× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το γάλα της Λέσβου στο στόχαστρο των μεγάλων τυροκόμων

Νέες τυροκομικές μονάδες δημιουργούνται στο νησί

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/10/2021

Το γάλα της Λέσβου στο στόχαστρο των μεγάλων τυροκόμων

Μπαταγιάννης, Ρούσσας, Τσαγκάρης είναι οι τυροκόμοι από την ηπειρωτική Ελλάδα που έχουν πάρει ή δηλώνουν πως θέλουν να πάρουν μέρος της τοπικής παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και η μεγάλη τυροκομική επιχείρηση Όλυμπος, κι ίσως τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν γνωστά και τα ονόματα άλλων μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου που έδειξαν ενδιαφέρον ή έκλεισαν συμφωνίες για την αγορά γάλακτος από την Λέσβο.

Οι τοπικές επιχειρήσεις βλέπουν για πρώτα φορά να δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό, που φαίνεται ότι δεν μπορούν να τον οριοθετήσουν. Οι αντιδράσεις των τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων είναι οι εξής: α) πλειοδοτούν ανεβάζοντας τις τιμές για να μην χάσουν τους προμηθευτές τους, β)δηλώνουν ότι αδυνατούν να ακολουθήσουν στην κούρσα της ανόδου των τιμών και επιδιώκουν να κρατήσουν όσο μπορούν σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές.


Το ενδιαφέρον των μεγάλων τυροκομικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν στην Λέσβο δεν προέκυψε φέτος, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και καλλιεργήθηκε συστηματικά από ένα μικρό αριθμό συνεταιρισμών. Οι συνεταιρισμοί αυτοί πιστεύουν πως όσο περισσότερες τυροκομικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο νησί τόσο πιο καλές τιμές θα μπορούν να επιτευχθούν για τους κτηνοτρόφους μέλη τους.

Η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις των Ελληνικών τυροκομικών επιχειρήσεων τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό, μαζί με τις εκτιμήσεις για αύξηση της κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων τα επόμενα χρόνια έφεραν στην Λέσβο τις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού. Άλλωστε στο νησί παράγεται το 5% της πανελλαδικής παραγωγής πρόβειου γάλακτος και κατά συνέπεια υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύ σημαντικές τυροκομικές επιχειρήσεις.

Νέες τυροκομικές μονάδες

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η τυροκομική επιχείρηση Ρούσσας αναζητά έκταση στην Λέσβο για να κατασκευάσει δικό της τυροκομείο. Στα τέλη του Δεκεμβρίου αναμένεται να μπει σε λειτουργία το τυροκομείο του Συνεταιρισμού Πέτρας, όλη την παραγωγή αυτής της τυροκομικής μονάδας θα την απορροφήσει η επιχείρηση του κ. Τσαγκάρη. Οι δύο πλευρές έχουν μια πολυετή συνεργασία που τώρα μπορεί να αναπτυχθεί παραπέρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»