× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τετάρτη βράδυ, μια βόλτα στη Προκυμαία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 9/7/2022

Τετάρτη βράδυ, μια βόλτα στη Προκυμαία

Καλοκαίρι, βράδυ Τετάρτης. Τη μέρα το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στους 34 βαθμούς, αλλά το βράδυ το δροσερό αεράκι κάνει τη πόλη μας παράδεισο.
Ευκαιρία , λοιπόν ,για μια βόλτα στη Προκυμαία, και μετά για ένα-δυο ποτάκια.
Παρκάρω το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του κολυμβητηρίου - χα, είναι μετά τις 9 και δεν τους δίνω ούτε σεντ- και ξεκινάμε τη βόλτα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 9.30 , καλοκαίρι, δροσούλα, Τετάρτη καθημερινή μεν, αλλά ''καλή'' καθημερινή, όσο να 'ναι κάποια κίνηση θα υπάρχει, λέμε.
Όμως, με το ξεκίνημα της βόλτας μας, ένα ψιλό-σοκ το παθαίνουμε. Στο πεζοδρόμιο της Προκυμαίας, από το ύψος του Blue sea μέχρι το τέλος της ευθείας, ζήτημα αν υπάρχουν τέσσερις- πέντε περιπατητές, στα παγκάκια άλλοι τέσσερις- πέντε άνθρωποι, και στα μαγαζιά, στο απέναντι πεζοδρόμιο, σε όσα δεν έχουν κλείσει, η κατάσταση επιεικώς υποτονική.
Προσπαθούμε , λίγο, να συνέλθουμε και,
- Ε, μου λέει η Ελένη, νωρίς είναι ακόμα. Η νεολαία βγαίνει πιο αργά.
Συμφωνώ μαζί της, διατηρώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις. Ούτε που τολμώ να ανασύρω μνήμες και να κάνω συγκρίσεις με το τότε... Θα μου πεις άλλες εποχές , άλλες οι συνθήκες ζωής, άλλες συνήθειες, κλπ. Σωστά, θα σου πω.

Έχουμε φτάσει μπροστά στις καφετέριες και στα μπαράκια, και κοντά στη πλατεία Σαπφούς, που πριν από λίγα χρόνια, όποια εποχή κι' αν περνούσες γινόταν χαλασμός.
Τώρα τα μισά κλειστά, και τα άλλα...
-Ε, ξανά λέει η Ελένη χωρίς ούτε η ίδια να το πολυπιστεύει, είπαμε η νεολαία...
Δεν είπα τίποτα , όμως η όρεξη για βόλτα μου είχε κοπεί.
Έριξα μια ματιά στην απέναντι πλευρά της Προκυμαίας και η κατάσταση ίδια και χειρότερη. Δυο από τα πιο ιστορικά καφενεία της Μυτιλήνης θεόκλειστα και κάποια άλλα μισοφωτισμένα και μισόκλειστα, και στο κάποτε κατάφωτο Φανάρι ίσα που υπήρχαν μια-δυο χούφτες φώτα.
Όμως... Α, όλα κι' όλα . Οι τράπεζες φωτισμένες, λάμπουσες και λαμπυρίζουσες. Και γιατί όχι παρακαλώ; Εις υγείαν των κορόιδων...

-Πάμε να κάτσουμε; Δεν έχω όρεξη για βόλτα.
Περνάμε από τη πλατεία Σαπφούς και πάνω στη πλατεία δεν υπάρχει ψυχή. Μόνο σε μια γωνιά, σ' ένα παγκάκι μια αδύνατη, μαυροφορεμένη φιγούρα , την ώρα που περνάμε μας απλώνει το χέρι...
Με διάθεση και ηθικό στο πάτο, φτάνουμε σ' ένα μπαράκι, στην οδό Ικαρίας. Περιττό να πω ότι κι' εδώ η κατάσταση η ίδια.
Όμως, θες δυο νεανικές παρέες με ζωντάνια και γέλια, θες η όμορφη μουσικούλα, θες η χαμογελαστή και πρόσχαρη κοπέλα του σέρβις , έφτιαξε λίγο η διάθεσή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθίσαμε ,περίπου, μιάμιση ώρα. Όλη αυτή την ώρα η πελατεία του μπαρ ποτέ δεν ξεπέρασε τα οχτώ άτομα. Όμως στο διάστημα αυτό πέρασαν εφτά άνθρωποι που ζητούσαν βοήθεια. Άνθρωποι ,είτε ηλικιωμένοι με τα σκληρά σημάδια του χρόνου ανεξίτηλα επάνω τους, είτε νέα παιδιά που η ανέχεια και η κακή διατροφή ήταν επάνω τους φανερές δια γυμνού οφθαλμού.

Φύγαμε κατά τις εντεκάμιση. Στο δρόμο, βλέπαμε πάλι τις καφετέριες και τις πιτσαρίες και δεν είχαμε όρεξη ούτε να τις σχολιάσουμε.
Μόνο κάποια στιγμή άκουσα την Ελένη να σιγομουρμουρίζει:
-Και να σκεφτείς ότι περιμέναμε να περάσει η ώρα για να έρθει κόσμος...

Την ώρα που γράφω τούτες εδώ τις αράδες, έτσι από βίτσιο, για να ''τσιτώνομαι'', ρίχνω κάποιες ματιές στο διαδίκτυο, στις οικονομικές σελίδες.
Διαβάζω, λοιπόν, πως στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, η Eurobank δήλωσε πως σύμφωνα με προβλέψεις της οι ταξιδιωτικές αφίξεις εφέτος θα ανέλθουν στα 20,7 εκατ και τα έσοδα από αυτές στα 15 δις ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερες από πέρυσι, κοντά στο 33%.( Insider), και ότι στο συνέδριο του Economist ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: '' Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ήταν πολύ ισχυρά, 7% σε ετήσια βάση, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι τρέχουσες προβλέψεις μας για ανάπτυξη 3,1% το 2022 μπορεί, τελικά να αποδειχθούν αρκετά μετριοπαθείς.'' Στο ίδιο συνέδριο, εύσημα πήρε η ελληνική οικονομία και από τον Κλάους Ρέγκλινκ:'' Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία''(in.gr)

- Παναγιώτη ποιόν βρίζεις; Ακούω να φωνάζει από μέσα η Ελένη
-Εγώ; Κανέναν.
-Μα πως, αφού σ' άκουσα να φωνάζεις '' αϊ σιχτίρ παλιοκαραγκιόζηδες ''...

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος