× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πανεπιστημιακή σχολή και εστίες στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας;

Εξαγγελίες Κύτελη κατά την παραλαβή του άδειου δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ από τον υπουργό Μετανάστευσης- Τι θα γίνει το ΠΙΚΠΑ και ο Καρά Τεπές

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/5/2021

Πανεπιστημιακή σχολή και εστίες στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας;
φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας

«Το ΚΥΤ της Μόριας το οποίο κάηκε, γίνονται βήματα, θα αποδοθεί στους πολίτες της Λέσβου, και εκεί θα εγκατασταθούν πανεπιστημιακές σχολές, πανεπιστημιακές εστίες και βεβαίως ένα κομμάτι θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο, έτσι ώστε να αναβαθμίσει την κοινότητα που υπέστη δεινά και θα ωθήσει στην ανάπτυξη της Λέσβου» ήταν η δήλωση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, κατά την παραλαβή του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καταυλισμός είχε εκκενωθεί από τις 29 Απριλίου, ωστόσο σήμερα, Παρασκευή μετά τις 12.30 το μεσημέρι έγινε η επίσημη τελετή που μετέδωσε ζωντανά και το «Ν»: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» και καθώς ο δήμαρχος Μυτιλήνης δεν ανέφερε λεπτομέρειες για την πανεπιστημιακή σχολή που εξήγγειλε, εξετάζεται στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας να ανεγερθεί η σχολή Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στη Λέσβο. Ωστόσο δεν έχει γίνει κάποια πρόταση ακόμα από πλευράς δημοτικής Αρχής στο υπουργείο Μετανάστευσης για τη σχετική χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μυτιλήνης έχει επιχορηγηθεί ήδη με 10 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης, όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

Μαζί και με την εκκένωση των διαμερισμάτων φιλοξενίας του προγράμματος «ESTIA» στη Μυτιλήνη για τα οποία έχει εξαγγελθεί η εκκένωσή τους τον Νοέμβριο του 2021, στόχος είναι να παραμείνει μόνο το νέο ΚΥΤ στη θέση «Βάστρια», ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του οποίου θα προκηρυχθεί τον τρέχοντα μήνα, ώστε να κλείσει και το προσωρινό ΚΥΤ, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Στη θέση του ΠΙΚΠΑ, που εκκενώθηκε το 2020, επιδίωξη του κ. Κύτελη, όπως είπε είναι να εγκατασταθούν παιδικές κατασκηνώσεις και αθλοπαιδιές- και στη δημοτική δομή του Καρά Τεπέ να αποκατασταθεί το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σε συνδυασμό με αθλοπαιδιές για τους δημότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχε προηγηθεί, από 13.04.2021 ως 29.04.2021, η επιχείρηση μεταφοράς 697 διαμενούντων αιτούντων άσυλο, 159 στην ενδοχώρα και 538 διαμένοντες στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι.

Ο υπουργός Μετανάστευσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο δυσανάλογο βάρος που σήκωσαν τα 5 νησιά του Αιγαίου «στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε στόχο πρώτον τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερο των περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες». Τόνισε ότι τους τελευταίους 12 μήνες η μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο είναι 93%: Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο 12μηνο, το τρέχον 12μηνο οι αφίξεις ήταν 2.200. Και αντί να υπάρχουν 22.000 διαμένοντες στη Λέσβο, υπάρχουν 7.200. Μάλιστα σχολίασε ότι και πάλι δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός.

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη και του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων κ. Ευάγγελου - Απόστολου Κωνσταντίνου, ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης παρέδωσε το χώρο της δημοτικής δομής Καρά Τεπέ, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης 

Η Υπατη Αρμοστεία

Από το γραφείο Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Θοδωρής Αλεξέλλης αναφέρθηκε στο «Ν» με θέρμα λόγια για ι το Δήμο Μυτιλήνης, το δημοτικό προσωπικό και τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς που έδρασαν στον Καρά Τεπέ για τη γόνιμη συνεργασία κατά τα τελευταία 6 χρόνια και για τη συμβολή τους στη δημιουργία μιας ανθρώπινης και αξιοπρεπούς δομής φιλοξενίας για τις πιο ευάλωτες οικογένειες αιτούντων άσυλο που κατέφτασαν στη Λέσβο από τα μέσα του 2015.

Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι το κλείσιμο του Καρά Τεπέ, θα έπρεπε κατά την ΥΑ να γίνει κατόπιν της κατασκευής του νέου, προτεινόμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, ή της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για τις ευάλωτες οικογένειες στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι. Εν τούτοις η ΥΑ συνδράμει εντατικά, μαζί με τις ελληνικές αρχές, για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και εγκατάστασης των οικίσκων του πρώην καταυλισμού (έχουν μεταφερθεί 54 έως αυτή τη στιγμή) προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κατάλληλους χώρους οι ευάλωτοι άνθρωποι, αντί για σκηνές.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος