× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που πρόσφατα κυκλοφόρησαν από Λέσβιες συγγραφείς

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 19/8/2023

Βιβλία που πρόσφατα κυκλοφόρησαν από Λέσβιες συγγραφείς

Σήμερα σας συστήνω, δύο βιβλία ένα ενηλίκων και ένα για παιδία, δύο κυριών από την Λέσβο! Με αγάπη προς τους ντόπιους συγγραφείς, ιδικά τους πρωτοπαρουσιαζόμενους στο ευρύ αναγνωστικό κοινό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου, του πρώτου μυθιστορήματος της Πόπης Κλειδαρά, με τον υπότιτλο «Αντέχεις να ανακαλύψεις την αλήθεια;», που μας προϊδεάζει για το ότι πρόκειται για περίπλοκη και σκληρή ιστορία! Βρήκα ενδιαφέρουσα την γραφή της, μα και την πλοκή της υπόθεσης και σας το παρουσιάζω!

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Όποιος βρει αυτές τις σημειώσεις βαφτίζεται εχθρός µου, γιατί θα «δει» σ’ αυτές εσένα που σ’ έχω µόνο για µένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας τρόφιµος του «Άλµπατρος», µιας δοµής Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στο νησί της Κράµου, ξεκινά να γράφει πρώτη φορά για πρόσωπα και όλη η ιστορία µοιάζει να είναι αληθινή. Πήγε χαµένη τελικά η ζωή του; Τι ήταν αυτό που τον αποδιοργάνωσε, που τον έκανε να «χαθεί» και τι είναι αυτό που θα τον κάνει να ενώσει τα σπασµένα κοµµάτια του;
Μια αγάπη, η µοναδική της ζωής του, φαίνεται πως τον περιµένει ακόµα εκεί, στη στροφή της ζωής, στο άνοιγµα της µοίρας. Πόσα αντέχει να θυµηθεί; Κι αν µέσα στις µνήµες του εµφανιστεί ένα παιδί λουσµένο στο αίµα; Τότε πόσα «γιατί» θ’ ακουστούν, πόσα «όχι». Ποιος θα αναλάβει να πει τη συνέχεια τότε;
Μια ιστορία βίας, πόνου και κάθαρσης, σφιχτοδεµένη και καθηλωτική από την πρώτη µέχρι την τελευταία λέξη.

Ας σημειωθεί ότι, έχουν προηγηθεί δύο ποιητικές της συλλογές («Λόγια της Άμμου» και «Ρέουσα Σιωπή»). Όλα της τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πηγή.Καλοδιάβαστα να είναι και τα τρία! Καλοτάξιδο το μυθιστόρημα της!

Ο κυρ Πλάτανος και ο Ξυλοκόπος- Mister Plane Tree and the Woodsman, είναι ο τίτλος του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου,( σε ελληνικά και αγγλικά), η πρώτη συγγραφική προσπάθεια που αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας η διδάσκουσα πληροφορική και αγγλικά στον δικό της χώρο Ελένη Χατζημανώλη Χαραλάμπους, η εικονογράφηση είναι των παιδιών και κάποιον μαθητών της και κυκλοφορεί από της εκδόσεις Διάνοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιλαμβάνει δε εκπαιδευτικό υλικό! Θυμίζει τα φυλλάδια που κάνουν φωτισμένοι δάσκαλοι για την κατανόηση του μαθήματος! Κάπως έτσι άλλωστε φαίνεται ότι δημιουργήθηκε και τούτο το επίκαιρο θεματικά βιβλιαράκι! Η ιστορία έχει να κάνει με ένα ξυλοκόπο, που καταφέρνει ένας γέρο πλάτανος να τον πείσει να μην τον κόψει, και από παρά λίγο ‘φονιάς’ του να γίνει υποστηρικτής του και αυτό, σκεπτόμενος το μέλλον των παιδιών του! Μακάρι να γινόταν έτσι τα πράγματα και να σεβόμασταν όλοι , όλα τα δέντρα του πλανήτη μας! Είναι απλό και λειτουργικό! Νομίζω ότι, αξίζει να το αναζητήσετε και έτσι σας το προτείνω!


Δύο λόγια από την ίδια μέσα από το βιβλίο της: Οι ήρωες μου με σάρκα και οστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παραμύθι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας βρισκόταν στο συρτάρι μου επί 17 ολόκληρα χρόνια!! Από το 2006. Τα παιδιά μου ήταν τότε 4 και 9 χρονών (21 και 26 σήμερα! Τότε μου ζωγράφισαν κάποια σκίτσα για το παραμύθι μου!). Μόλις είχα μετακομίσει στο νέο μου φροντιστήριο και ήμουν γεμάτη χαρά και όρεξη για δημιουργία! Θες όμως οι υποχρεώσεις, θες οι συγκυρίες, το έφεραν έτσι ώστε να παραμείνει στο συρτάρι μου και σχεδόν να ξεχαστεί…

Όλα όμως για κάποιο λόγο γίνονται και φτάνει η κατάλληλη ώρα για να βγουν στην επιφάνεια… Έτσι λοιπόν, αφού βρήκα τον κατάλληλο για μένα εκδοτικό οίκο και μόλις μία μέρα πριν το έργο αυτό φύγει από τα χέρια μου, αποφάσισα να πάω μια μακρινή βόλτα στο νησί με το αυτοκίνητο μου παρέα με τον άντρα μου.

Στη διαδρομή συζητούσαμε για το παραμυθάκι. Αν θ’ αρέσει, πώς θα πάει κτλ. Με όλη την αγωνία και τη χαρά ενός ανθρώπου ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του, έστω και με ένα παραμυθάκι αποκτά και επίσημα πια τον τίτλο και την ιδιότητα του συγγραφέα.

Και εντελώς ξαφνικά, φτάνοντας στην είσοδο του χωριού Μεγαλοχώρι (ευρύτερη περιοχή Πλωμαρίου) αντικρίσαμε ένα τεράστιο πλάτανο. ‘’Απίστευτο’!’ αναφώνησα. Σταματήσαμε το αμάξι και βγήκαμε για να τον φωτογραφήσουμε! Το ακόμη πιο απίστευτο ήταν όταν στη ρίζα του γερό πλάτανου βρήκαμε ΚΑΙ τον ξυλοκόπο!!! Αυτό και αν είναι ένα μικρό θαύμα αυτό και αν είναι τύχη!

Ο ξυλοκόπος μας ενημέρωσε ότι είναι ίσως ο πιο γέρικος πλάτανος του νησιού αφού χρονολογείται πριν από το 1700 και στις ρίζες του γινότανε λαϊκό δικαστήριο! Όποιος μένει στο νησί ή τυχόν επισκεφτεί το νησί μελλοντικά, ας περάσει μία βόλτα από εκεί. Εγώ είμαι ευτυχισμένη που οι ήρωες της φαντασίας μου πήραν σάρκα και οστά μια ημέρα τόσο σημαδιακή!».

Παράλληλα κυκλοφορεί δε και το βιβλίο της με τίτλο «Τέλος Εποχής, Καμπουρέλ’ ιμ Μιρακλή».Καλοτάξιδα ας είναι!

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πέθανε η Αννα Παναγιωτοπούλου

Η αγαπημένη Μαντάμ Σουσού, μία από τις τρεις Χάριτες, βασικό μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών και εφήβους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Κινηματογραφική προβολή οργανώνει η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βιβλιοδεσία, μια «χειρουργική τέχνη»!

H Δέσποινα με το εργαστήρι της «tortuguita» συστήνει πλέον τη μαγική τέχνη της βιβλιοδεσίας στο κοινό
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου