× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αόριστο το κείμενο διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ

Θολό τοπίο για αναδιανεμητική ενίσχυση – οικολογικά προγράμματα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/10/2021

Αόριστο το κείμενο διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ

Η νέα ΚΑΠ θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα και θα αλλάξει τα όσα μέχρι σήμερα γνώριζαν οι αγρότες για τις άμεσες επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Κάθε δικαιούχος αγρότες θα λαμβάνει την βασική ενίσχυση και σε αυτή κατά περίπτωση θα προστίθενται η αναδιανεμητική ενίσχυση και η επιδότηση των οικολογικών προγραμμάτων. Το κείμενο διαβούλευσης που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο είναι αόριστο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για συζήτηση.  Η μόνη σταθερά του σχεδιασμού που παρουσίασε το υπουργείο είναι η απουσία της νησιωτικής διάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναδιανεμητική ενίσχυση

Από το 2023 η Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα προχωρήσει η Ελλάδα στην εφαρμογή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Κάθε χρόνο θα παρακρατείτε ένα ποσό  ως 10% από τους μεγάλους αγρότες και θα δίνεται στους αγρότες με τις μικρότερες και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι με την διαδικασία αυτή να γίνει δικαιότερη κατανομή της εισοδηματικής στήριξης των άμεσων ενισχύσεων (επιδοτήσεων), η επιδότηση αυτή θα δίνεται ως πρόσθετη επιδότηση μετά την βασική ενίσχυση, δεν θα συνδέεται με τον όγκο παραγωγής και θα κατανέμεται με βάση την έκταση που αξιοποιεί κάθε παραγωγός.

Στο κείμενο διαβούλευσης για την νέα ΚΑΠ που έχει δώσει στην δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αναδιανεμητική επιδότηση θα δίνεται με βάση τις υφιστάμενες τρεις αγρονομικές περιφέρειες και θα ακολουθεί την ίδια κατανομή που ακολουθεί και η βασική ενίσχυση. Οι τρεις αγρονομικές περιφέρειες είναι α)βοσκότοποι, β) αρόσιμες εκτάσεις, γ)δενδρώνες και αμπέλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ύψος των εκτάσεων που θα δίνεται η συγκεκριμένη επιδότηση, κι αριθμός των εκμεταλλεύσεων που θα την δικαιούνται, όπως και το ύψος της ανά στρέμμα επιδότησης θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα και κατά συνέπεια η συζήτηση για το ύψος της αναδιανεμητικής επιδότησης είναι αόριστη.    

Το πρασίνισμα αλλάζει όνομα

Από το 2023 θα ξεκινήσει η εφαρμογή των «οικολογικών προγραμμάτων» τα οποία θα απορροφούν το 25% των πόρων για άμεσες ενισχύσεις που θα δίνονται στους αγρότες της χώρας μας. Η επιδότηση αυτή θα δίνεται κάθε χρόνο ανά επιλέξιμο στρέμμα, δηλαδή όσο περισσότερες εκτάσεις καλλιεργεί ένας αγρότες τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει από την συγκεκριμένη επιδότηση. Επιπλέον κι αυτή η επιδότηση δεν θα συνδέεται με τον όγκο παραγωγής. Επί της ουσίας τα «οικολογικά προγράμματα» αντικαθιστούν το επιδότηση που οι αγροκτηνοτρόφοι γνωρίζουν ως «πρασίνισμα».  Ελάχιστα αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο αφορά τον σχεδιασμό τους και τις υποχρεώσεις που επιφέρουν στους αγρότες. Τα μόνα πράγματα που αναφέρει το η πρόταση του υπουργείου είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Πρέπει να απαντούν στα υπάρχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και, συνεπώς, στις ανάγκες που προέκυψαν από τη SWOT ανάλυση και τη διαβούλευση

-         Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

-         Να δομούνται στη λογική της πράσινης αρχιτεκτονικής της νέας ΚΑΠ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-         Υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Συμφωνία για τη γεωργία).

Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο αναφέρει ο προτεινόμενος κατάλογος των Οικολογικών Προγραμμάτων καθώς και η κατανομή των πόρων ανά παρέμβαση θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη