× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αφιέρωμα στον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Περέλη

Από τους «Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/12/2021

Αφιέρωμα στον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Περέλη

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία από τις εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ του τελευταίου θεατρικού βιβλίου του συντοπίτη μας θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Νίκου Περέλη με τίτλο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ», αφιερωμένου στον ήρωα του Εικοσιένα Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο Σύλλογος «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» πραγματοποίησε ένα σύντομο αφιέρωμα στον ίδιο και το σημαντικό έργο του.
Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Περέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη όπου και μεγάλωσε, σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και σε σεμινάρια στο εξωτερικό. Το 1968 δημιούργησε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπαδάκη, τη θεατρική ομάδα «Κύκλος» (παρουσίαση του έργου του Ίρβιν Σω «Ένας πόλεμος πριν από πολλούς πολέμους», στο θέατρο Βεργή) και το 1970, σε θέατρο της Πλάκας, το έργο του Μρόζεκ «Στριπ-τηζ». Και τα δύο θέατρα τα έκλεισε η λογοκρισία της δικτατορίας Παπαδόπουλου. Το 1971 φεύγει στο Κεμπέκ, από όπου επιστρέφει μετά το τέλος της δικτατορίας.
Σκηνοθέτησε περισσότερα από 150 έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρουσίασε δουλειά του κυρίως στα κρατικά και δημοτικά θέατρα, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και στον Λυκαβηττό. Δημιούργησε το "Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου" στην Αθήνα και το "Theatredel' AvenueduPark" στο Μόντρεαλ. Διευθυντής στα Δημοτικά Θέατρα Πάτρας και Ιωαννίνων. Δημιουργός της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της μέχρι το 2001. Δίδαξε θέατρο στο Conservatoire του Κεμπέκ, στο ΚΘΒΕ, στη Σχολή Κατσέλη, στο Εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Βεάκη. Έγραψε θεατρικά έργα που παίχτηκαν στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου, στην ΕΡΤ και σε διάφορα άλλα θέατρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στιγμιότυπο μεγάλης συγκέντρωσης-συλλαλητηρίου του ΕΑΜ Λέσβου στη Μυτιλήνη το φθινόπωρο του 1944. Ψηλά στο μέσον φαίνεται η πινακίδα «ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΓΩΓΟ ΜΑΣ», σύνθημα που θυμάται και καταγράφει ο Νίκος Περέλης στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Ο κώδικας της μάσκας» (Εκδόσεις Προσκήνιο 2010 και Εκδόσεις Αγγελάκη 2014).   

Πρώτο θεατρικό του έργο "Η μπόμπα" που παρουσιάστηκε το 1981 στο Θέατρο Αναλυτή, το 1982 στο Λαϊκό Δωδεκανησιακό Θέατρο Ρόδου και στην ΕΡΤ1 και το 1984 στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε η "Φελάχα Γιουλαλάμ" που παρουσιάστηκε στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου και στην ΕΡΤ1. Το 1992 βραβεύεται με το κρατικό βραβείο θεάτρου το έργο του "Η μοναξιά των σκουληκιών" που παρουσιάζεται το 1994 στο Εθνικό Θέατρο. Το 2010 τιµήθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης µε το μετάλλιο της Πόλης, σε εκδήλωση παρουσίασης του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ». Είναι µέλος της Εταιρείας Σκηνοθετών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε ελάχιστες παραστάσεις, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους (Μπόργκµαν-Ίψεν, Κρόγκσταντ-Ίψεν, Στόκµαν-Ίψεν, Χαµ-Μπέκετ κ.α).

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ: «Υπόγειος χώρος», «Η Διαθήκη του Αχιλλέα», «Ο κώδικας της μάσκας», «Το θέατρο ως κύτταρο παιδείας και πολιτισμού και ως κατανάλωση».
ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ: “Η Μπόμπα” (Σύγχρονη Εποχή 1981), “Η Φελάχα Γιουλαλάμ” (Θεωρία 1984), “Η Μοναξιά των Σκουληκιών” (Δωδώνη 1998), “Συμβόλαιο τιμής” (Δωδώνη 1999), “Η Μπόμπα» (2η έκδοση – Δωδώνη 1998), “Μπλακ-άουτ” (Δωδώνη 1999), “Το τελευταίο μήνυμα” (Δωδώνη 2005), “Η Πόλη στον πάτο” (Δωδώνη 2007 – Αγγελάκης 2014), “Η επιστροφή της φελάχας” (Αγγελάκης 2013), “Η Μπόμπα» (3η εκδοχή, Δωδώνη 2014), “Η Σαπφώ της Λέσβου» (Αγγελάκης 2017).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εργατικές Πρωτομαγιές στη Λέσβο

Από το πολύτιμο αρχείο των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έξι μάρτυρες από τη Λέσβο στο «θυσιαστήριο της λευτεριάς»

Πρωτομαγιά 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτη νίκη της ζωής

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λέσβο και στη Μικρασία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ