× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέες προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα για την Αναστασία Αντωνέλλη

Ήδη προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων για την ανάδειξη των προϊόντων ενώ ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση με καθυστέρηση ωστόσο, του ελέγχου στα σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/4/2024

Νέες προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα για την Αναστασία Αντωνέλλη

Συνολικά στο έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στον πρωτογενή τομέα των νησιών μας αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η  κ. Αντωνέλλη  μιλώντας για την μετακίνησή της από την αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και την αντιπεριφέρεια Οικονομικών στην αντιπεριφέρεια Πρωτογενή Τομέα σημείωσε ότι ήταν κάτι που η ίδια το ζήτησε από τον Περιφερειάρχη. Όπως σημείωσε η ίδια προέρχεται από οικογένεια αγροτών και γνωρίζει τις αγωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας, ήθελε λοιπόν να προσφέρει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτόν τον τομέα. «Η ενημέρωση για τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς μου που είναι η Αγροτική οικονομία, η διεύθυνση κτηνιατρικής και η αλιεία έγινε τον πρώτο μήνα της ανάληψης των καθηκόντων. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη και στήριξη της αγροτικής οικονομίας των νησιών μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της αναφερόμενη στα Ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 1η Απριλίου η διαδικασία ελέγχου των Αιτήσεων για το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Η κ. Αντωνέλλη παραδέχθηκε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, πρόσθεσε όμως ότι χρειάστηκε πολύ προσπάθεια από την πλευρά της υπηρεσίας η οποία αντιμετωπίζει όπως όλες άλλωστε σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης.

Σε κάθε περίπτωση η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται άμεσα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης με τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί είναι 9,94 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αναστασία Αντωνέλλη στα ζητήματα που αφορούν τη Λέσβο και τον ελαιώνα της ο οποίος λόγω της κλιματικής αλλαγής για πολλοστή χρονιά εμφανίζει φαινόμενα ακαρπίας.

Όπως τόνισε το ζήτημα δεν αφορά μόνο το νησί μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη αφού οι αλλαγή του κλίματος έχει επηρεάσει ολόκληρη τη Μεσόγειο και τις χώρες που παράγουν ελαιόλαδο, άλλωστε πρόσθεσε η υψηλή τιμή του προϊόντος αποτελεί απόρροια αυτής της κατάστασης.

Πλέον σημείωσε με δεδομένο ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί πυλώνα της κοινωνίας και εθνικό ζήτημα η κυβέρνηση και η πολιτεία οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση εφαρμογής πολιτικών οι οποίες θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και θα ανακουφίσουν τους αγρότες μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για το ζήτημα της δακοκτονία η Αναστασία Αντωνέλλη, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά οι οποίες αδιαφορούν για το θέμα και έχουν αφεθεί στην εφαρμογή ενός πλαισίου  του 1960 που πλέον δεν ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες της εποχής μας. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν σημαντικά τεχνολογικά μέσα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη φυτοπροστασία του ελαιώνα από το δάκο ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται. Παράλληλα η Αναστασία Αντωνέλλη αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δίνει επαρκή χρηματοδότηση για την δακοκτονία με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η Περιφέρεια να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες δαπάνες.

Ειδική αναφορά έκανε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα στην υλοποίηση μέσα από το πρόγραμμα «Τρίτσης» ενός σημαντικού προγράμματος το οποίο συνδέει την αγροτική παραγωγή και την ανάδειξη των προϊόντων των νησιών μας με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. «Υλοποιούμε ήδη μια πρόταση 1.299.000 ευρώ η οποία σχετίζεται με την ανάδειξη των προϊόντων από το χωράφι ως το τραπέζι καθώς και η γαστρονομία τα ήθη και τα έθιμα γύρω από αυτό.

Παράλληλα έχουμε υποβάλλει πρόταση στο INTERREG που είναι διακρατικό πρόγραμμα για να συνεργαστούμε με άλλες χώρες σε ανάλογες δράσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη η Αναστασία Αντωνέλλη στα ζητήματα κτηνοτροφίας και οστρακαλιείας που συνδέονται με την διεύθυνση Κτηνιατρικής σημείωσε ότι παρά την όποια υποστελέχωση της υπηρεσίας οι εργαζόμενοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων και των αλιέων, πραγματοποιώντας ελέγχους και όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Η αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενη στα προβλήματα που προέκυψαν στον κόλπο Καλλονής αλλά και τα διαχρονικά αιτήματα των αλιευτικών συλλόγων για τη μη εγκατάσταση μονάδων οστρακαλιείας στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής σημείωσε ότι η Περιφέρεια είναι στο πλευρό των αλιευτικών συλλόγων συζητά μαζί τους τα όποια προβλήματα δημιουργούνται και πάντα λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των ανθρώπων του μεροκάματου αλλά και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στον κόλπο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους