× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και άνεργοι και απλήρωτοι!

Χωρίς δουλειά από την ερχομένη Τρίτη, 26 εργαζόμενοι της ΔΕΔΑΠΑΛ. Ο Δήμος Μυτιλήνης αδυνατεί να πληρώσει 91 εργαζομένους ενώ προχωρά και σε περικοπές συμβάσεων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/3/2022

Και άνεργοι και απλήρωτοι!

Χωρίς δουλειά θα μείνουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας 26 εργαζόμενοι με μπλοκάκι οι οποίοι απασχολούνται στο Δήμο Μυτιλήνης έχοντας προσληφθεί από τη ΔΕΔΑΠΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, εδώ και ένα μήνα περίπου παραμένουν απλήρωτοι οι 91 εργαζόμενοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού η Μυτιλήνη αδυνατεί να καλύψει τη μισθοδοσία τους. 

Η επίσημη αιτιολογία για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί  είναι ότι η ΔΕΗ που εισπράττει τους λογαριασμούς από τους δημότες μαζί με τα ανταποδοτικά τέλη για καθαριότητα και φωτισμό, έχει μειώσει σημαντικά τις πληρωμές της προς το Δήμο Μυτιλήνης, σε σημείο που ο Δήμος δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους που προσέλαβε μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ. Ο λόγος της μείωσης αυτής είναι ότι οι δημότες πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κυρίως με διακανονισμούς και τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την καταβολή στο δήμο από τον πάροχο ρεύματος των δημοτικών τελών.

Σήμερα Παρασκευή, την ώρα που πραγματοποιείτο σύσκεψη για το θέμα αυτό σε γραφείο του Δήμου Μυτιλήνης, σύμφωνα με πληροφορίες μπήκαν μέσα 30 εργαζόμενοι της εταιρείας οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν πότε θα πληρωθούν και αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. Εκεί ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία τους με την εταιρεία ενώ είναι άγνωστο πότε θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν μιλώντας στο «Ν» ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ο αντιπρόεδρος Στέφανος Αποστόλου, η ΔΕΔΑΠΑΛ δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση αυτή αφού η ίδια απασχολεί εργαζόμενους έχοντας υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, όπως ανέφεραν οι Κατσαβέλλης και Αποστόλου ελήφθη απόφαση για την ανανέωση επί τρεις μήνες ακόμη των συμβάσεων 55 ατόμων που απασχολούνται στη Δυτική Λέσβο. Ωστόσο για το Δήμο Μυτιλήνης όπως είπαν χαρακτηριστικά δεν υπάρχει ακόμη κανένα αίτημα ανανέωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλων των εργαζομένων στη Δυτική Λέσβο οι μισθοί έχουν εξοφληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας και ως αντιδήμαρχος Οικονομικών Μυτιλήνης  το πρόβλημα που έχει προκύψει ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης σημειώνει μιλώντας στο «Ν» ότι μέχρι πρότινος οι καταβολές από τη ΔΕΗ γινόταν κανονικά γι' αυτό και ο Δήμος είχε προχωρήσει στην πρόσληψη τόσων πολλών ατόμων. «Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις αυτές, λέει, ο Δήμος επανεξετάζει τη στάση του για τις προσλήψεις και προφανώς θα γίνουν μειώσεις. Πλέον θα απασχολούνται οι απολύτως απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών». 

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τους 26 που σταματούν να εργάζονται μέσα στην εβδομάδα, υπάρχουν άλλες 65 συμβάσεις που παραμένουν ενεργές ως τις 31 Μαρτίου. Γι' αυτές τις συμβάσεις ακόμη δεν υπάρχει πληροφόρηση αν θα ανανεωθούν ή όχι, ενώ κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πως θα καλυφθούν τα χρήματα που οφείλονται στους ανθρώπους αυτούς. 

Σε κάθε περίπτωση πηγές του Δήμου Μυτιλήνης, σημειώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να απασχολούνται πλέον τόσα πολλά άτομα μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης διμήνων ενώ ανανεώνονται και οι συμβάσεις covid με ανακοίνωση του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ειδικά ο Δήμος Μυτιλήνης, είχε ξεφύγει αρκετά τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα των προσλήψεων. Απασχολούσε  συνολικά 91 άτομα, τη στιγμή που την περίοδο του ενιαίου Δήμου Λέσβου τα άτομα που απασχολούνταν συνολικά για όλο το νησί δεν ξεπερνούσαν τα 120.

Μάλιστα είναι γνωστό ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν εργάζονται μόνο σε υπηρεσίες καθαριότητας αλλά καλύπτουν ανάγκες σε όλες της υπηρεσίες του Δήμου και όχι μόνο. Με την αλόγιστη χρήση λοιπόν της δυνατότητας πρόσληψης μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ ο Δήμος σήμερα είναι σε αρκετά δύσκολη θέση. Από τη μια αναγκάζεται να διακόψει τις συμβάσεις 26 ανθρώπων ενώ από την άλλη 91 άτομα παραμένουν απλήρωτα εδώ και ένα μήνα περίπου σε εποχές δύσκολες όπως αυτές που βιώνουμε.

Τώρα η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης θα πρέπει να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις όποιες φιλοδοξίες της για προσλήψεις, αφού όπως λέει και ο σοφός λαός «κατά το πάπλωμα και το άπλωμα...»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρώτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος