× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων

Στη Λέσβο η αμόλυβδη αγγίζει τα 2 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης το 1,70 και το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στο 1,30. Περεταίρω αύξηση των τιμών προβλέπεται την επόμενη εβδομάδα. Δηλώσεις πρατηριούχων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/2/2022

Ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα κινούνται οι τιμές των καυσίμων στη Λέσβο ενώ οι πρατηριούχοι του νησιού, εκφράζουν φόβους για περεταίρω αύξηση τις επόμενες ημέρες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτιά οι τιμές

Ειδικότερα σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμής της απλής Αμόλυβδης στη Λέσβο ξεκινά από 1,834 σε ένα μόνο πρατήριο στη Γέρα και φτάνει έως το 2,062 σε πρατήριο στη Δ.Ε. Ερεσού - Αντίσσης. Στην πλειοψηφία τους τα πρατήρια της Λέσβου διαθέτουν την αμόλυβδη από 1,85 έως 1,90. 

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης την ίδια ώρα, ξεκινά από 1,53 σε ένα και μόνο πρατήριο στην Παγανή Μυτιλήνης και φτάνει έως 1,802 σε πρατήριο στη Δ.Ε. Ερεσού - Αντίσσης. Στην πλειοψηφία τους τα πρατήρια του νησιού διαθέτουν το πετρέλαιο κίνησης από 1,55 έως 1,70 ευρώ το λίτρο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τώρα, έχει ξεπεράσει το 1,20 αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα το οικονομικότερο πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκει κανείς σε δύο μόνο πρατήρια της Λέσβου σε Αλυφαντά και Καρά Τεπέ προς 1,22 ευρώ το λίτρο. Το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στη Δ.Ε. Ερεσού Αντίσσης προς 1,32. Στην πλειοψηφία τους πάντως τα πρατήρια του νησιού πωλούν το καύσιμο θέρμανσης από 1,25 έως 1,29. 

Η κατανάλωση και ο τζίρος στο ναδίρ

Μιλώντας στο «Ν» ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λέσβου Δημήτρης Βελετάκης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η μόνη λύση στην παρούσα φάση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ένα θέμα που συνεχώς βάζει στο τραπέζι οι Ενώσεις Πρατηριούχων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολύ φοβάμαι ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε ακόμη πιο αυξημένες τιμές με την πολεμική αναταραχή που υπάρχει στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των καυσίμων διαχρονικά. Από εκεί και πέρα το ράλι ανόδου συνεχίζεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα φτάσει. Η κατανάλωση στα πρατήριά μας, μαζί και ο τζίρος έχουν πέσει κατακόρυφα. Οι οδηγοί βάζουν ελάχιστα καύσιμα στα οχήματά τους, ίσα ίσα για να κινηθούν για τις απαραίτητες διαδρομές.

Η ψυχολογία του κόσμου είναι πολύ άσχημη και αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όλη την αγορά. Ζητάμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτή τη στιγμή αν δεν υπήρχε αυτός ο φόρος τη τιμή της αμόλυβδης δεν θα ξεπενρούσε το 1,65 το λίτρο. Οι πρατηριούχοι όλης της Λέσβου καταβάλουν προσπάθεια να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα όμως δεν αντέχουν πλέον». 

Στα όρια τους τα μικρά πρατήρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ταμία του Συλλόγου πρατηριούχων  Τάκη Τυροπώλη, ο οποίος σημειώνει ότι οι σημερινές τιμές είναι οι υψηλότερες των τελευταίων ετών. 

«Η ακριβότερη τιμή που θυμάμαι όλα τα χρόνια που δραστηριοποιούμε στην πόλη της Μυτιλήνης είναι 1,735 η τιμή της αμόλυβδης. Ποτέ δεν φτάσαμε στα σημερινά επίπεδα και πολύ φοβάμαι πως από βδομάδα η τιμή θα φύγει πάνω από τα 2 ευρώ σε όλο το νησί. 

Ο τζίρος και η κατανάλωση έχουν πέσει κατακόρυφα ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη αντιμετωπίζουν τα ανεξάρτητα πρατήρια, αυτά δηλαδή που δεν ανήκουν σε αλυσίδα εταιρειών. Οι συνάδελφοι αυτοί δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις τιμές όσο θα ήθελαν και αν πληρώνουν και ενοίκιο τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα». 

Πετρέλαιο θέρμανσης μόνο στα κρύα

Την ίδια ώρα η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι αρκετά μειωμένη, με τους καταναλωτές να αγοράζουν μικρές ποσότητες από 200 έως 500 λίτρα στην καλύτερη περίπτωση, μόνο για τις περιόδους που προβλέπονται χαμηλές θερμοκρασίες και βοριάδες. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!