× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Χρειαζόμαστε σχέδιο ανακατανομής του πλούτου και αποκέντρωσης της εξουσίας»

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Γερουλάνος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/11/2021

«Χρειαζόμαστε σχέδιο ανακατανομής του πλούτου και αποκέντρωσης της εξουσίας»

Την ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη πρόταση του για την πορεία της χώρας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής που εισφέρει μέσα από την υποψηφιότητα του ο Παύλος Γερουλάνος ανέπτυξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της Λέσβου ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Γερουλάνος μιλώντας στον Θράσο Αβραάμ και αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία στο ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαχειριστεί τις χρηματοδοτήσεις με έναν τρόπο που μας έχει χρεοκοπήσει στο παρελθόν στέλνοντας πολλά λεφτά στα χέρια λίγων ανθρώπων.

«Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε σε μια χρεοκοπία που θα την πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που αυτή την κατανομή του πλούτου θα την κάνει πολύ πιο δίκαια αν θέλουμε να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι μόνο αν θέλουμε να κάνουμε δίκαιη ανακατανομή του πλούτου στην Ελλάδα, πρέπει να αφαιρέσουμε εξουσίες από το κεντρικό πολιτικό σύστημα, να τις πάμε εκεί όπου θα λογοδοτούν στην κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της.

Διότι ο μόνος τρόπος να διευρύνεις την παραγωγική βάση της χώρας είναι αποσυγκεντρώνοντας την εξουσία, δίνοντας εξουσία με διαφάνεια και λογοδοσία σε φορείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί, τα πανεπιστήμια, ώστε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότεροι Έλληνες να έχουν πρόσβαση στην οικονομία και στους πόρους της δημιουργίας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που το σημερινό πολιτικό σύστημα αρνείται να αποδεχτεί.Θέλουμε τοπική ανάπτυξη αν θέλουμε να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Αυτό είναι το σχέδιο που μπορεί να μας πάει μπροστά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές επεσήμανε ότι «εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και αυτό θα τεθεί στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση όμως φοβάμαι πως θα είναι όχι καθώς η ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο που με θρασύτητα ονόμασε «επιτελικό κράτος», μεταφέροντας όλη την εξουσία στο Μαξίμου, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χάσει ευκαιρία να «καπελώσει» τους φορείς που θέλω να απελευθερώσω από τον βραχνά του κεντρικού κράτους, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια κ.λπ. Στη συμπεριφορά αυτών των κομμάτων δεν βλέπω απολύτως τίποτα το οποίο να με πείθει ότι θέλουν μια πραγματική αποσυγκέντρωση της εξουσίας για να διευρύνουμε την παραγωγική βάση και έτσι να κατανείμουμε δίκαια τον πλούτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση για την θέση που έχει ο ίδιος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια ο κ.Γερουλάνος απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορούμε να λέμε σαν χώρα ότι ζητάμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης αλλά από την άλλη κάποια μέρη της Ελλάδας να μην δίνουν την αλληλεγγύη τους στις επιβαρυμένες περιοχές.Πρέπει να υπάρξει ένα μοίρασμα ευθύνης και των δυσκολιών από το τοπικό μέχρι το υπερεθνικό.Τα φαινόμενα αυτά δεν θα εκλείψουν από την μια μέρα στη άλλη καθώς υπάρχει εργαλειοποίηση του και από άλλα κράτη.Πρέπει ως τοπική κοινωνία, ως χώρα και ως Ε.Ε. να συνεργαζόμαστε άρτια ώστε οι προκλήσεις αυτού του φαινομένου να μοιράζονται σε όλα τα επίπεδα.


Τέλος ο κ.Γερουλάνος απαντώντας στην ερώτησή «Τι θα λέγατε σήμερα σε έναν πολίτη της Λέσβου που σκέφτεται αν θα έρθει να ψηφίσει στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου και ειδικά γιατί να ψηφίσει τον Παύλο Γερουλάνο», απάντησε:

«Θα του έλεγα να έρθει γιατί έχω ένα σχέδιο για τη χώρα. Αυτήν τη στιγμή οδεύουμε προς χρεοκοπία. Αυτό συμβαίνει γιατί ρίχνουμε πολλά λεφτά σε χέρια λίγων, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που έχει τελειώσει. Εγώ έχω ένα διαφορετικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που αφορά κάθε γωνιά της Ελλάδος, κάθε κοινωνική ομάδα και λέει πώς θα πάει ο πλούτος όσο πιο κοντά στην κοινωνία γίνεται. Πώς η εξουσία θα πάει όσο πιο κοντά στην κοινωνία γίνεται. Αυτό είναι το σχέδιο μου και πιστεύω πως είναι κάτι διαφορετικό το οποίο αξίζει να δοκιμάσουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τη δική μου υποψηφιότητα υπάρχουν 4 παράγοντες που εγγυώνται ότι ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να γίνει πράξη. Πρώτον υπάρχει πολιτική σκέψη και αυτό το σχέδιο, αυτό το δείχνει.

Δεύτερον υπάρχει εμπειρία από την αγορά.Είμαι από τους λίγους, αν όχι ο μόνος, υποψήφιος ο οποίος έχω δική μου εταιρεία. Είμαι οικονομικά ανεξάρτητος. Ζω για την πολιτική και όχι από την πολιτική και γνωρίζω καλά την αγορά. Ξέρω τι σημαίνει να είναι ο δικαστικός κλητήρας έξω από το γραφείο σου. Και να σε παίρνουν οι τράπεζες για τα δάνεια σου.

Τρίτον, έχω δείξει σε όλη μου τη ζωή, ότι δουλεύω ομαδικά. Ότι δουλεύω στρατηγικά. Ότι αυτό το οποίο πιστεύω, το δημιουργώ με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου. Η έννοια της σεμνότητας αυτή τη στιγμή είναι κομβική για το χώρο μας.

Όλα αυτά συν διοικητική πείρα.Έχω αναλάβει ένα υπουργείο και ως γνωστόν, φέραμε αποτελέσματα ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε και κάναμε πράγματα για να αυξήσουμε τον τουρισμό, να λύσουμε τα θέματα των χρηματοδοτήσεων και να κάνουμε μεγάλες τομές στον αθλητισμό. Λοιπόν, διοικητική εμπειρία, ιδιωτικός τομέας, πολιτική σκέψη και ομαδικότητα. Αυτά είναι τέσσερα πράγματα τα οποία ενδυναμώνουν τη δική μου υποψηφιότητα».

Ολόκληρη την συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου μπορείτε να την ακούσετε εδώ:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ