× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σκληρό παζάρι για τις τιμές του γάλακτος

Στα 1,20 ευρώ η επικρατούσα τιμή του πρόβειου γάλακτος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/10/2021

Σκληρό παζάρι για τις τιμές του γάλακτος

Η επικρατούσα τιμή του πρόβειο γάλακτος σε πανελλαδικό επίπεδο φαίνεται να διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν και περιοχές που έχουν κλειστεί συμφωνίες με τιμή παραγωγού στα 1,3 ευρώ το κιλό.  Η μεγάλη ζήτηση για τυροκομικά προϊόντα οδήγησε στην άνοδο των τιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος οι πρώτες συμφωνίες για τις τιμές του πρόβειου γάλακτος οριστικοποιήθηκαν τον Ιούλιο, παρότι οι παραδόσεις του γάλακτος θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Κρήτη (που είναι εκτός της ζώνης παραγωγής φέτας) από το Σεπτέμβριο έχει γνωστοποιηθεί συμφωνία για την αγορά πρόβειου γάλακτος με τιμή παραγωγού στο 1,00 ευρώ το κιλό. Στο Αγρίνιο υπάρχει συμφωνία για αγορά πρόβειου γάλακτος στα 1,25 ευρώ το κιλό και στον Έβρο 1,20 ευρώ το κιλό. Η δε τιμή του κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώνεται κυμαίνεται από τα 0,65 ως τα 0,70 ευρώ το κιλό.

Στην Λέσβο η τυροκομική επιχείρηση του κ. Μπαταγιάννη έκανε την αρχή κλείνοντας συμφωνία με τον συνεταιρισμό της Αγίας Παρασκευής δίνονταν τιμή παραγωγού 1,08 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα. Ακολούθησαν άλλες τυροκομικές επιχειρήσεις που ανέβασαν την τιμή παραγωγού στα 1,2 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα. Την προηγούμενη εβδομάδα τοπική τυροκομική επιχείρηση προσπάθησε να κλείσει συμφωνία με συνεταιρισμούς της βόρειας Λέσβου με τιμή παραγωγού στα 1,15 ευρώ. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος στην Λέσβο ακολουθεί τον «κανόνα» που λέει ότι διαμορφώνεται στα 2/3 της τιμής του πρόβειου γάλακτος.

Το παζάρι στην αγορά γάλακτος του νησιού συνεχίζεται και οι συνεταιρισμοί συνεκτιμούν κι άλλα στοιχεία όπως είναι: 1) ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής των κτηνοτρόφων από την τυροκομική επιχείρηση, 2) η τιμή που θα δώσει η κάθε τυροκομική επιχείρηση για το κατσικίσιο γάλα, 3)η πιθανή προκαταβολή που θα δοθεί στο συνεταιρισμό, 4) αν η τυροκομική επιχείρηση θα απορροφήσει το γάλα που θα παραχθεί τους καλοκαιρινούς μήνες ή όχι.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ