× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται το νέο πρόγραμμα εμβολιασμών Covid

Τη Δευτέρα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις σε έκτακτη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια θα γίνονται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τις βασικές δόσεις εμβολιασμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2022

Έρχεται το νέο πρόγραμμα εμβολιασμών Covid
Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί κι επίσημα η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών, καθώς και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μπορεί την τελευταία εβδομάδα - σύμφωνα και με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό - να σημειώθηκε μια σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων της τάξης του 20%, ωστόσο η εικόνα αυτή αναμένεται να ανατραπεί με την έλευση του φθινοπώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίο κι ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στην Ελλάδα τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει επικαιροποιημένα εμβόλια: Αναλυτικότερα, έχουμε πάρει 400.000 δόσεις Pfizer, ενώ την άλλη εβδομάδα αναμένονται δόσεις κι από Moderna και από Pfizer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Ελλάδα έχει παραλάβει τα εμβόλια για αρχικά στελέχη 1 και 2 της Όμικρον, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν αυτά για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 (ή ΒΑ.4 και ΒΑ.5).

Ποιοι θα τα κάνουν και ποιοι αποκλείονται

Τα ενισχυτικά εμβόλια - σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν χτες από την Επιτροπή - απευθύνονται στους πολίτες που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα που έχουν κάνει τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Έτσι όσο είναι εντελώς ανεμβολίαστοι, δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν.

Οι συστάσεις των ECDC και ΕΜΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ανακοινώθηκαν και οι συστάσεις για τη χορήγηση των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί του ECDC και του ΕΜΑ, έχουν εγκριθεί δύο επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα Comirnaty Original/Omicron BA.1 και Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, αντιστοίχως. Επιπλέον, ο EMA αξιολογεί ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που περιέχει το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Omicron.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο έγκαιρος εμβολιασμός και η λήψη αναμνηστικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή επιβάρυνσης και κορεσμού των συστημάτων Υγείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, συνιστάται να προσέλθουν για εμβολιασμό».

Υπογραμμίζεται επίσης πως τα αρχικά εμβόλια για τον κορονοϊό, το στέλεχος της Ουχάν, εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ανελέητο «φόρο» καταβάλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Εξηγούν στους ασθενείς τους στη Λέσβο γιατί διαμαρτύρονται, την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας τους «εκβιάζει», όπως λένε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρώματα ρίγανης στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μοσχομύρισε το σχολείο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης ευαισθητοποίησης για την διατροφική αξία των αρωματικών φυτών και την συμβολή τους στην ιατρική
ΥΓΕΙΑ

Επιχείρηση μεταφοράς ασθενή, μέλους πληρώματος δεξαμενόπλοιου

Την Τετάρτη τα ξημερώματα ένας 29χρονος λιπαντής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Υποδοχή Βαρτζόπουλου με κινητοποίηση στην Καλλονή

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου πραγματοποιεί την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης ταξίδεψε Ισπανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και e-twinning
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

200 χιλιόμετρα ποδήλατο στη Λέσβο, με πεύκο και ελιά

Στις 25 Μαΐου ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου διοργανώνει ένα ακόμη Brevet με μια διαδρομή σχεδιασμένη έτσι ώστε να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για όσους επιλέξουν να το τολμήσουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστό λόγω ψύλλων το Δημοτικό Σχολείου Μεγαλοχωρίου

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απεντόμωση και το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Πέμπτη 16 Μαΐου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παγωτό με φρέσκα φρούτα και γιαούρτι με την Μαρία Πανάγου

«Δροσιστική» εκδήλωση στο Λευκό Χαρτί, στη Μυτιλήνη για παιδιά 2,5 έως 10 ετών