× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια φορά κι έναν καιρό στον Πολιχνίτο...έφτιαξαν τηλεθέρμανση!

Στην εμπειρία του ως δήμαρχος Πολιχνίτου και στις προτάσεις της παράταξής του για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και του Γεωθερμικού πεδίου αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Συκάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/12/2022

Μια φορά κι έναν καιρό στον Πολιχνίτο...έφτιαξαν τηλεθέρμανση!

Στο ζήτημα της αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών Πολιχνίτου και του Γεωθερμικού Πεδίου της περιοχής αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρώην Δήμαρχος Πολιχνίτου Γιάννης Συκάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Συκάς περιέγραψε αναλυτικά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την περίπτωση της επένδυσης στα Ιαματικά του Πολιχνίτου καθώς και την διαφωνία του σε σχέση με τον τρόπο που χειρίσθηκε την όλη διαδικασία η Δημοτική Αρχή Βέρρου.

Όπως σημείωσε δεν υπάρχει Πολιχνιάτης ο οποίος δεν θέλει να δει την αξιοποίηση των λουτρών.

«Το ζήτημα βέβαια είναι πως θα γίνει αυτή η αξιοποίηση και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση ως παράταξη είπαμε πως θα πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού Πολιχνίτου διότι τα λύματα διασχίζουν το οικόπεδο του Δήμου που είναι οι πηγές, γεγονός που δημιουργεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ως Δημοτική Αρχή έως το 2010 είχαμε βάλει προτεραιότητα το έργο του βιολογικού, ολοκληρώνοντας τις μελέτες και προχωρώντας στις πρώτες εργασίες. Δυστυχώς το έργο έχει κολλήσει και δεν προχωράει σήμερα όπως θα έπρεπε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από εκεί και πέρα εξήγησε ο Γιάννης Συκάς, εμείς θεωρούμε ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα έπρεπε ο ίδιος αφού ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός να εντάξει την ανάπλαση της περιοχής σε χρηματοδοτικά προγράμματα, με εγκεκριμένες μελέτες, ώστε να γίνει μια μεγάλη επένδυση, κάτι σαν ιαματικό πάρκο η οποία θα συμπεριλάβει και τα λουτρά του Λισβορίου.

Στη συνέχεια μπορεί ο Δήμος να μισθώσει τις εγκαταστάσεις αυτές, εάν επιθυμεί σε έναν ιδιώτη, ο οποίος βέβαια θα πληρώσει και το αντίστοιχο τίμημα».

«Σε ένα άλλο σημείο που διαφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζει ο πρώην Δήμαρχος Πολιχνίτου, με την υφιστάμενη πρόταση επένδυσης, είναι το γεγονός ότι δεσμεύουμε την περιοχή με μία σύμβαση, ένα μισθωτήριο για 25 χρόνια. Στην ουσία η πρόταση της εταιρείας του ιδιώτη περιλαμβάνει αποκλειστικά την επισκευή των υφιστάμενων υποδομών και τίποτα περισσότερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πλαίσιο  της συνέντευξής του ο Γιάννης Συκάς αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου και στην προσωπική του εμπειρία από την προσπάθεια που έγινε την περίοδο που ήταν Δήμαρχος.

Όπως είπε για πρώτη φορά στη θητεία του πραγματοποιήθηκε η πιλοτική εφαρμογή της τηλεθέρμανσης  μέσω του «Θερμόπολις» ένα  έργο που  αφορούσε  στην κάλυψη των αναγκών θέρμανσης δημοτικών και δημόσιων κτηρίων στην πόλη του Πολιχνίτου μέσω ενός συστήματος αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας και μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης.

«Τα αποτελέσματα του προγράμματος ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και η αρχική λειτουργία του  ιδιαίτερα οικονομική. Μάλιστα το δίκτυο αυτό όπως έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έχει τη δυνατότητα να καλύψει και ανάγκες πολλών άλλων κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως είναι κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων,  θερμάνσεις θερμοκηπίων κ.λπ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς ανέφερε ο Γιάννης Συκάς, τις πρώτες μέρες λειτουργίας του συστήματος, έπαθε βλάβη μία αντλία νερού και δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Στείλαμε το μηχάνημα για επισκευή στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ακολούθησαν εκλογές και η συγχώνευση των δεκατριών δήμων στο Δήμο Λέσβου. Το μηχάνημα δεν αντικαταστάθηκε ποτέ και το έργο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.

Σήμερα ωστόσο που ξεκινά μια νέα προσπάθεια για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου, πιστεύω ότι το έργο Θερμόπολις μπορεί να επισκευασθεί και επιτέλους να επιτελέσει το σκοπό του».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρώτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς