× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πέντε μήνες απλήρωτοι

Σε αναμονή 100 εργαζόμενοι της «Ηλιακτίδας»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/2/2019

Πέντε μήνες απλήρωτοι

Με το γνωστό μεν, τραγικό δε, πρόβλημα της γραφειοκρατίας είναι αντιμέτωποι ξανά 100 εργαζόμενοι και εργαζόμενες του προγράμματος δομής ανηλίκων ασυνόδευτων προσφύγων της «Ηλιακτίδα» στη Λέσβο, που έχουν να πληρωθούν πέντε μήνες.
Αρκετοί από αυτούς επικοινώνησαν μαζί μας, εξηγώντας ότι έχουν περιέλθει σε άσχημη οικονομική κατάσταση, τόσο εκείνοι, όσο και η οικογένειές τους, πολλές από τις οποίες βασίζονται μόνο σε αυτό το εισόδημα.
Από την άλλη, αυτό που φαίνεται να εξαγρίωσε τους εργαζόμενους είναι η ανάρτηση στο Διαύγεια ενός κονδυλίου που εγκρίθηκε για την «Ηλιακτίδα» και αφορά την εντολή πληρωμής επτά εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2018-2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν πήραμε λεφτά»

Το «Ν» επικοινώνησε με την πρόεδρο της «Ηλιακτίδας», Βασιλική Ανδρεαδέλλη, η οποία μας εξήγησε ότι παρακολουθεί στενά το πρόβλημα. Από την άλλη διαβεβαίωσε: «Δεν έχουμε πάρει λεφτά, δεν έχει εκταμιευτεί κάτι. Αυτό το ποσό αφορά την έγκριση - εντολή πληρωμής, όχι την καταβολή κάποιων χρημάτων. Δυστυχώς αρκετοί εργαζόμενοι είδαν την ανάρτηση στο Διαύγεια και νομίζουν ότι δεν τους δίνουμε τα λεφτά τους!».
Ας σημειωθεί ότι οι εν λόγω 100 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο και το δώρο των Χριστουγέννων. Εκκρεμούν οι επόμενοι μήνες. Σύμφωνα με την κ. Ανδρεαδέλλη και σε επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται οι εργαζόμενοι να πληρωθούν μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
«Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο από την αρχή που πιάνει δουλειά, ότι το ΕΣΠΑ έχει αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, η καταβολή των δεδουλευμένων γίνεται μόνο δύο φορές τον χρόνο, κάθε έξι μήνες δηλαδή εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας στο υπουργείο Οικονομίας. Βεβαίως κατανοούμε τον εκνευρισμό των εργαζομένων», συμπλήρωσε η κ. Ανδρεαδέλλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λοιποί εργαζόμενοι του προγράμματος που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και όχι το υπουργείο πληρώνονται κανονικά. Στο εν λόγω πρόγραμμα όμως των ανηλίκων η διαχείριση «άλλαξε χέρια». Η χρηματοδότηση παραμένει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, αλλά τους ελέγχους και όλη τη διαδικασία ελέγχει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εργαζόμενοι- Εταίροι»

Η κ. Ανδρεαδέλλη ξεκαθάρισε ότι η ίδια είναι εθελόντρια στην «Ηλιακτίδα», αλλά και ότι οι εργαζόμενοι είναι εταίροι. «Καταλαβαίνω όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες έγκρισης είναι χρονοβόρες. Μακάρι να μπορούσε να πληρωθεί ο κόσμος στην ώρα του. Από κει και έπειτα, η «Ηλιακτίδα» δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ). Οι εργαζόμενοι είναι οι εταίροι της. Συνεπώς θα πρέπει να δούμε αν επί της ουσίας θέλουμε να υπάρχουν οι δομές» κατέληξε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου