× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διακοπή των ψεκασμών για το δάκο λόγω καύσωνα

Οι εργασίες θα συνεχιστούν, την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει ο ένας εκ των δύο εργολάβων, Χαράλαμπος Παπαδέλλης, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη διαβροχή

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/6/2021

Διακοπή των ψεκασμών για το δάκο λόγω καύσωνα

Πριν μία εβδομάδα ξεκίνησαν οι πρώτοι ψεκασμοί στο πλαίσιο της πρώτης διαβροχής της δακοκτονίας στον ελαιώνα της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης, ένας εκ των δύο εργολάβων που εκτελούν το έργο των ψεκασμών, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συνεργεία με τα κλειδωμένα και τα εγκαταλελειμένα κτήματα.

«Οι πρώτοι ψεκασμοί ξεκίνησαν δειλά δειλά την περασμένη Παρασκευή στο Βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου, όπου κυριαρχεί η ποικιλία της Αδραμυτιανής ελιάς ο καρπός της οποίας ήταν μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες ποικιλίες στο νησί. Ακολούθησαν την Τρίτη τα υπόλοιπα συνεργεία στο υπόλοιπο νησί, ωστόσο σήμερα Παρασκευή ακολουθώντας τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης σταματήσαμε τους ψεκασμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών».

Η πρώτη διαβροχή κατά του δάκου, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Παπαδέλλη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όπως σημείωσε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα συνεργεία είναι τα λεγόμενα κλειδωμένα κτήματα τα οποία δεν μπορούν να ψεκαστούν και πολλές φορές αποτελούν εστία μόλυνσης και για όλη την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι εργάτες έχουν σαφείς οδηγίες να αφήνουν σημειώματα στα κλειδωμένα κτήματα, ενώ γίνεται προσπάθεια αναζήτησης και ενημέρωσης του ιδιοκτήτη σε περίπτωση επου είναι γνωστός στα χωριά που γίνονται οι ψεκασμοί. Κάποιες φορές οι ίδιοι οι παραγωγοί έρχονται σε επαφή μαζί μας και τότε οι εργάτες επιστρέφουν στην περιοχή, ακόμη και αν έχουν τελειώσει από εκεί, για να κάνουν τους σχετικούς ψεκασμούς. Γενικά γίνεται προσπάθεια να μην μένουν πολλά κτήματα χωρίς να ψεκαστούν διότι μετατρέπονται σε εκτροφεία δάκου».

Χαμένη παραγωγή

Αναφερόμενος ο Χαρ. Παπαδέλλης στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ελαιώνα της Λέσβου και τις εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή επισήμανε πως δυστυχώς αν και τα μηνύματα στην αρχή της ανθοφορίας ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, σήμερα φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι χάθηκε ένα μεγάλο μέρος του καρπού, είτε κατά την ανθοφορία είναι λίγο μετά την καρπόδεση. «Βρίσκομαι καθημερινά στους ελαιώνες, σημειώνει ο Χαρ. Παπαδέλλης και παρατηρώ με πολύ προσοχή όλες τις μεταβολές στα ελαιόδεντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι ελιές μετά την ανθοφορία είτε δεν δένουν για να γίνουν καρπός είτε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της άνοιξης, λίγο μετά την καρπόδεση καίγονται και πέφτουν στο έδαφος. Είναι ξακάθαρο ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι κλιματολογικές συνθήκες και οι μεταβολές του καιρού. Δυστυχώς οι ποικιλές ελιάς του νησιού μας δεν έχουν την απαραίτητη ανθεκτικότητα σε αυτές τις συνθήκες. Είναι ελαιώνες που φυτεύτηκαν πριν από 100 και πλέον χρόνια τότε που το κλίμα στην περιοχή ήταν αρκετά διαφορετικό».

Ανεβαίνει η τιμή του λαδιού

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης με την ιδιότητα του τυποποιητή και εμπόρου ελαιολάδου αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε, είχαμε μία κούρσα ανόδου στις τιμές του λαδιού, πλέον όπως έχουν σταθεροποιηθεί στα 2,70 ευρώ για τον άσσο. Σε ότι αφορά τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε πολύ καλές τιμές άνω των 3 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εκτιμούμε ότι γενικά η τιμή του λαδιού, θα παραμείνει τη φετινή χρονιά σε καλά επίπεδα και σε σημείο που θα μπορεί ο παραγωγός να βγάλει ένα καλό μεροκάματο».

Οι χρυσές διακρίσεις

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης, οι τυποποιητές και οι παραγωγοί του νησιού μας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρα και στις δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια που κερδίζουν σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς.

Η εταιρία του ίδιου του Χαράλαμπου Παπαδέλλη εξάλλου, στον πρόσφατο Διεθνή Διαγωνισμό του Λονδίνου κέρδισε χρυσό μετάλιο και σημαντικές διακρίσεις για τα ελαιόλαδα της. «Όλες αυτές οι διακρίσεις είναι σημαντικές, ανοίγουν πόρτες στην αγορά και βοηθούν σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα του προϊόντος».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ