με νέα επιτοίχια φανάρια σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και στους υπέθριους εσωτερικούς χώρους

- Νέο σύστημα συναγερμού και καμερών καταγραφής

- Αναδιάταξη του φωτισμού στις Αίθουσες Αρχείου, Πινακοθήκης, και εισόδου

- Πλήρης ανακατασκευή της στέγης της Αίθουσας Ελύτη και μέρους της αίθουσας κυρίας εισόδου

- Νέα σιδερένια στέγαστρα προστασίας των κύριων εξωτερικών θυρών. Το σχέδιο βασίστηκε σε παλαιότερη σιδεροκατασκευή στεγάστρου, που διεσώθη στην πρόσοψη του κτηρίου και υπάρχει ακόμα.

- Νέοι χρωματισμοί των εσωτερικών χώρων και κουφωμάτων

- Τσιμεντενέσεις σε σημεία ρηγματώσεων λιθοδομής (αίθουσα Ελύτη, Μπατές)

-  Μονώσεις των θεμελίων εξωτερικά των κτηρίων του Αρχείου και της Πινακοθήκης

-  Ανακατασκευή των κορνιζών από σοβά και σχιστόπλακες σε όλες τις απολήξεις των στεγών

-  Ανακατασκευή του σοβά των μαντωμάτων σε θύρες και παράθυρα

- Συντήρηση όλων των σιδεροκατασκευών (σιδεριές παραθύρων, αλλά και μηχανημάτων)

-Τοποθετήθηκαν Νέες Ξύλινες κατασκευές (εσωτερικά κιόσκια- ανεμοφράκτες) στην αίθουσα της κύριας εισόδου, αλλά και των δυο Λαδαποθηκών, προκειμένουνα διατηρείται σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία

Επίσης ο κ. Σηφουνάκης παρουσίασε τη νέα μουσειολογική παρουσίαση του Μουσείου.

Αυτή περιλαμβάνει, τη μεταφορά στο εσωτερικό του κτηρίου εισόδου, του Αρχαίου Διπλού Ληνού, Μνημειακό Αρχαιολογικό Αντικείμενο των Ελληνιστικών χρόνων (2ος – 3ος π.Χ. αιώνας), και νέα παρουσίασή του. Τη νέα σήμανση των χώρων και των αντικειμένων με επεξηγηματικές λεζάντες, σε σύγχρονη σχεδίαση. Τον ιστορικό Μηχανολογικό Εξοπλισμό του εργοστασίου Αφων Ισηγόνη της Σμύρνης που συντηρήθηκε και κατέστη λειτουργικός.

Αναδιατάχθηκαν επίσης τα εξωτερικώς ευρισκόμενα διάφορα μεγάλα σιδερένια σκεύη, και το παλαιό κάρο μεταφοράς των βαρελιών, προστατευόμενα πλέον από το νέο σιδερένιο στέγαστρο στην εξωτερική πλευρά της αίθουσας εισόδου

«Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκε, είπε ο κ. Σηφουνάκης, είναι η εναλλακτική δυνατότητα λειτουργίας μέσω Μηχανισμού Ηλεκτροκίνησης, του Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Μουσείου. Αυτό σημαίνει ότι ένας Μύλος, μία Αντλία και ένα Πιεστήριο, μέσω της μεταφοράς κίνησης από τους ιμάντες, θα μπορούν λειτουργούν πλήρως και συνεχώς».

Και συνέχισε ο κ. Σηφουνάκης «Το Μουσείο- Ελαιοτριβείο μας, θα είναι ίσως το μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο επισκέπτης να βιώσει πως ακριβώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς, και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι για τα σχολεία, τους μαθητές και φοιτητές, να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, πως δηλαδή πριν από 136 χρόνια που πρωτολειτούργησε αυτό το Ελαιοτριβείο, γινόταν η παραγωγή του λαδιού. Η ιστορική μηχανή TANGYE, μια από τις επτά σωζόμενες ανά τον κόσμο (οι άλλες έξι επίσης εκτίθενται σε Μουσεία), μνημείο της πετρελαιοκίνητης μηχανικής, επισκευάστηκε-  συντηρήθηκε, και θα μπορεί να τίθεται σε λειτουργία, αλλά για λόγους παλαιότητας για την προστασία της, μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.».

Ας σημειωθεί ότι όλα τα έργα μελετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να πληρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, και όλα τα κριτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με την ένταξη στο πρόγραμμα LEADER Β. Αιγαίου, και υλοποιήθηκε με την εποπτεία της ΕΤΑΛ Α.Ε. Εγκεκριμένος τελικός προϋπολογισμός του ήταν 393.062,10 ευρώ συν 66.820,56ΦΠΑ ήτοι σύνολο 459.882,66 ευρώ. Οι υπερσυμβατικές εργασίες -πέραν της εγκεκριμένης παραπάνω δαπάνης-, ήταν της τάξης των 136.008,87 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό αυτό καλύφθηκε από τον Φορέα μας και από ιδιωτικές χορηγίες εξ ολοκλήρου.

«Συνεπώς το συνολικό έργο που πραγματοποιήθηκε είναι 529.070,97 ευρώ. Προσθέτοντας και ορισμένες εκκρεμότητες που θα καλυφθούν από τον Φορέα μας, το έργο θα φτάσει τις 620.000 ευρώ περίπου» σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης.

Ο οποίος κατέληξε με νόημα:

«Στα σχεδόν είκοσι χρόνια βίου του Μουσείου, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του αείμνηστου Προέδρου Ν. Κούνδουρου, του Αντιπροέδρου Λ. Παπαδόπουλου, των ολίγων ενεργών μελών μας, τα έσοδα του Μουσείου μας μετά βίας καλύπτουν την εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΗ.

Καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουμε και κρατάμε καθημερινά ανοιχτό το Μουσείο. είναι γνωστό ότι κανένα Μουσείο δεν ζει από τα έσοδα των εισιτηρίων του. Τα στην Λέσβο λειτουργούντα, ενεργά Μουσεία, και ομοίου μεγέθους όπως:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, ανήκουν στο κράτος το οποίο τα συντηρεί.

Μερίμνησα για την ανέγερση και λειτουργία αυτών των δύο Μουσείων, και την χρηματοδότηση τους, από την εποχή που είχα την ευθύνη της Νομαρχίας, αλλά και μετέπειτα από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Αιγαίου, Υποδομών, Περιβάλλοντος, στα οποία τοποθετήθηκα.

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή ανήκει σε τράπεζα.

Μερίμνησα για αυτό, επίσης από την εποχή που ήμουν επικεφαλής της Νομαρχίας, και η ολοκλήρωση και μετατροπή του σε Μουσείο, έγινε με χρηματοδότηση από το Γ. ΚΠΣ με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου, την περίοδο 2000-2004 που είχα την πολιτική ευθύνη διοίκησης του.

Το Μουσείο- Ελαιοτριβείο του Αρχιπελάγους (τ. Βρανά), δεν έχει κανέναν φορέα χρηματοδότη κρατικό ή τραπεζικό».

                                                                                                        

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΧΩΡΙΑ

Στολισμός Επιταφίου όπως παλιά από τις γυναίκες του Ασώματου

Το «Ν» παρακολούθησε την παραδοσιακή τελετουργία του στολισμού στην εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ασώματο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έκτακτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου