× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία αξιοδιάβαστα και αξιαγάπητα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 18/2/2023

Βιβλία αξιοδιάβαστα και αξιαγάπητα

Ο Αρλεκίνος, η εκπληκτική ιστορία που έπλασε η σπουδαία Ζωρζ Σαρή, για το πώς προέκυψε η πολύχρωμη στολή του Αρλεκίνου, της φιγούρας που όλοι γνωρίζουμε από τις αποκριές, μα και από το θέατρο από την Κομέντια ντελ άρτε, όπου ήταν και είναι από τους βασικότερους τύπους-χαρακτήρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία που διάβασα και σας προτείνω είναι υπέροχη, συγκινητική και αισιόδοξη. Η μητρική αγάπη, η φαντασία και η ατμόσφαιρα του καρναβαλιού πρωταγωνιστούν! Το λάτρεψα! Εξαιρετική η εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου, πρωτοκυκλοφόρησε το 2000, έχει κάνει μέχρι τώρα δεκαπέντε εκτυπώσεις!Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.


Σύνοψη: Είναι Κυριακή της Αποκριάς και όλοι γλεντάνε εκτός από ένα μικρό αγόρι, τον Αρλεκίνο, που είναι φτωχός και δεν έχει στολή για να μασκαρευτεί... Ευτυχώς, όμως, μερικές φορές στη ζωή κερδίζει η φαντασία!


Περιγραφή: Ο Αρλεκίνος και η δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή... Ένα αγόρι φτωχό, που πιστεύει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στο γλέντι της Αποκριάς, μόνο να κοιτάζει από μακριά τους άλλους με τις φανταχτερές και πλούσιες στολές τους να διασκεδάζουν. Όμως πίσω του στέκει η μητέρα του. Η αγάπη και η έννοια της για τον γιό της, άγρυπνοι φρουροί, θα διώξουν μακριά του τη στενοχώρια. Το μαγικό μπαούλο ανοίγει, τα πολύχρωμα κουρέλια ενώνονται και η μητέρα Φαντασία χαρίζει στον γιό της την πιο όμορφη αποκριάτικη στολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πες την αλήθεια δράκε! Διασκεδαστική και συναρπαστική ιστορία για τα ψεματάκια, τις αδυναμίες και τις αντοχές! Κείμενο Μπιάνκα Σούλτσε, εικονογράφηση Σαμαρά Χάρντι, από τις εκδόσεις Ψυχογιός και την αντίστοιχη σειρά, για παιδιά από 3 χρονών. Μου άρεσε πάρα πολύ και σας το προτείνω!

Περιγραφή: Ο δράκος τρελαίνεται για τούρτες! Έτσι, όταν ο μάγειρας και η μαγείρισσα φτιάχνουν την πιο λαχταριστή και ευωδιαστή τούρτα, ξέρουν ότι πρέπει να την κρύψουν για να μην τη φάει ο δράκος πριν να είναι η ώρα. Όμως, ο δράκος τη βρίσκει, δαγκώνει ένα μεγάλο κομμάτι και μετά ρίχνει το φταίξιμο στη γάτα! Αυτή η συναρπαστική και διαδραστική ιστορία ενθαρρύνει τα παιδιά να λένε την αλήθεια και να παραδέχονται τα λάθη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομορφαίνει η αγάπη τους ανθρώπους και Μαμά πού βρίσκεται η καρδιά μας; Δύο τρυφερά , συγκινητικά και ανθρώπινα βιβλία της Γεωργίας Αριστείδου Θεμιστοκλέους, σε εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου. Μας ήρθαν από την Κύπρο, για να μας μιλήσουν για την αγάπη που κάνει την ζωή όλων μας πιο όμορφη! Και ναι, η αγάπη ομορφαίνει αυτούς που την δίνουν και αυτούς που την δέχονται! Και τα δύο παραμύθια είναι γραμμένα για παιδιά, διαβάζονται και διδάσκουν μικρούς και μεγάλους! Μπορούν να ανοίξουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο σπίτι και στο σχολείο! Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αναζητήσεις. Αναζητήστε τα!

Βιβλίο για ενήλικες: Ποιος φυλάει τους αγγέλους; Μυθιστόρημα. Της Σοφίας Τανακίδου, ένα βιβλίο που θα σας ξαφνιάσει! Επίκαιρο, δυστυχώς! Το θέμα δύσκολο, σκληρό, μα ο λόγος ρέει, και δεν θέλεις να το αφήσεις από ο χέρι σου. Όταν το διάβασα είπα, μπράβο Σοφία! Σκέφτηκα, μακάρι κάποιος να φυλάει τους αγγέλους, όλους τους αγγέλους, όλα τα παιδιά! Μακάρι κανένας τους, καμία, να μην χρειαστεί να γίνει δαίμονας εκδικητής, και τιμωρός απέναντι στα δίποδα τέρατα, που βιάζουν ψυχές και σώματα! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δερέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: «Κοίταξε ψηλά στην αριστερή γωνία του δωματίου. Εδώ και καιρό μια αράχνη έπλεκε ανενόχλητη τον ιστό της. Έφτανε αν ήθελε να της τον διαλύσει, αλλά δεν το έκανε ποτέ της. Πολλές φορές ο απαγωγέας της, γκρέμισε τον ιστό της, αλλά ευτυχώς δεν μπόρεσε να την πιάσει. Δεν είχε αλυσίδες η αράχνη, μπορούσε να δραπετεύσει ανά πάσα στιγμή για να γλυτώσει από το μένος του! Μα μόλις έφευγε εκείνος, ξανά άρχιζε να υφαίνει τον ιστό της! Ήξερε πως οι άντρες αν την έβλεπαν θα τη σκότωναν! Αλλά παρέμενε εκεί ψηλά πάνω από το κεφάλι της κοιτώντας τη θαρρείς μέσα στα μάτια, όση ώρα σφάδαζε από τους πόνους!
Ο ιστός ήταν τώρα σπασμένος κι η αράχνη δεν ήταν στο ταβάνι πια! Ίσως την είδαν και τη σκότωσαν όσο ήταν λιπόθυμη, ίσως πάλι να το έσκασε, γιατί εκείνη δεν είχε αλυσίδες. Έκλεισε τα μάτια και προσευχήθηκε να πεθάνει! Ο ιστός που την κρατούσε στη ζωή είχε κι αυτός σπάσει!»

Το σημειωματάριο ενός Booklover, των Ελένης Παπαθεοδώρου και Μαρίας-Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς, από της εκδόσεις Υδροπλάνο! Μόλις το ξεφύλλισα τούτο το διαφορετικό και έξυπνο σημειωματάριο, αναφώνησα «Μα αυτό το χρειάζομαι!», και το χρειάζεστε όλοι και όλες οι εραστές των βιβλίων! Σε τούτο θα καταγράφουμε τις εντυπώσεις από τα αγαπημένα μας βιβλία, θα διαβάζουμε στίχους και ποιήματα, ατάκες από βιβλία, θα το ξεφυλλίζουμε ξανά και ξανά! Είναι πρακτικό και υπέροχο αισθητικά, σε προσκαλεί!

Περιγραφή από το βιβλίο: Είμαστε δύο κορίτσια με κοινή αγάπη και πάθος τα βιβλία, τη συγγραφή και πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε μέσα από αυτό το ημερολόγιο.
Αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το ημερολόγιο σαν αναγνώστριες. Θεωρούμε πως θα βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο που έχει μέσα του το σαράκι του διαβάσματος.
Η μνήμη δεν μας βοηθά πάντα, ειδικά όταν διαβάζεις πολλά βιβλία.

Το σημειωματάριο ενός Booklover θα βοηθήσει όλους μας να θυμόμαστε και να κρατάμε τις προσωπικές μας απόψεις για κάθε βιβλίο που διαβάσαμε...
Μέσα σε αυτό θα βρείτε ποιηματάκια δικά μας σε ελεύθερο στίχο και κάποια χαϊκού. Είναι όλα εμπνευσμένα από τη ζωή και από διάφορα βιβλία που διαβάσαμε και αγαπήσαμε.

*Η Αθανασία Δαφιώτου είναι δημοσιογράφος,συγγραφέας-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης