× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα και την μυθολογία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 18/11/2023

Βιβλία εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα και την μυθολογία

Στο σημερινό αφιέρωμα για όλες της ηλικίες τα δικά μου λόγια θα είναι περιορισμένα! Άλλωστε τα βιβλία που σας προτείνω σήμερα μιλάνε από μόνα τους! Ότι έχει να κάνει με μυθολογία αγγίζει όλους μας, αιώνες τώρα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θεοί του Ολύμπου με αναδιπλούμενες εικόνες! Μια πραγματικά υπέροχη σειρά βιβλίων που σίγουρα θα αρέσει στα μικρά παιδιά από 4 ετών και πάνω! Το είδα να συμβαίνει με παιδιά 4, 6, 8 και 9 ετών. Μη ξεχνάμε ότι η μυθολογία μας αρέσει σε όλες τις ηλικίες! Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν, Οι άθλοι του Ηρακλή, Η Οδύσσεια, Αρχαία μνημεία, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Κείμενα Μαρία Παπαδημητρίου, εικονογράφηση Ανδριάνα Ρούσου.
Περιγραφή: Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν πολλούς θεούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον μύθο, ζούσαν στην κορυφή του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Οι κυριότεροι θεοί του ήταν δώδεκα, έξι γυναίκες και έξι άντρες. Γνωρίστε τους σε αυτό το μαγευτικό βιβλίο με εικόνες που «ζωντανεύουν»!

Τα αστέρια στη μυθολογία, από την σειρά Γνωρίζω την μυθολογία, με 13 βιβλία για την ώρα και τις εκδόσεις Μίνωας. Συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα. Εικονογράφηση Θάνος Τσίλης, Μιχάλης Κυλάκος. Πολύ προσεγμένη έκδοση, αξίζει να αποκτήσει κανείς όλη την σειρά για την παιδική του βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Ο νυχτερινός ουρανός είναι μαγευτικός, με άστρα κεντημένος και τόσο φωτεινός!Ο άνθρωπος από παλιά χρειαζόταν τη βοήθειά του, για να ταξιδέψει, να σπείρει, να διαφεντεύσει τα πρόβατά του.Μύθους, θρύλους και παραβολές τα άστρα αφηγούνται και κάτω από το παρήγορο φως τους οι άνθρωποι κοιμούνται.

Άρης …από το Αρίσταρχος, ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να μας ταξιδέψει! Άλλωστε ένα μεγάλο, μαγικό και διασκεδαστικό ταξίδι στον χρόνο, στον χώρο, και στην μυθολογία, με οδηγό την αστρονομία, κάνουν και οι ήρωες της ιστορίας της Αθηνάς Νταναβάρα και της Πολύμνιας Σιούρλα. Δασκάλες και οι δύο, ξέρουν πολύ καλά, τι αρέσει στα παιδιά, και συνδυάζουν με τον δικό τους τρόπο την μάθηση με την ψυχαγωγία. Η εικονογράφηση είναι της Βιβής Μαρκάτου, που καταφέρνει για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει ευχάριστα! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Ο Άρης… από το Αρίσταρχος, η Αθηνά και η Πολύμνια, με αφορμή ένα αναπάντεχο δώρο, ξεκινούν ένα εκπληκτικό, διαπλανητικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του διαστήματος όπου ανακαλύπτουν και μας αποκαλύπτουν τα μυστήρια του ουρανού! Ένα μικρό λάθος, όμως, ανατρέπει τα σχέδιά τους και τους οδηγεί σε μια μεγάλη, απροσδόκητη περιπέτεια, πίσω στον χρόνο… Σε ποια εποχή μεταφέρονται και ποιους συναντούν; Τι καινούριο ανακαλύπτουν για τα αστέρια; Πώς θα καταφέρουν τελικά να επιστρέψουν στο σπίτι τους; Ένα πραγματικά φανταστικό ταξίδι ή μήπως ένα φανταστικά πραγματικό ταξίδι… στον χώρο και στον χρόνο; Μια συναρπαστική περιπέτεια στο διάστημα και όχι μόνο, που αξίζει να διαβάσετε!

Η φλογέρα που έλεγε την αλήθεια, της Ευρύκλειας Καραγιαννίδου, σε εικονογράφηση του Γιάννη Νάκα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Όλα ξεκινούν από μια επίσκεψη σε ένα μουσείο! Ένα παραμύθι από αυτά που μου αρέσουν ιδιαίτερα, μιας και πρόκειται για ένα από εκείνα που αναπηδούν από τις παιδικές μας μνήμες! Παντρεύονται με τις διηγήσεις των προγόνων μας και στοιχεία που προσθέτουμε εμείς οι συγγραφείς στην ιστορία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε τούτο το βιβλίο. Κάτι θα σας θυμίσει! Κάτι θα σας διδάξει! Διαβάστε το!

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα παραμύθι που αποτελεί δώρο ζωής για την ψυχή του ανθρώπου και κυρίως του μικρού παιδιού. Είναι ένας ύμνος για τις αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αγάπης. Η συγγραφέας, όταν ήταν μικρή, το άκουγε από τη γιαγιά της, η οποία το είχε ακούσει σε μια τάξη του δημοτικού σχολείου, το 1939. Ο Άρης προστέθηκε στην ιστορία από τη συγγραφέα. Ήταν το αγαπημένο της σκυλάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αληθινή Ιστορία, Λουκιανού, διασκευή Κατερίνα Δημόκα, η εικονογράφηση εξαιρετική και ταιριαστή με το χιούμορ του συγγραφέα, από την Πετρούλα Κρίγκου! Από τον 2ο αι. μ. Χ., μια ιστορία απίθανη, και άξια να αγαπηθεί ανά τους αιώνες!
Αναζητήστε το βιβλίο τούτο! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 9 ετών και για όσους νιώθουν παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας θα έλεγα! Ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη μας.

Περιγραφή:Απίθανες περιπέτειες, μοναδικές! Ιπτάμενα καράβια, κρασοπόταμα, ντέρμπι Ήλιου & Φεγγαριού, εξωγήινοι με μάτια που μπαινοβγαίνουν και αυτιά πλατανόφυλλα, κρουαζιέρα στο στομάχι ενός κήτους, ένας καπετάνιος σουβλάκι, συγκρουόμενα νησιά, φλεγόμενοι γίγαντες κι άλλα απίστευτα, σε μια διασκευή για νεαρούς αναγνώστες, που μεταφέρει το χιούμορ του Λουκιανού στην εποχή μας.

Όσα δεν γνωρίζατε για την αρχαία Ελλάδα, ήρθε η ώρα να τα γνωρίσουμε μέσα από το εξαιρετικό τούτο πόνημα των Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη, Έκτορα Χόρτη. Μην σας προβληματίσει ο όγκος, ίσως και η ευρεία θεματολογία του βιβλίου, διαβάζεται πραγματικά πολύ ευχάριστα! Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν εξίσου ενδιαφέροντα ιστορικά βιβλία, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τα οποία κυκλοφορούν και σε e-book.

Περιγραφή: «Θεμιστόκλειο» χιούμορ: Ο Θεμιστοκλής, για τον μικρό του γιο, στον οποίο είχε μεγάλη αδυναμία η γυναίκα του, έλεγε: «Ο γιος μου έχει τη μεγαλύτερη δύναμη μεταξύ όλων των Ελλήνων, γιατί τους Έλληνες κυβερνούν οι Αθηναίοι, τους Αθηναίους εγώ, εμένα η γυναίκα μου και αυτήν ο γιος της»! Όταν μιλάει το κρασί...: Ο Φίλιππος Β΄ φαίνεται ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τη συμβίωσή του με την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Αλέξανδρου, και παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα. Στο συμπόσιο που ακολούθησε, ο θείος της νύφης Άτταλος, ενώ ήταν μεθυσμένος, ευχήθηκε στον Φίλιππο να αποκτήσει από τον γάμο του με την Κλεοπάτρα έναν νόμιμο διάδοχο. Τότε ο Αλέξανδρος, που ήταν παρών, του πέταξε έξω φρενών ένα ποτήρι, λέγοντάς του: «Κι εγώ, ανόητε, σου φαίνομαι ότι είμαι νόθος;». Ο Φίλιππος, τότε, σηκώθηκε και τραβώντας το ξίφος του επιχείρησε να επιτεθεί στον Αλέξανδρο. Μεθυσμένος, όμως, καθώς ήταν, παραπάτησε και έπεσε κάτω. Κι ο Αλέξανδρος, περιφρονητικά, είπε: «Θαυμάστε έναν βασιλιά που ετοιμάζεται να περάσει από την Ευρώπη στην Ασία, αλλά δεν μπορεί να διαβεί από ανάκλιντρο σε ανάκλιντρο»!

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται κείμενα τα οποία προέρχονται κυρίως από αρχαίες πηγές και εστιάζουν σε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις που δεν βρίσκονται πάντοτε στα σύγχρονα βιβλία της Αρχαίας Ιστορίας. Πολλά από αυτά έχουν ανεκδοτολογικό χαρακτήρα και παρουσιάζουν το εντυπωσιακό, το περίεργο, το απροσδόκητο, ακόμη και το ευτράπελο, με τρόπο απλό και κατανοητό.

Σαν Μήδεια, του Μάνος Κοντολέων, μυθιστόρημα. Πόσο χαίρομαι για τούτο το βιβλίο και για όλα τα βιβλία του που βάζουν τα πράγματα στην θέση τους! Και πόσο ωραία τα βάζει στην σωστή τους διάσταση, και τούτη τη φορά ο Μάνος Κοντολεών.
Πόσο παρεξηγημένη και αδικημένη η δόλια η Μήδεια! Οι θεατρολόγοι το ξέρουμε δα καλά, και οι ηθοποιοί, που μας έτυχε να υποδυθούμε την Μήδεια και κάναμε τις προσεγγίσεις και τις αναγκαίες αναλύσεις μας πάνω στον ρόλο!
Εσείς δεν έχετε παρά να διαβάσετε το μυθιστόρημα που σας προτείνω, και δεν θα ξαναδείτε με τα ιδία μάτια την Μήδεια! Θυμίζω με την ευκαιρία ότι, ο συγγραφέας έχει καταπιαστεί σε άλλα του μυθιστορήματα τόσο με την Κασσάνδρα, όσο και με την Κλυταιμνήστρα! Όλα τούτα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκης!

Περιγραφή: «Σαν Μήδεια!» λένε. Αλλά ποια ήταν η Μήδεια; Ναι, ξέρω!
Γνωστή τόσους αιώνες τώρα για εκείνες τις μέρες που βρέθηκε πρόσφυγας στην Κόρινθο, που ο Ιάσονας την εγκατέλειψε και εκείνη για να τον εκδικηθεί σκοτώνει τα δυο παιδιά τους. Τα πιο πριν γεγονότα της ζωής της ίσως ελάχιστοι και ελάχιστα τα γνωρίζουν. Εντάσσονται όλα σχεδόν στην εξιστόρηση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, που σημαίνει πως έχουν να κάνουν με τα σχέδια του ίδιου του Ιάσονα και τη βοήθεια που η Μήδεια του προσέφερε. Βοηθός εκείνου η ίδια, ασπίδα προστασίας του.

Ποιες, όμως, οι δικές της σκέψεις; Ποια τα δικά της όνειρα; Μια γυναίκα που παίρνει απάνω της τη ρετσινιά της σατανικής μάγισσας για να εξυπηρετήσει τον εραστή της και που στη συνέχεια βάφει τα χέρια της με το αίμα των παιδιών της για να εκδικηθεί τον προδότη του έρωτά της.Παιδοκτονία για λόγους ερωτικής εκδίκησης.Δε με έπειθε αυτή η ερμηνεία.Κι έτσι αποφάσισα να διαβάσω με άλλη ματιά μια παλιά ιστορία και στη συνέχεια να γράψω το μυθιστόρημα μιας κάπως διαφορετικής γυναίκας.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ