× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από την εμπόλεμη ζώνη στη Λέσβο, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αθήνα και συγγραφέας

Οι «Χαμένες Ταυτότητες», το πρώτο βιβλίο του αφγανικής καταγωγής Ρεζά Γκολαμί, ο οποίος έφτασε ως πρόσφυγας το 2006 στη Λέσβο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 27/12/2021

Από την εμπόλεμη ζώνη στη Λέσβο, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αθήνα και συγγραφέας
Από τη βιβλιοπαρουσίαση στο Πανελλήνιον με το Book and Art

Έφτασε στα 17 του στη Λέσβο το 2006 με φουσκωτή βάρκα από την Τουρκία, έμεινε για λίγο στη «φυλακή» της Παγανής και συνέχισε τη ζωή του. Ο Ρεζά Γκολαμί έχει εδώ και έξι χρόνια το εστιατόριο «Φωλιά» στα Εξάρχεια της Αθήνας και επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στη Μυτιλήνη, 15 χρόνια από την πρώτη του φορά για να παρουσιάσει το πρώτο του βιβλίο «Χαμένες Ταυτότητες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος» στο παραδοσιακό καφενείο «Πανελλήνιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γεννήθηκα σε εμπόλεμη ζώνη, σε μία φτωχή χώρα» είναι από τα πρώτα πράγματα που μας λέει ο Ρεζά Γκολαμί, μιλώντας για τους συνεχείς εμφυλίους στο Αφγανιστάν, αλλά και τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Στα 12 του βρέθηκε στο Πακιστάν, ενώ το 2001 πίστεψε για λίγο μαζί με τους συμπατριώτες του ότι το 2001 οι Αμερικανοί θα βοηθούσαν τον Αφγανικό λαό, αλλά σύντομα θα διαψεύδονταν, με κυβερνήσεις, «μαριονέτες».

Διέφυγε στο Ιράν, και από εκεί στην Τουρκία. Θεωρεί τυχερό τον εαυτό του που τον εντόπισε το Λιμενικό: «Αν ένα κύμα αναποδογύριζε τη βάρκα τότε, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα». Έμεινε μία βδομάδα στην Παγανή σε αίθουσα με τους ανήλικους, και με το σημείωμα που έλαβε έφυγε για Αθήνα.

Το 2012 εκλέχτηκε πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας, δίνοντας συνεχείς αγώνες για την ένταξη των Αφγανών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.«Δεν έγινα βάρος, και δεν αλλοίωσα τον ελληνικό πολιτισμό» λέει ουσιαστικά απαντώντας στις ξενοφοβικές φωνές. Έμαθε άπταιστα ελληνικά, δούλεψε για λίγο ως διερμηνέας, τελείωσε το Λύκειο και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 2014, νοσταλγώντας τις γεύσεις της παιδικής του ηλικίας, νοίκιασε ένα μαγαζί στα Εξάρχεια και έφτιαξε τη «Folia», ένα φαλαφελατζίδικο που έχει γίνει από τα τοπόσημα της γειτονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πλέον θέλω να συνεισφέρω με την αγάπη μου σε όλους, γιατί πάνω από όλα βρίσκεται ο άνθρωπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου

Το βάθος της ταλαιπωρίας που βίωσα δεν υπάρχει λέξη για να του δώσει μορφή. Για να γίνει κανείς φάλαινα πρέπει να πιει θαλασσινό νερό, να γευτεί τη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει κάθε ιστορία.

Συνήθως στη ζωή έχουμε επιλογές, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να ζήσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μου ζωή, δίχως επιλογή, δίχως όνειρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρεζά Γκολαμί γεννήθηκε το 1988 στην πόλη Καμπούλ του Αφγανιστάν. Στις Χαμένες ταυτότητες μας αφηγείται την ιστορία του: την παιδική ηλικία του σε μια χώρα διαλυμένη από εμφύλιους πολέμους και φυλετικές διαφορές, και τις μεταναστεύσεις του πρώτα στο Πακιστάν κι ύστερα στο Ιράν, ώσπου το 2006, σε ηλικία δεκαεπτά ετών κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα. Η συγκλονιστική μαρτυρία του, γραμμένη χωρίς μελοδραματισμούς και κατηγορώ, δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει οριστικά και αμετάκλητα γιατί η προοπτική μιας ξεφούσκωτης βάρκας πουθαλασσοδέρνεται στα κύματα μοιάζει για τον πρόσφυγα με ταξίδι προς την ελευθερία.

Γεννημένος το 1988 στην πόλη Καμπούλ του Αφγανιστάν ο Ρεζά Γκολαμί (RezaGkolami) αναγκάστηκε, λόγω του εμφύλιου πολέμου και του απάνθρωπου καθεστώτος των Ταλιμπάν, να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να μεταναστεύσει σε ηλικία δέκα ετών στο Πακιστάν. Εκεί έζησε τρία χρόνια, δουλεύοντας ως ράφτης και πηγαίνοντας παράλληλα σχολείο. Επέστρεψε για λίγο στην πατρίδα του και στη συνέχεια κατέφυγε στο Ιράν, όπου έζησε για μικρό διάστημα υπό τον φόβο της απέλασης. Έπειτα πέρασε στην Τουρκία και το 2006 ήρθε στην Ελλάδα, σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Ύστερα από απορριπτικές αποφάσεις από την επιτροπή ασύλου και προσωπικό αγώνα, κατάφερε να λάβει πολιτικό άσυλο το 2011 και την ελληνική υπηκοότητα το 2016. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Ελλάδα και σήμερα είναι φοιτητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 2010 ως το 2015 εργάστηκε ως μεταφραστής και διερμηνέας. Το 2012 εκλέχτηκε πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται για την ένταξη των Αφγανών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και να ασχολείται ενεργά με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ομιλητές και ομιλήτριες στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε και το βιβλιοπωλείο Book and Art 

Δέμελη Τουλίνα, Τομέας Προστασίας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γραφείο Λέσβου, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δούση Έφη, νομικός-ανθρωπολόγος

Παύλου Διονύσης, εκπαιδευτικός

την παρουσίαση συντόνισε  η Νικολέττα Δημοπούλου, θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Βέρα Κωφοπούλου, Ευαγγελία Τσολάκη Τοπικές Συντονίστριες Λέσβου προγράμματος  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Κατερίνα Αλεξιάδη, Περιφερειακή Συντονίστρια Νότιας Ελλάδας και Νησιών Αιγαίου προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έδωσαν χαρά στα παιδιά της Κυψέλης

Επίσκεψη του Σμήνους Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο ΜΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Κυψέλη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης