× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ψηφιακή παρακολούθηση

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση 16/5/2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ψηφιακή παρακολούθηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόσφατο σχέδιο νόμου της [με ημερομηνία. 11.05.2022] για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, περιγράφει έναν από τους πιο εξελιγμένους μηχανισμούς μαζικής παρακολούθησης που έχουν αναπτυχθεί ποτέ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρότασή της, η Επιτροπή της ΕΕ σχεδιάζει να καταργήσει εντελώς το διαδικτυακό απόρρητο των επικοινωνιών με πρόσχημα την καταπολέμηση της κακοποίησης παιδιών, περιγράφοντας μια από τις πιο εξελιγμένες πρακτικές μαζικής παρακολούθησης που έχουν αναπτυχθεί ποτέ, προτείνοντας ένα νέο σύστημα μαζικής επιτήρησης που θα διαβάζει και θα αναλύει ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όχι μόνο για εντοπισμό CSAM (Child Sexual Abuse Material) αλλά έως και για τον εντοπισμό «τακτικών παρότρυνσης» (grooming). 



Δίχως υπερβολή, η πρόταση της ΕΕ περιγράφει τον πιο εξελιγμένο μηχανισμό μαζικής παρακολούθησης και επιτήρησης που έχει αναπτυχθεί ποτέ, εκτός Κίνας, περιγράφοντας τη μαζική επιτήρηση, όλων, χωρίς ένταλμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφορά όντως την προστασία των παιδιών; 

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι αυτή η μαζική σάρωση στις επικοινωνίες, που βασίζεται σε μηχανισμούς μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση τόσο για την προστασία της ιδιωτικότητας όσο και των παιδιών.

Ωστόσο, τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι οι περισσότερες εντολές παρακολούθησης εκδίδονται για εγκλήματα που δεν σχετίζονται με την προστασία των παιδιών, τα οποία αφορούν λιγότερο από το 0,2% των παραγγελιών των Αρχών συνολικά.

Η απειλή για την ασφάλεια όλων μας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά τι μπορεί να αφορούν αυτά τα εκτεταμένα μέτρα επιτήρησης που μόλις πρότεινε η Επιτροπή της ΕΕ, γνωρίζοντας ότι σύμφωνα με το σχέδιό της όλοι θα παρακολουθούμαστε, όχι ανά πάσα στιγμή, αλλά κάθε στιγμή.

Όταν ένας νόμος υποχρεώσει τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να εφαρμόσουν διαδικασίες σάρωσης στην πλευρά του πελάτη, ο μηχανισμός που το κάνει θα μπορεί να αναζητεί οτιδήποτε, με το περιεχόμενο που θα γίνονται οι έρευνες να μπορεί να προσαρμοστεί κι έτσι η λίστα να επεκταθεί κατά παραγγελία.

Αρχικά, οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μαζική και συνεχή σάρωση για φράσεις-κλειδιά που θα αφορούν παιδική κακοποίηση, ισχυρισμός που παρουσιάζεται όταν απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για δυνατότητες παρακολούθησης, όμως είναι βέβαιο πως οι δυνατότητες θα επεκταθούν και σε ζητήματα εξουσίας με ορισμένες χώρες εναντίων μελών της αντιπολίτευσης ή δημοσιογράφων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη λίστα αυτή να διευρύνεται..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μπορούμε να βρούμε προηγούμενο στην ευρωπαϊκή ιστορία, που η ίδια της η Επιτροπή, οι θεσμοί της, να αναγκάζουν τους ίδιους τους πολίτες της σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα για να ανταλλάσσουν έναν απίστευτο όγκο προσωπικών πληροφοριών, από προσωπικές συνομιλίες μέχρι φωτογραφίες, μουσική, σημειώσεις, ημερολόγια και επαφές, οικονομικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας, που ήταν και πού πηγαίνουν. 

Αντί να ενισχύει τα ψηφιακά δικαιώματα, την προστασία των επικοινωνιών, την ιδιωτικότητα και την προστασία των δεδομένων, η Επιτροπή προτείνει μια άνευ προηγουμένου οδηγία για να αιτιολογήσει την επέκταση της διείσδυσης της σε κάθε επικοινωνία, χωρίς κανένα πρόσχημα, χωρίς όρια.

Οι συνέπειες των απαιτήσεων της Επιτροπής είναι -τουλάχιστον- ανατριχιαστικές, υπονομεύοντας τις ίδιες τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα παιδιών και ενηλίκων, που η ΕΕ προορίζεται να προστατεύσει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου