× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο καφενές του Κέκκου στον Πλάτανο…

Ιστορίες της παλιάς μου γειτονιάς

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 3/7/2020

Ο καφενές του Κέκκου στον Πλάτανο…

«Τα καλύτιρα στου κόσμου κιφτιδέλια τα κάνου ιγώ γιατί αγουράζου ψουμέλ(ι) απ’ τουν καλύτιρου του φούρνου». Η φωνή του κυρ Βαγγέλη εκεί στον Πλάτανο, λίγα μέτρα απ’ τη θεόρατη μαρμαρένια βρυσάρα, στην είσοδο της γειτονιάς των κομμουνιστών της Λαγκάδας σκέπαζε τα γέλια των θαμώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καφενείο «ο Άρης». Το καφενείο του Βαγγέλη Κέκκου, των εργατών, των ποδοσφαιριστών της παλιάς δόξας της γειτονιάς, του «Άρη» Λαγκάδας που κάποτε συμπεριλάμβανε και τον ίδιο τον κυρ Βαγγέλη. Αλλά και καφενείο των θυμοσόφων που έλεγαν ότι έλεγαν για να το σημειώσει γρήγορα - γρήγορα ο κυρ Βαγγέλης πίσω από ένα άδειο πακέτο τσιγάρα «Ματσάγγος» και να το κάνει «ταμπιλούδα»: «Ι Θιός του μιρμίγκ(ι) για να του καταστρέψ(ι) τ’ έδουσι φτιρά»...

Κάπου εκεί στα χρόνια της δεκαετίας του ’60 το γνώρισαν το καφενείο οι σημερινοί πενηντάρηδες. Σαν κατηφορίζαν ανάποδα τον αδιάβατο από την κίνηση σήμερα μονόδρομο με τα ποδήλατα τους, κόντρα στο ρέμα, ξυπόλητοι με την άσφαλτο να τους καίει τα ποδάρια. «Απ’ τ’ Μπάμπη ως τ’ Κέκκου χουρίς φριναρισιά γιατί ιμείς είμαστι απ’ τ’ Λαγγάδα κι δε φουβούμαστι...». Οι ίδιοι σημερινοί πενηντάρηδες κύριοι με οικογένειες πια και σε άλλες «πιο καλές» γειτονιές πριν πολλά χρόνια, μπορεί και 20, το αποχαιρέτησαν το καφενείο.
Κι αυτό βέβαια όσοι μάθαν πως ο κυρ Βαγγέλης έφυγε, για να παίξει μπάλα στη γειτονιά των αγγέλων και να τους ταίσει κι αυτούς «κιφτιδέλια». Κι αυτούς και το Βελουχιώτη που στόλιζε το μαγαζί του μετά το ’74 αλλά και το Στάλιν που αναρτήθηκε κι αυτός πάνω από το τζουμπόξ μαζί πότε με το Μπρέζνιεφ, πότε με τον Τσερνιένκο, πότε με τον Αντρόπωφ και στα λίγα τελευταία χρόνια με τον Γκορμπατσώφ. Μόνο που αυτός κατέβηκε νωρίς νωρίς και χωρίς πολλά πολλά σαν και στους άλλους...
Πάνε χρόνια που ο καφενές, χτισμένος από πολύ χώμα και λίγη πέτρα (σαν άνθρωπος κι αυτός), κλειστός από τη θανή του κυρ Βαγγέλη, δεν άντεξε κι έγειρε... Έφυγε η μια του γωνιά σαν που φύγαν κι οι ανθρώποι της γειτονιάς... Στη θέση του φύτρωσε ένα μαγαζί… Χρόνια κλειστό κρίσης ένεκα…
Τις προάλλες, ανηφορίζοντας αυτό το δρόμο της παιδικής σου «απολογύρας» στάθηκες κι έψαξες να βρεις σημάδια εκείνων των χρόνων. Τίποτα… Μοναχά σα να άκουσες τη φωνή του κυρ Βαγγέλη «Που ‘σι ρε Στρατέλ(ι); Χάθκις ρε…»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ