× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για παιδιά εν όψει Πάσχα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 8/4/2023

Βιβλία για παιδιά εν όψει Πάσχα

Όχι και τόσο μακριά, το νέο βιβλίο της Βάνας Μαυρίδου, σε εικονογράφηση της Ρένας Μεταλληνού, από τις εκδόσεις δίοπτρα! Ένα βιβλίο που ξεχώρισα και σας το προτείνω! Σύγχρονο! Εποχή Άνοιξη! Λίγο πριν το Πάσχα! Δύο κορίτσια που τα φέρνει κοντά η ζωή, η ανθρωπιά και η καλοσύνη των ξένων, εν προκειμένω μιας ελληνικής οικογένειας, και η απανθρωπιά ενός πολέμου, αυτού στην Ουκρανία! Τρυφερή η ματιά της συγγραφέως! Μου αρέσει η γραφή της! Απολαμβάνω τα κείμενα της! Κατά την γνώμη μου, ούτε τούτο το βιβλίο της, ούτε και το προηγούμενο «Μέλη και Μελέκ»,( από το οποίο την γνώρισα, τόσο εγώ, όσο και ο περισσότερος κόσμος), είναι από τα βιβλία εκείνα που απευθύνονται σε συγκεκριμένη ηλικία, είναι για όλες. Βέβαια στο οπισθόφυλλο οφείλω να σημειώσω, γράφει 8+. Προσωπικά, με καθήλωσε! Καθόλου τυχαίο! Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μέσα από τα μάτια δύο κοριτσιών, από διαφορετικές χώρες και σε αυτό το βιβλίο της, βλέπουμε το παράλογο του πολέμου, σε μία χώρα ‘’όχι και τόσο μακριά ‘’ και μάλιστα σε μία εποχή που λογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πια πόλεμοι! Φυσικό είναι να έχει επηρεαστεί η ψυχολογία όλων μας! Συνειδητοποιούμε ότι, όλα μπορεί να αλλάξουν! Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο! Η αλληλεγγύη όμως και η φιλία σύνορα δεν γνωρίζει! Κλείνω την βιβλιο πρόταση μου, με την πρόταση που κλείνει το βιβλίο της «και κάνω μια ευχή»…

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Η Ζωή ζει στην Αθήνα και η Μάρτα στο Κίεβο. 2.103 χιλιόμετρα – τελικά όχι και τόσο μακριά…Η μαμά έχει στερεώσει με ένα μαγνητάκι στο ψυγείο τη φωτογραφία της και όποτε περνώ ρίχνω μια ματιά στα μεγάλα μελαγχολικά μάτια της Μάρτα.Μας χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα και, αν δεν ήταν ο πόλεμος, μπορεί και να μη συναντιόμαστε ποτέ…Όμως, η Μάρτα ταξιδεύει για την Ελλάδα με ένα άσπρο λεωφορείο όπου γύρω γύρω έχουν γράψει με σπρέι τη λέξη «παιδιά».Θα τη φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας. Δεν ξέρω για πόσο. Δυσκολεύομαι να καταλάβω όσα συμβαίνουν.Ένα ένα, όλα όσα είχα δεδομένα ανατρέπονται.Αναρωτιέμαι αν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε η μία την άλλη και να χτίσουμε μια σχέση αληθινή.Αναρωτιέμαι αν η ζωή μου θα είναι ποτέ όπως παλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΜΕΡΑ σε κείμενο και εικονογράφηση της Ανίτα Μπάιστερμπος, μετάφραση Κωνσταντίνα Γιαννουράκου, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Πολύ όμορφο ανοιξιάτικο, ευχάριστο και διαδραστικό βιβλίο για τα μικρά παιδιά, από 2-6 ετών. Ότι πρέπει για αυτή την εποχή!

Περιγραφή: Η Αλεπού, το Ποντικάκι, το Ρακούν και η Κουκουβάγια παίζουν κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο.
Βλέπουν τα νεογέννητα προβατάκια, τα μικρά κουνελάκια
και τα γλυκά κοτοπουλάκια.
Οι φίλοι πηγαίνουν μια βόλτα με το αερόστατο
και κοιτάζουν από ψηλά τον αγρό. Όμως… τους πήρε ο αέρας! Μπορείς να τους βοηθήσεις να γυρίσουν πίσω;
Ένα διαδραστικό εικονογραφημένο βιβλίο,
που εξοικειώνει τα μικρά παιδιά με την πιο κεφάτη εποχή του χρόνου, ενισχύοντας την παρατηρητικότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μυστική ζωή των ΜΕΛΙΣΣΩΝ, Άνοιξη και είναι η εποχή τους! Παρέα με τη μελισσούλα τη Μελένια, τα μικρά παιδιά θα γνωρίσουν τον κόσμο των μελισσών, την ωφελιμότητα τους, για τους ανθρώπους, τα ζώα και ολόκληρο τον κόσμο! Από τις εκδόσεις susaeta. Κείμενο Moira Butterfield, εικονογράφηση Vivian Mineker, μετάφραση Δήμητρα Παπαβασιλείου.

Περιγραφή: Γνωρίζατε ότι οι μέλισσες αγαπούν τον χορό; Ή ότι βλέπουν διαφορετικά χρώματα από εμάς; Διαβάστε μοναδικές ιστορίες για τα ωφέλιμα αυτά έντομα, μάθετε πώς γεννιούνται, πώς φτιάχνουν τις κυψέλες τους και, κυρίως, γιατί είναι τόσο σημαντικά για εμάς τους ανθρώπους, αλλά και για ολόκληρη τη φύση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα αδέσποτων, και μιας και ενόψει του Πάσχα, κάποιοι διαλέγουν να χαρίζουν στα παιδιά ζωάκια, σας προτείνω το βιβλίο της Μαρίας- Γκεράλντα Ζύκα-Νίκιτς, Η Αδέσποτη χαρά, σε εικονογράφηση Σεμπάστιαν Νάσο, από της εκδόσεις Υδροπλάνο.

Μια ιστορία που θυμίζει σε κάθε έναν από εμάς, πως γνωρίσαμε το δικό μας αδεσποτάκι και έτσι έγινε δεσποζόμενο! Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη, την αγάπη αποζητούμε όλα τα πλάσματα, δίποδα και τετράποδα. Το βιβλίο μπορεί να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε συνειδητά το δικό σας αδεσποτάκι! Να βρείτε την δική σας χαρά! Να είστε βέβαιοι ότι, θα σας προσφέρει πολλαπλάσια αγάπη και χαρά από αυτή που θα του προσφέρεται! Μιλάω εκ πείρας!
Περιγραφή: H Χαρά, ένα αδέσποτο σκυλάκι, τριγυρνάει ολομόναχο, μέχρι που βρίσκει τη… χαρά στη αγκαλιά μιας νεαρής κοπέλας και η ζωή της αλλάζει. Ένα παραμύθι για το πώς μια πράξη αγάπης μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου…

Το πασχαλινό κυνήγι των αυγών, της Εκατερίνα Τρουκχάν, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ένα όμορφο βιβλίο για παιδιά από 3 ετών, το βιβλίο είναι άλλωστε πάντα ένα όμορφο και χρήσιμο δώρο! Είναι φτιαγμένο με σκληρές σελίδες και πολλά παραθυράκια για παιχνίδι!

Περιγραφή: Σήμερα είναι πολύ ξεχωριστή μέρα. Ώρα για το πασχαλινό κυνήγι των αυγών! Άνοιξε τα παραθυράκια για να βοηθήσεις το κουνελάκι να βρει τα αυγά και να γεμίσει το καλάθι του. Τι άλλες εκπλήξεις θα ανακαλύψεις;

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Θεατρολόγος-Συγγραφέας-Δημοσιογράφος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης