× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση εξαγωγών ελαιόλαδου στις ΗΠΑ

Πρωτιά για τους Ιταλούς, φτωχοί συγγενείς οι Έλληνες τυποποιητές

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/10/2021

Αύξηση εξαγωγών ελαιόλαδου στις ΗΠΑ

Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα αύξησαν τις εξαγωγές ελαιόλαδου προς τις ΗΠΑ την περίοδο Ιανουαρίου Ιουλίου 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι Ιταλικές τυποποιητικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι ηγέτιδες στις εξαγωγές ωστόσο η Ισπανία είναι η χώρα που κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητες. Οι Ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν πολύ μικρό όγκο εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, το ενθαρρυντικό είναι πως την φετινή χρονιά κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τις τιμές πώλησης του προϊόντος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2021 η Ελλάδα εξήγαγε στις ΗΠΑ ελαιόλαδα αξίας 29,98 εκατ. δολαρίων (7.218 τόνους) όταν ένα χρόνο πριν είχε εξάγει ελαιόλαδα αξίας 26,594 εκατ. δολαρίων (7.174 τόνους). Η Ιταλία πραγματοποίησε εξαγωγές ελαιόλαδου το 2021 αξίας 327,047 εκατ. δολαρίων (74.146 τόνους) έναντι εξαγωγών το 2020 290,237 εκατ. δολαρίων (73.398 τόνους). Η Ισπανία την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2021 σημείωσε εξαγωγές 206,808 εκατ. δολαρίων (63.393 τόνους) έναντι εξαγωγών το 2020 132,963 εκατ. δολαρίων (49.399 τόνους). Τέλος η Τουρκία την προαναφερόμενη περίοδο του 2021 σημείωσε εξαγωγές 23,525 εκατ. δολαρίων (8.412 τόνους) έναντι 23,750 εκατ. δολαρίων (10.912 τόνους)

Το σκαμπανέβασμα που παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελαιόλαδου της Ισπανίας προς τις ΗΠΑ οφείλεται στους πρόσθετους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ (επί Προεδρίας Τραμπ) και οι οποίοι καταργήθηκαν το τρέχον έτος με αποτέλεσμα να καταγραφεί ανάκαμψη των Ισπανικών εξαγωγών.

Οι Ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να κερδίσουν ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς που έχασαν οι Ισπανικές επιχειρήσεις το 2020. Διότι οι Ισπανοί τυποποιητές κατάφεραν να πουλήσουν τις ποσότητες που ήθελαν μέσω της Πορτογαλίας και της Τυνησίας.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω στοιχεία είναι πως είναι οι Ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις πρέπει να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο τόσο για να χτίσουν ένα καλό όνομα στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και για να αυξήσουν τον όγκο των πωλήσεων τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξισωτική αποζημίωση: Μεγάλος κίνδυνος προστίμων

Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατάρρευση το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

Πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ. στον αγροτικό χώρο βλέπει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καυστική απάντηση Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη

Πολιτική κόντρα για την ευρώ-επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πανικό η ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρασί: Μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών

Παρά την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. συνεχίζεται η εφαρμογή της απόσταξης κρίσης