× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιορτινές φιλανθρωπίες με ρύζια και μακαρόνια

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μοίρασε τρόφιμα αξίας μόλις 14,70 ευρώ στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες της Λέσβου. Η σακούλα δεν περιλάμβανε ούτε τυρί, ούτε κρέας, ούτε λάδι

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/12/2022

Γιορτινές φιλανθρωπίες με ρύζια και μακαρόνια

Φιλανθρωπίες για γέλια και για κλάματα στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσα από το Κοινωνικό της Παντοπωλείο μοίρασε σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες, στο νησί της Λέσβου,  τρόφιμα αξίας 14,70 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διανομές πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε  και 1.000 περίπου δικαιούχοι κλήθηκαν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τις 13 δημοτικές ενότητες της Λέσβου, να παραλάβουν  από τις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΚΤΕΟ στη Λάρσο μία σακούλα με 2 πακέτα ρύζι, 2 πακέτα, μακαρόνια, 2 πακέτα ζάχαρη, 2 πακέτα φασόλια, 2 πακέτα φακές, 2 πακέτα αλεύρι και 2 κουτιά γάλα εβαπορέ. Στη σακούλα δεν περιλαμβάνονταν φυσικά ούτε μια σταγόνα λάδι για να μαγειρέψουν οι άνθρωποι τις γιορτές, ούτε ένα γραμμάριο τυρί ή κρέας ή κάποιο άλλο βασικό αγαθό για το γιορτινό τραπέζι. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι πολιτικοί προϊστάμενοί της προφανώς θεωρούν ότι οι 1.000 αυτοί συμπολίτες μας ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά, θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με φασόλια, μακαρόνια και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες, επικοινώνησαν με το «Ν» δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι εξέφρασαν το παράπονο και την απογοήτευσή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατέβηκαν στη Μυτιλήνη από τα χωριά με το λεωφορείο για να παραλάβουν τα τρόφιμα, αναγκάσθηκαν κάποιοι να πάρουν ταξί ή να υποχρεωθούν σε φίλους για να πάνε στη Λάρσο, και στο τέλος πλήρωσαν για μεταφορικά περισσότερα χρήματα από το συνολικό κόστος της σακούλας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας, που ήρθε από το Πλωμάρι με λεωφορείο, πληρώνοντας εισιτήριο πάνω από 10 ευρώ  για να παραλάβει τα τρόφιμα. Όπως δήλωσε στο «Ν» πίστευε ότι στο πακέτο θα υπήρχε μέσα ένα μπουκάλι λάδι ή έστω λίγο τυρί φέτα. «Με τα ρύζια και τα μακαρόνια θα κάνουμε γιορτές;» Είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άλλος συμπολίτης μας από τη Μυτιλήνη, όπως ανέφερε, δεν είχε τρόπο να πάει στη Λάρσο, και ζήτησε από φίλη του να τον εξυπηρετήσει. «Ένιωσα πολύ άσχημα όταν πήρα στα χέρια μου τη σακούλα και περίμενα να έχει μέσα έστω κάποιο αξιοπρεπές προϊόν, για να δώσω σαν δωράκι στη φίλη που με εξυπηρέτησε. Τι να δώσω όμως ρύζια ή ζάχαρη; Ούτε βενζίνη να βάλει κανείς στο αυτοκίνητό του δεν αξίζει για να πάει να παραλάβει αυτά τα τρόφιμα. Ντράπηκα για λογαριασμό τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κονδύλι που διατέθηκε συνολικά  για την αγορά των τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Λέσβου  είναι 25.985,60 ευρώ.

Στον αναλυτικό πίνακα με την κοστολόγηση των προϊόντων που αγοράστηκαν, εντύπωση προκαλούν οι τιμές, οι οποίες με μια πρώτη ματιά για αυτούς που γνωρίζουν, είναι αρκετά υψηλές  και μάλιστα πολύ πιο υψηλές από την τιμή του ίδιου προϊόντος σε ράφι σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα

Μακαρόνια Νο6: 1.08 ευρώ ανά συσκευασία 500 γραμμαρίων

Φακές φιλές: 0,98 ευρώ ανά συσκευασία 500 γραμμαρίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φασόλια μέτρια: 0,99 ευρώ ανά συσκευασία 500 γραμμαρίων

Ρύζι καρολίνα: 0,76 ευρώ ανά συσκευασία 500 γραμμαρίων

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1,27 ευρώ ανά συσκευασία 1 κιλού

Γάλα εβαπορέ: 1,10 ανά συσκευασία 410 γραμμαρίων

Ζάχαρη: 1,17 ανά συσκευασία 1 κιλού

Οι παραπάνω τιμές ακόμη και με τα δεδομένα της ακριβής εποχής  που διανύουμε θεωρούνται εξωφρενικές, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η προμήθεια της Περιφέρειας δεν αφορούσε μεμονωμένα προϊόντα αλλά μαζική προμήθεια η οποία θα δικαιολογούσε μια ικανοποιητική έκπτωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γάλα εβαπορέ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, πωλείται σε γνωστό σούπερ μάρκετ της πόλης μας κάτω από 1 ευρώ η Περιφέρεια όμως αγόρασε 2.000 τεμάχια προς 1.10 ευρώ.

Ανάλογες διαφορές εντοπίζονται  και στα υπόλοιπα προϊόντα τα οποία είναι πολύ πιο φθηνά  στα ράφια καταστημάτων  της Μυτιλήνης.

Από εκεί και πέρα είναι μάλλον εξευτελιστικό το γεγονός να διατίθενται τόσο μικρά ποσά για την στήριξη και τη βοήθεια των ευάλωτων συμπολιτών μας, τις Άγιες αυτές ημέρες,  ενώ την ίδια στιγμή δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για φιέστες, εκδηλώσεις βιτρίνας, δημόσιες σχέσεις και δήθεν τουριστική προβολή την οποία δυστυχώς για όλους μας, δεν την έχουμε δει να αποδίδει καρπούς μέχρι σήμερα.

Φυσικά κανείς δεν ζει με  την ελεημοσύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ή των Δήμων ή των άλλων  προγραμμάτων  διανομής τροφίμων. Αυτού του είδους οι δράσεις λειτουργούν επικουρικά σε άλλες ενέργειες που πραγματοποιούνται. Θα περίμενε ωστόσο κάποιος, οι ευάλωτοι οικονομικά συμπολίτες μας να αντιμετωπίζονται με περισσότερη αγάπη, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Θα περίμενε κανείς μία σακούλα, συμβολικά έστω να  περιέχει μέσα και κάποια επιπλέον προϊόντα και τρόφιμα. Η φιλανθρωπική διάθεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφερειακής Αρχής  περιορίζεται στο ρύζι και στις φακές και δεν μπορεί να επεκταθεί στο κρέας, το τυρί ή έστω σε κάποιο γιορτινό γλύκισμα. Προφανώς αυτά κρίνονται ως  είδη πολυτελείας και δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για να αγοραστούν!

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρώτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς