× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η δίκη της Χρυσής Αυγής

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/7/2019

Η δίκη της Χρυσής Αυγής

Μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές δίκες στην μεταπολίτευση φαίνεται να βαδίζει προς το τέλος .Η δίκη της ΧΑ ξεκίνησε στις 20 Απριλιόυ 2015 και σήμερα το 2019 μας βρίσκει να απολογούνται οι κατηγορούμενοι του Παύλου Φύσσα καθώς και της επίθεσης των Αιγύπτιων ψαράδων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνώντας πολλά προβλήματα όπως η ογκώδης δικογραφία ή αλλαγή έδρας από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο οι συνεχείς αναβολές η μη κάλυψη της δίκης από τα ΜΜΕ πρωτάκουστο για μία τέτοια υπόθεση αλλά ίσως και το πιο σημαντικό η άρνηση της πολιτείας να τελειώσει το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το στάδιο λοιπόν που βρισκόμαστε σήμερα υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά η ΧΑ δεν είναι πιά στην βουλή οι κατηγορούμενοι δεν διαθέτουν πιά την βουλευτική ασυλία και απολογούνται χωρίς πλέον τον κοινοβουλευτικό μανδύα προστασίας αφού πλέον η ΧΑ δεν εκπροσωπείται στην βουλή και αυτό σημαίνει αυτόματα και κάτι άλλο να σταματήσει πλέον η χρηματοδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κομβικό ρόλο στην απονομιμοποίηση της οργάνωσης έχει παίξει το αντιφασιστικό κίνημα πού όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες μέσα και έξω από τα δικαστήρια αλλά βέβαια και η ηρωική μορφή της μάνας Μ.Φύσσα συνέβαλλαν αποφασιστικά ώστε η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Όταν το αντιφασιστικό κίνημα επεμβαίνει αποφασιστικά και καταλυτικά οι φασιστικές προκλήσεις μειώνονται. Τον φασισμό τσακίζουν λοιπόν αγώνες λαικοί ένα παλιό σύνθημα της αριστεράς και πάντα επίκαιρο .Η πολύκροτη δίκη λοιπόν μετατράπηκε σε εργαλείο και μάλιστα πολιτικό φτάνοντας το μήνυμα σε κάθε αποδεκτή ώστε να απομονωθεί η ΧΑ .Καμία εξουσία που ξεπηδάει από τα σπλάχνα του συστήματος δεν μπορεί να είναι φιλική και δίκαιη πόσο άλλωστε η δικαστική όταν όμως η πίεση του κινήματος αυξήθηκε τότε το σύστημα άρχισε να εφαρμόζει τον νόμο.

Από την άλλη πλευρά οι συνήγοροι υπεράσπισης ξεπέρασαν τα όρια τους προσπερνώντας γενικεύσεις και απλουστεύσεις όπως της αμφίπλευρης διερεύνησης περί Κέντρου της ΝΔ αλλά και τα γενικευμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πώς δήθεν οδήγησαν την ΧΑ στο περιθώριο καθώς επίσης καταρρίπτοντας τον μύθο ότι με τα αστικά δικαστήρια δεν γίνεται τίποτα αλλά και άλλα προβλήματα όπως το περιβόητο άρθρο 187 αλλά και το δωράκι της προηγούμενης κυβέρνησης για αλλαγές στον ποινικό κώδικα .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμπέρασμα η συμβολή του κινήματος στην πολιτική αγωγή της δίκης και η παρέμβαση στην δικαστική εξουσία έχε σαν σκοπό την υπεράσπιση όλων των δημοκρατικών ελευθεριών που τόσα χρόνια ισοπεδώθηκαν από την δράση αυτής της οργάνωσης.

Η δίκη συνεχίζεται τον Σεπτέμβρη όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απολογία του Μιχαλολιάκου αλλά και άλλων κατηγορουμένων .

Λίγη υπομονή ακόμα έχουμε δρόμο…..

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός