× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταπολέμηση του άγχους σε καιρούς πανδημίας!

Παρατήρηση πουλιών στην πόλη

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 9/1/2021

Καταπολέμηση του άγχους σε καιρούς πανδημίας!

Το 2020 τελεείωσε και όλοι μας σκεφτόμαστε ότι πρέπει να φύγει και να μην ξανάρθει, καθώς με την πανδημία του Covid-19 ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές, χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετώπισαν τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων, που χρησιμοποιήθηκε ως το βασικό μέτρο περιορισμού της πανδημίας, μας έκλεισε στα σπίτια μας και περιόρισε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. Η μετακίνηση-6, για σωματική άσκηση, μας έδωσε το δικαίωμα στην άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, για λίγο τρέξιμο, ποδήλατο ή πεζοπορία και χρησιμοποιήθηκε από όλους μας για να νιώσουμε καλύτερα.
Η εξέλιξη της πανδημίας ήταν φυσικό να γεμίσει όλους με άγχος, ένα αίσθημα ανησυχίας και νευρικότητας, που φυσικό είναι να προκαλείται σε τέτοιες καταστάσεις.
Ποια είναι όμως η καλύτερη, ανέξοδη και ευκολότερη τεχνική για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες; Μα φυσικά, η επαφή με τη φύση.
Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και μια 30λεπτη επαφή με τη φύση μπορεί να μειώσει σημαντικά την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Και για να το κάνουμε αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε τα βουνά. Ακόμα και περπατώντας σε ένα πάρκο της γειτονιάς μας ή σε ένα άλσος όπως αυτό της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη, η επαφή με τη φύση μπορεί να είναι ευεργετική.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το πράσινο χρώμα της φύσης έχει ευεργετικές ιδιότητες για την χαλάρωση και αποφόρτιση που όλοι χρειαζόμαστε. Εάν θέλουμε να συνδυάσουμε την επαφή μας με τη φύση με ένα χόμπι μπορούμε να σκεφτούμε την παρατήρηση πουλιών, το birdwatching, μια δραστηριότητα που ενθουσιάζει και τα παιδιά και μπορεί να μας προσφέρει πολύ ωραίες στιγμές ακόμα και μέσα στην πόλη!
Για να απολαύσεις τα πουλιά ουσιαστικά δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να τα δεις ή να τα ακούσεις. Εάν έχεις κάποιον εξοπλισμό, όπως τα κυάλια ή μια φωτογραφική μηχανή, για να τα δεις από πιο κοντά είναι ακόμα καλύτερα. Εάν αρχίσει να το ψάχνεις λίγο παραπάνω, μπορεί να βρεις πιο πουλί παρατήρησες σε κάθε έξοδο σου, συμπληρώνοντας μια λίστα παρατηρήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός βιβλίου-οδηγού ή πιο απλά αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Και θα ρωτήσει κανείς, μα καλά μπορούμε να δούμε πολλά πουλιά στην πόλη μέσα στο χειμώνα; Φυσικά και μπορούμε, απλά θα πρέπει να είμαστε λίγο παρατηρητικοί. Εκτός από τα Περιστέρια, τα Σπουργίτια, τις Κάργιες ή τις Κουρούνες, που εύκολα μπορεί να αναγνωρίσουμε όλοι μας, υπάρχουν και αρκετά άλλα πουλιά στην πόλη μας.
Πρώτα απ’ όλα ο Κοκκινολαίμης, το γιαννέλι μας, ο καλογιάννος για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αναφέρεται και στο ποίημα του Γ. Δροσίνη
«Στης λυγαριάς τ` ολόξερο κλαδί
του φθινοπώρου φτωχικό παιδί,
ο καλογιάννος πρόσχαρος προβάλλει,
με λόγια ταπεινά και σιγανά.
Μικρός προφήτης, φτερωτός μηνά
την άνοιξη, που θα γυρίσει πάλι.»
Θα δούμε και τη Λευκοσουσουράδα, αεικίνητη να μην σταματά να τρέχει και να κουνά με τον χαρακτηριστικό τρόπο την ουρά της, όταν εμφανίζεται το φθινόπωρο στα πάρκα της πόλης μας. Οι σουσουράδες είναι εντομοφάγες και θα τις βρούμε σε παρτέρια, πεζοδρόμια με γρασίδι ακόμα και στο στάδιο μέσα να τρέχουν νευρικά για να βρουν την τροφή τους. Η πολύ όμορφη εμφάνιση και η κινητικότητα της σουσουράδας έκαναν τον λαό να την ταυτίζει με τις όμορφες και ζωηρές κοπέλες σε πολλά τραγούδια της παράδοσης μας.
Άλλοι χειμερινοί επισκέπτες είναι οι δύο παπαδίτσες, η Γαλαζοπαπαδίτσα και ο Καλόγερος. Ο Καλόγερος έχει χαρακτηριστικό μαύρο κεφάλι, η Γαλαζοπαπαδίτσα γαλάζιο αλλά το πολύ όμορφο κίτρινο χρώμα που έχουν και οι δύο τα κάνουν πολύ ξεχωριστά για κάθε παρατηρητή της φύσης. Όλο το χρόνο στην Ελλάδα, μπορούμε να τα δούμε κοντά στην πόλη, στα δέντρα της γειτονιάς μας, κυνηγώντας έντομα για να τραφούν.
Άλλο ένα πολύ όμορφο πουλί που μπορούμε να δούμε στην πόλη μας είναι ο Καρβουνιάρης, με μαύρο κεφάλι ο αρσενικός και χαρακτηριστικά μεγάλη πορτοκαλί ουρά. Χειμερινός επισκέπτης, θα τον δούμε σε πάρκα και τους λόφους γύρω από την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Εάν είμαστε τυχεροί, μπορεί να δούμε ή ακόμα καλύτερα να ακούσουμε, μια Καρδερίνα. Πολύ όμορφο πουλί, με κόκκινο κεφάλι, που μοιάζει σαν φέσι και γι’ αυτό παλιότερα ο λαός την έλεγε τουρκοπούλα. Οι Καρδερίνες είναι ωδικά πτηνά και γι’ αυτό κινδυνεύουν με αιχμαλωσία, πράξη παράνομη που πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφτεί. Οι Καρδερίνες τρώνε σπόρους αγκαθιών αλλά και σκουλήκια, και ζουν συνήθως ομαδικά σε σμήνη, οπότε συχνά θα δούμε πολλές μαζί πάνω σε κάποια αγκάθια να τσιμπάνε το γεύμα τους.


Τέλος άλλο ένα πουλί που μπορούμε να δούμε μέσα στο χειμώνα στην πόλη είναι ο Σπίνος, μικρόσωμο ωδικό πουλί που μοιάζει με σπουργίτι αλλά έχει χαρακτηριστικό γαλάζιο στο φτέρωμα του και άσπρα μπαλώματα στις φτερούγες.
Η επαφή με τη φύση, η παρατήρηση πουλιών ακόμα και μέσα στην πόλη είναι μια πολύ καλή διέξοδος στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Δοκιμάστε το, είμαι σίγουρος ότι θα αποζημιωθείτε!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρώτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη