× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «Πυξίδα» με Μόρια και όμορες κοινότητες για το προσφυγικό

«Πού βρισκόμαστε ύστερα από 11 μήνες διαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας;»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2020

Η «Πυξίδα» με Μόρια και όμορες κοινότητες για το προσφυγικό

Αντιπροσωπεία της Δημοτικής παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» αποτελούμενη από τις  Δημοτικές Συμβούλους, Ανδρεαδέλλη Βασιλική, Ζερβού Μαρία και Χιωτέλλη Εριφύλη, συναντήθηκε με τους προέδρους των Δημοτικών κοινοτήτων Αφάλωνα, Κώστα Κουρογέννη,  Θερμής, Δημήτρη Σγουρέλλη, Μόριας Γιάννη Μαστρογιάννη, Παμφίλων Αντώνη Αντωνέλο, Παναγιούδας Κουκούλα Γιώργο, αναπληρωτή του Προέδρου, Πύργων Θερμής Φραγκούλη Αλμπανέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση της παράταξης ήταν η κατάσταση που διαμορφώνεται ύστερα από  11 μήνες διαχείρισης  του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και  την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το προσφυγικό.

Η άποψη της «Πυξίδας»  η οποία και παρουσιάστηκε στους συνομιλητές είναι πως 11 σχεδόν μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. έχει φανεί:

α)Η απόφασή της να μην προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών από τον προσφυγικό πληθυσμό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β)Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση του προσφυγικού ή για να είμαστε δίκαιοι η ύπαρξη ενός και μόνο σχεδίου.  Αυτό της παραμονής όλων των προσφύγων στα νησιά!

«Έτσι το τελευταίο διάστημα και αφού περάσαμε, από Διαβολόρεμα, Καράβα, Τοκμάκια, «αθερινόδυχτο», «περιποίηση» από τα ΜΑΤ, κλειστές δομές, ελεγχόμενες δομές, κλείσιμο της Μόριας κ.λ.π. Πού βρισκόμαστε αλήθεια τώρα;

Η Μόρια αυτή τη στιγμή έχει κάτι λιγότερο από 18.000 πληθυσμό,(λόγω μειωμένων ροών), η  μαζική αποσυμφόρηση είναι μια λέξη που δεν ακούγεται από επίσημα χείλη με την ελπίδα πως θα ξεχαστεί, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο νομοσχέδιο και οι δημοτικοί μας άρχοντες δηλώνουν πόσο ωραία περνούν στις συναντήσεις με τους υπουργούς και χαίρονται αμφότεροι για το ωραίο κλίμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως φτάσαμε από τη σύγκρουση (έτσι μας έλεγαν) στις μεγάλες αγάπες;

Ο Υπουργός λέει, υποσχέθηκε να παίρνει 400; 1500;   ( οι απόψεις διίστανται) άτομα τον μήνα και να τα μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έστω κι έτσι! Οι κ.Δήμαρχοι, τον ρώτησαν  αν αυτές τις θέσεις τις έχει εξασφαλισμένες; Αν δηλαδή θα παραδοθούν 1500  θέσεις για φιλοξενία προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Μάιο και άλλες 1500 τον Ιούνιο κ.ο.κ.; Σε ποια μέρη θα είναι αυτές; Ποιος είναι ο σχεδιασμός μέχρι το τέλος του χρόνου; Υπάρχει; Αν δεν μπορεί να σας απαντήσει τότε δεν υπάρχει τίποτα! Πάλι σας πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Αν δεν τον ρωτήσατε  τότε ….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι άλλο υποσχέθηκε ο Υπουργός; Να περιφράξει τον «ελαιώνα». Η άποψή μας είναι πως καμιά περίφραξη δεν μπορεί  και κυρίως δεν πρέπει να περιορίζει την κυκλοφορία ελεύθερων ανθρώπων, και πως αυτή επιχειρείται για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Η περίφραξη επιτρέπει το χαρακτηρισμό της δομής ως κλειστής και δίνει το πράσινο φως για δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων. Πως λοιπόν υπόσχονται έστω και ελάχιστη αποσυμφόρηση από τη μια και από την άλλη μεριμνούν για δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων για ένα μεγάλο πληθυσμό;

Από την άλλη η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στη Μόρια είναι ένα θετικό μέτρο αλλά αλήθεια όσοι αστυνομικοί και να υπηρετούν στη Μόρια μπορεί αυτό να έχει κάποιο αποτέλεσμα για το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής αν δε μειωθεί ο προσφυγικός πληθυσμός στις 3.000-4.000;

Πού καταλήγουμε λοιπόν;

Μετά από 11 μήνες είμαστε πιο πίσω από ότι όταν αρχίσαμε! Αυτό που προτείναμε λοιπόν  στους συνομιλητές μας είναι η κοινή προσπάθεια όλων των  συμπολιτών μας και ο κοινός αγώνας για την αποσυμφόρηση! Συμφωνήσαμε πως τίποτα και κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει  θετικά ούτε για τους κατοίκους της περιοχής ούτε για τους πρόσφυγες με ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό που διαβιεί σε αυτές τις συνθήκες. Οι συνομιλητές μας  έθεσαν ένα επιπλέον πρόβλημα που θα δημιουργηθεί τώρα σε συνθήκες κορονοιού με το συνωστισμό τόσων ανθρώπων στις παραλίες της περιοχής. Κανένα μέτρο προστασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει!

Η συνάντηση  ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και αποδοτική, μέσα σε πνεύμα εμπιστοσύνης και κοινής λογικής. Δηλώσαμε τη στήριξή μας σε όποια προσπάθεια  δρομολογηθεί από τη μεριά τους με σκοπό την άμεση αποσυμφόρηση, που θα επιφέρει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και των προσφύγων», καταλήγει η ανακοίνωση της «Πυξίδας» μετά τη συνάντηση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊου, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Aνοιξε το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ