× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για διαφορετικές ανάγκες μας το κάθε ένα και όλα αγαπημένα μου

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 25/11/2023

Βιβλία για διαφορετικές ανάγκες μας το κάθε ένα και όλα αγαπημένα μου

Το σπιρτόκουτο, της Δέσποινας Λιαράκου, είναι ένα από αυτά τα βιβλία που έχουν μπει στο ράφι με τα αγαπημένα μου βιβλία! Αρχικά λίγο ο τίτλος, λίγο το θέμα, λίγο η εικονογράφηση της Γιώτας Κοκκόση, επέλεξα να το διαβάσω και το ξεχώρισα! Τα κουτάκια και τα συρταράκια του μυαλού μας πάντα με απασχολούσαν! Τι κρατάμε , τι πετάμε, τι μοιραζόμαστε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας ανοίξουμε το βιβλίο μαζί με τα παιδιά μας και το σπιρτόκουτο της Λιαράκου, και συζητήσεις όμορφες μαζί τους, μετά την ανάγνωση του. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

Περιγραφή: Ένα σπιρτόκουτο κι ένα τζιτζίκι, κάποιο απομεσήμερο καλοκαιριού, γίνονται τυχαία παιδικό παιχνίδι. Μπορεί άραγε κανείς να κλείσει κι άλλα πράγματα σ’ ένα τόσο μικρό κουτάκι; Η ηρωίδα αυτής της ιστορίας κλείνει στο δικό της τα πιο απίθανα πράγματα, αυτά που της αρέσουν πολύ κι άλλα που μπορεί να μην της αρέσουν ιδιαίτερα. Όταν όμως το σπιρτόκουτό της γεμίσει και δεν ανοίγει πια, δεν ξέρει τι να κάνει… Μια μικρή ιστορία για όλα αυτά που κρύβουμε μέσα μας και νιώθουμε καλύτερα όταν τα εκφράζουμε.

Χόρεψε μαζί μου, της Χριστίνας Αποστολίδη, ( Έπαινος Διαγωνισμών Γ.Λ.Σ. 2021, τυχαίο δεν είναι φυσικά), για παιδιά από 11 ετών. Αγοράστε το στο παιδί σας, διαβάστε το και εσείς! Θα βοηθήσει και εκείνο και εσάς να συνειδητοποιήσετε και με αυτή την ευκαιρία ότι, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό και σπουδαίο από το να βρει ένα πλάσμα τον δρόμο του! Αυτό που κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο! Αν μάλιστα έχει μέσα του το καλό ‘μικρόβιο’ του καλλιτέχνη, βοηθήστε το να ανθήσει και όχι να μαραθεί! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Για πρώτη φορά στη ζωή μου, ξέρω τι θέλω να κάνω: να χορεύω. Η μαμά απλώς θα πρέπει να το αποδεχτεί. Να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίρνει όλες τις αποφάσεις για μένα, δεν μπορεί να ελέγχει τα όνειρά μου. Τα βράδια, όταν κλείνω τα μάτια, το μόνο που βλέπω είναι τον εαυτό μου πάνω σε μια σκηνή. Και κάτω, κάπου ανάμεσα στους θεατές, είναι πάντα ο Άρης και μου χαμογελά.

Τέσσερις εποχές και ένα όνειρο, χαϊκού για παιδιά, της Στέλλας Τσίγγου, είναι η πρώτη συγγραφική δουλειά μιας γυναίκας που έχει μάθει να χειρίζεται τον λόγο με παραμυθένιο τρόπο! Αφού είναι αφηγήτρια παραμυθιών. Η συλλογή έχει διακριθεί με έπαινο στον 64 Διαγωνισμό Ποίησης της Γ.Λ.Σ. Η όμορφη εικονογράφηση είναι του Γιώργου Χατζηαγόρου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Καλοκαίρι του 2023 από τις εκδόσεις Τεχνοδρόμιον, το οποίο έχει ανοίξει στην Κύπρο, πολλούς δρόμους τέχνης! Αναζητήστε το !

Περιγραφή: Ψηφίδες λόγου σαν σποράκια για να φυτρώσει στις καρδιές των παιδιών η αγάπη για την ποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καφετούλης, ο υπέροχος φίλος μου, της Γεωργίας Αριστείδου Θεμιστοκλέους, για φιλόζωους και μη, μάλιστα διαβάζοντάς το μπορεί και να γίνουν! Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της, σε φυσικό πρόσωπό αλλά κυρίως στον καλύτερο φίλου του ανθρώπου, που είναι ο σκύλος! Πράγμα που γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι έχουμε την τύχη να ζούμε με έναν τετράποδο φίλο!

Το ενδιαφέρον προς ένα εγκαταλειπόμενο σκυλάκι, που γίνεται στην πορεία αγάπη, φροντίδα, ευθύνη και χαρά μα και πόσο αλλάζει αυτή η σχέση την ζωή τους, αποτελεί την πυρηνική θεματολογία του βιβλίου. Είναι το τρίτο της βιβλίο για παιδιά, και για τρίτη φορά εικονογραφεί για εκείνη η ταλαντούχα και βραβευμένη Βιβή Μαρκάτου! Μια μητέρα η κορούλα της και οι σύγχρονες αναζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι περιπέτειες τους , αποτελούν την βασική θεματολογία της συγγραφέως! Η αγάπη για την φύση και στα θαύματα της αγάπης γενικότερα!

Περιγραφή: Νέες περιπέτειες περιμένουν την Ελένη και την μητέρα της με τον ερχομό ενός αναπάντεχου τετράποδου φίλου. Γνωρίστε τον Καφετή, τον πιο τρυφερό ήρωα που θα σας κλέψει την καρδιά! Πότε όμως και πώς θα έρθει στη ζωή της Ελένης; Αυτό θα το μάθετε διαβάζοντας αυτήν την ιστορία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Χριστούγεννο, της Μαρίας Λοϊζίδου, με την υπέροχη εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, μας πάει προς της ζεστές ιστορίες που γλυκαίνουν τις ψυχές μικρών και μεγάλων. Ένα τέτοιο παραμύθι είναι τούτο! Για παιδιά από 4 ετών, και για όλες τις ηλικίες θα έλεγα, αφού έρχεται να μας θυμίσει πιο είναι το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων! Το νόημα του στις ζωές μας, που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας! Διαβάστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Περιγραφή: Η ιστορία του Χριστούγεννου γεννήθηκε στην χούφτα ενός μικρού χεριού. Κάποιοι λένε πως έμοιαζε με λάμψη, κάποιοι με μελωδία, μα όλοι συμφωνούν πως το Χριστούγεννο ανέδιδε ζεστασιά. Μέχρι που στην πόλη έφτασαν καινούρια πράγματα, τα καινούρια πράγματα έφεραν καινούριες συνήθειες και το Χριστούγεννο δεν το θυμόταν πια κανείς. Σχεδόν κανείς… ώσπου απλώθηκε ένα βαθύ, πυκνό, σκοτάδι. Μπορεί η ευχή ενός παιδιού να ξυπνήσει ξανά τη δύναμη του Χριστούγεννου;Μια ιστορία για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Αγίων Αντάμωση στη Σεβάστεια, Ο Άγιος Βλάσιος και οι Άγιοι πέντε Μάρτυρες, ιστορικό διήγημα, της Βλασίας Μιχαηλίδου-Τριπολιτάκη, ένα διαφορετικό βιβλίο για να γνωρίσουμε βίους αγίων, ένα βιβλίο όπου συναντάμε την λογοτεχνία να μπλέκεται με τον τρόπο της συγγραφέως με την ιστορία και την θεολογία! Μιας και πλησιάζουμε στις μέρες των γιορτών, της ελπίδας και της αγάπης είναι ένα δώρο ιδανικό!

Η εξαιρετικά ταιριαστή εικονογράφηση του βιβλίου είναι του ζωγράφου Σπύρου Ζαχαρόπουλου! Το βιβλίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νάμα.
Περιγραφή: Η δράση του ιστορικού διηγήματος εκτυλίσσεται στη ρωμαιοκρατούμενη ανατολική Μ. Ασία (Πόντο και Καππαδοκία) τον 3ο και 4ο μ. Χ. αιώνα. Ταχύτατες αλλαγές σημειώνονται, με εξέχουσα την επικράτηση του Χριστιανισμού, που πρόκειται να μετασχηματίσει τον κόσμο πνευματικά και πολιτικά.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ