× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο δάσκαλος Γιώργος Ζορμπάς από τη Γέρα βραβεύτηκε από την UNESCO

Ανάμεσα στους δέκα πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς της παραμεθορίου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 9/10/2019

Ο δάσκαλος Γιώργος Ζορμπάς από τη Γέρα βραβεύτηκε από την UNESCO

Το έργο δέκα πρωτοπόρων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τίμησε για μια ακόμα χρονιά η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με την απονομή των Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε παραμεθόριες περιοχές, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών.Ανάμεσα στους δέκα δασκάλους που ξεχώρισαν για το έργο τους και βραβεύτηκαν ήταν και ο Γιώργος Ζορμπάς από τη Γέρα. Οι υπόλοιποι δάσκαλοι που τιμήθηκαν με τα εν λόγω βραβεία είναι οι Δέσποινα Αρμενάκη, Μαρία Αναγνωστίδου, Μαρία Βαμβουκλή, Ασπασία Ιωαννίδου, Γεώργιος Κόλλιας, Χριστίνα Λούστα, Γεώργιος Ξανθόπουλος, Ιωάννης Πούλιος και Ανθή Παπαζαχαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO για Θέματα Εκπαίδευσης Stefania Giannini, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα αποκλειστικά για την τελετή απονομής.

Στον χαιρετισμό της, η κυρία Giannini αναφέρθηκε εκτενώς στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σχετικά με θέματα παιδείας. Αναφέρθηκε δε εκτενώς στις συντονισμένες προσπάθειες της UNESCO για τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση του έργου τους, στις δύσκολες συγκυρίες της εποχής, μεσούντος του παγκοσμίου διαστάσεων προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Η κυρία Giannini συνεχάρη τους βραβευθέντες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με τη δουλειά τους «αποτελούν πρότυπο για τους μαθητές τους, την κοινωνία και τη χώρα τους – στην πραγματικότητα για όλους τους δασκάλους του κόσμου».

Στο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και γνώσεων των Ελλήνων εκπαιδευτικών των ακριτικών περιοχών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα, υπογραμμίζοντας ότι τα βραβεία αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Επιτροπή στο ρόλο των δασκάλων, που σήμερα είναι πιο πολυσύνθετος από ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο δάσκαλος σήμερα δεν επιφορτίζεται μόνο με τη μετάδοση γνώσεων και την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, αλλά οφείλει παράλληλα να εξοικειώνει τα παιδιά με τις νέες τεχνολογίες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το διαπολιτισμικό διάλογο, την ισότητα και τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα».

Ως «ημέρα αισιοδοξίας» χαρακτήρισε την ημέρα της βράβευσης ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης, εξαίροντας την προσφορά της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στην προβολή της εκπαίδευσης ως άμυνα απέναντι σε ό,τι απειλεί τις οικουμενικές αξίες του ανθρωπισμού και πρόσθεσε: «είθε περισσότεροι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης να επιδείξουν ανάλογη στοργή προς τους λειτουργούς της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης στα άκρα της γηραιάς ηπείρου».

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αναστασία Γκίκα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δίνει το υπουργείο στην παροχή εκπαίδευσης στην παραμεθόριο, καθώς βασικός πυλώνας της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η απόδοση μεγαλύτερης ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς και η απελευθέρωση του δυναμισμού και της πολυπραγμοσύνης τους. Η κ. Γκίκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Δίκτυο των Συνεργαζομένων Σχολείων της UNESCO, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί της παραμεθορίου αποτελούν τον δίαυλο για να φτάσουν οι καλές πρακτικές στην εκπαίδευση σε κάθε άκρη της πατρίδας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Διδασκάλου εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς είναι αυτοί που εξασφαλίζουν σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα στη γνώση και τις ίσες ευκαιρίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση και οι δάσκαλοι αυτοί μπορούν να υπερηφανεύονται ότι κινητοποιούν τους μαθητές τους, τους προσφέρουν τα εφόδια που χρειάζονται για να διαχειριστούν τις υψηλές προκλήσεις της σύγχρονης ζωής και συμβάλλουν στο να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και υπεύθυνοι πολίτες».

Κάθε βραβείο συνοδεύτηκε από το ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία της Αριάν Κοντέλλη. Χορηγός αερομεταφορών ήταν η Aegean Airlines.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έγινε θεσμός η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία της Μυτιλήνης

Έρχεται το «Lesvos Brevet Ελιά και Πεύκο 2024» το Σάββατο 25 Μαΐου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις σε Λέσβο και Χίο για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Μια σύλληψη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικοι έκλεψαν μοτοσικλέτα στον Πολιχνίτο

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι φερόμενοι ως δράστες αλλά και οι γονείς τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Γιατροί της Λέσβου ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού

Δηλώνουν αντίθετοι στην συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το έγκλημα
ΥΓΕΙΑ

Ο υφυπουργός Υγείας στη Δυτική Λέσβο

Για την εκδήλωση Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δώρα από τους Δικαστικούς Υπαλλήλους στο Γηροκομείο Μυτιλήνης

Με χαμόγελα και ευχές τους υποδέχτηκαν οι ηλικιωμένοι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά

Εκδήλωση των Κέντρων Κοινότητας Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σημαντικά ευρήματα έρχονται στο φως στην περιοχή Κερασιάς της Βόρειας Εύβοιας

Από τις ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατηγορούμενος για βιασμό πέθανε τρεις εβδομάδες πριν το Εφετείο του

Πρόκειται για 74χρονο άνδρα ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για βιασμό κατ΄εξακολούθηση ανήλικου κοριτσιού σε χωριό της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…» ‑ εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»