× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπλόκια(και πάλι):Μια πρόταση για συζήτηση

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 10/9/2022

Μπλόκια(και πάλι):Μια πρόταση για συζήτηση

Η ανάγκη για το γράψιμο τούτου του κειμένου προέκυψε από την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που έδειξαν φίλοι και αναγνώστες στο προηγούμενο, που είχε σαν αντικείμενό του την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Μπλόκια και την εγκατάλειψή τους από την πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ενδιαφέρον που φάνηκε τόσο στις αντιδράσεις των αναγνωστών, όσο και στις συζητήσεις που έγιναν με φίλους δια ζώσης.

Αναπτύχθηκε, μάλιστα, και ένας προβληματισμός που δεν περιορίστηκε στο '' συμμάζεμα '' της σημερινής κατάστασης και σε κάποιες παρεμβάσεις που, απλά, θα εξαλείψουν τους επαπειλούμενους κινδύνους, αλλά κατατέθηκαν και ιδέες που η ολοκλήρωση και υλοποίηση τους θα δώσουν στα Μπλόκια μια άλλη μορφή. Μια μορφή αντάξιας μιας σύγχρονης και όμορφης πόλης, τέτοιας που αξίζει στη Μυτιλήνη.

Πιο συγκεκριμένα: Ξεκινώντας από την ανάγκη της προστασίας από κύματα, αέρα ,υγρασία και ότι άλλο, που κατατρώει την βάση του εδάφους όπου εδράζεται το Άγαλμα της Ελευθερίας, οδηγηθήκαμε στη σκέψη μιας επέκτασης της σημερινής εξέδρας τόσο προς βορρά όσο και προς νότο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς βορρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιας επέκτασης προς βορρά , με σεβασμό στα βράχια που υπάρχουν μέσα στη θάλασσα, που θα 'χει πλάτος ανάλογο με το ήδη υπάρχον, και μήκος , ίσως μέχρι τα όρια - '' σύνορα-σύρματα '' - της πλαζ και προς νότο , με την ίδια λογική, να φτάσει μέχρι τα κάγκελα και τα σύρματα - κι εδώ σύρματα , και μάλιστα αγκαθωτά -που χωρίζουν τα Μπλόκια από το λιμάνι.

Μια τέτοια ενέργεια θα δώσει το έναυσμα για μια γενικότερη ανάπλαση του χώρου, τέτοιας που θα κάνει τα Μπλόκια , και σαν χώρο κολύμβησης αλλά και σαν χώρο ανάπαυσης και περιπάτου, πόλο έλξης , όχι μόνο των '' πιστών'' αλλά και σημείο αναφοράς ολόκληρης της πόλης και ,ίσως, όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς νότο

Πιστεύω, πως απαραίτητο στοιχείο αυτής της ανάπλασης θα πρέπει να είναι και η ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου - Καστέλι, εκτελέσεις πατριωτών από τους Ναζί, Go back, κλπ -είτε με μια αναμνηστική πλάκα, είτε με όποιον άλλον πιο πρόσφορο τρόπο.

Τελειώνοντας να ξεκαθαρίσω ότι τούτο 'δω το κείμενο σκοπό έχει να σπείρει '' καινά δαιμόνια ''. Να κάνει όλους όσους πιστεύουμε πως τα Μπλόκια είναι ένας χώρος, κάτι περισσότερο από όπου πάμε να κάνουμε το μπάνιο μας, να καταθέσουμε τις απόψεις και τις σκέψεις μας για το πως θέλουμε να δούμε τα Μπλόκια ''μας'', να συζητήσουμε πάνω σ' αυτές, κι αν απ' αυτή τη συζήτηση προκύψει κάτι που μας αρέσει, κάτι που πιστεύουμε πως αξίζει, να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ από την πολιτεία να γίνει πράξη.

Υ.Γ. Όποιες και όποιοι θέλουν να καταθέσουν τις σκέψεις τους ,τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους μπορούν να το κάνουν και μέσα από τις φιλόξενες στήλες του ''Ν''.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου